A hitelfelvevő minden vagyonával felel a kölcsön visszafizetéséért? - Hitelnet.hu

A hitelfelvevő minden vagyonával felel a kölcsön visszafizetéséért?

Utolsó módosítás: 2018. szeptember 13. csütörtök

Tisztelt Szakértő!

Gyermekem jó egzisztenciával rendelkező, vezető beosztású, biztos jövedelemmel rendelkező nő, aki házasságot kötött egy olyan fiatalemberrel, aki a szülei hitelfelvételekor kezesként került az ügyletbe. Ez egy devizahitel volt, mely összeg növekedésekor fizetési problémáik voltak. Azóta ezt a hitelt kiváltották, s jelenleg is törlesztik. A fentiek miatt KHR-listára kerültek, így fiúk is.

Nagyobb ingatlant szeretnének a fiatalok, de a fentiek miatt lakásvásárlásra hitelt nem tudnak felvenni.
Az egyik kérdésem az lenne, hogy amennyiben házassági szerződést kötöttek, melyben rögzítették, hogy a jelenlegi és a házasságuk alatti ingatlan és ingóságok is a leányom tulajdonába vannak, illetve kerülnek, tehát ebben az esetben sem kapna lakásvásárlási hitelt a gyermekem egyedül, ekkor is be kell vonni a házastársat a hitel felvételekor?

Az Önök oldalán olvastam, hogy van olyan lehetőség, hogy ők jelzálogkötelezettek lesznek a hitel felvételekor, s helyettük más az adós /esetleg szülők/.
A kérdésem, hogy jól értem-e ezt, illetve, hogy az adós tulajdonában már meglévő lakó- és egyéb ingatlan, ingóság fedezetül kell, hogy szolgáljon, ha egyébként a megvásárolandó ingatlan lenne a fedezet? Bármilyen szinten be kell-e vonni az adós ingatlanát egy ilyen ügymenetbe?

Köszönettel várom válaszukat.
Klára

Kedves Klára!

Ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett vagyonjogi szerződéssel lenne lehetőség arra, hogy a házastársat ne kelljen adóstársként bevonni a hitelügyletbe. A bankok azonban ilyen esetben is vizsgálják a hitelbe bevonásra nem kerülő fél KHR státuszát és a negatív információ kizáró ok. Ez a lehetőség tehát adott esetben sajnos nem jelenthet megoldást. Minderről bővebben IDE kattintva olvashat.

Kérdés, hogy a korábbi hitelmulasztásból adódóan vejük jelenleg aktív vagy passzív státuszban szerepel a KHR-ben. Van ugyanis olyan bankpartnerünk, amelynél megoldható lehet lakáshitel felvétele, ha az adóstárs passzív KHR státuszú, legalább 6 hónapja rendezett mulasztással. További információ erről ITT olvasható.

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

Szintén megoldás lehet, ha lányuk és vejük mint ingatlantulajdonosok, vagyis csak mint zálogkötelezettek kerülnek bevonásra a hitelügyletbe. Bankpartnereink egyike ugyanis zálogkötelezettek esetében nem vizsgálja a KHR státuszt. Ebben az esetben Önök, szülők adós-adóstársként igényelhetik a kölcsönt megfelelő személyi feltételek és megfelelő jövedelemfedezettség esetén.

A zálogkötelezettek jövedelmükkel nem felelnek a hitel visszafizetéséért, ők az ingatlanfedezetet biztosítják. Fedezetként tehát elfogadható a célingatlan. Amennyiben ez megfelelő fedezetet nyújt, további ingatlanfedezet bevonása nem szükséges. Így a hitelfelvevők egyéb ingatlana nem kerül bevonásra. Esetleges végrehajtás esetén azonban az adós valamennyi vagyonával felel a kölcsön visszafizetéséért. A témában további részleteket ITT olvashat.

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézés díjmentes!


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Partnereink