A Fundamenta 2011-es terveiről - Hitelnet.hu

A Fundamenta 2011-es terveiről

Utolsó módosítás: 2013. szeptember 28. szombat

A Fundamenta Lakáskassza növekedése 2009-ben 20 százalékos volt, 2010-ben várhatóan 30 százalékkal számolhat, jövőre pedig meg szeretné duplázni a kihelyezett hitelállományt – közölte a Fundamenta Lakáskassza elnök vezérigazgatója, Dr. Gergely Károly.

A vezérigazgató elmondása szerint a lakástakarék válságálló. Az előző 2-2,5 évben ugyanis mintegy 35-40 százalékkal emelkedett a lakástakarékhoz csatlakozók száma.

Lakástakarék akció és kalkulátor

30 % állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás és most Erzsébet utalványt adunk ajándékba

Részletek

Korábban jellemzően azért kötöttek az ügyfelek lakástakarék szerződést, hogy állami támogatáshoz jussanak, s nem azért, hogy így biztosítsák lakhatásukat. Miután a lakáskassza szabad felhasználású lehetősége megszüntetésre került, az ilyen céllal létrejött szerződések megszűntek, ugyanakkor felértékelődött az öngondoskodás szerepe.

Az idei év végére a kihelyezett hitelállomány megközelítheti a 25 milliárd forintot, jövőre pedig a társaság 100 százalékos növekedést kíván elérni. A tervezett 50 milliárdos kihelyezés lefedheti a teljes hitelpiac 10 százalékát, ami jelentősnek nevezhető, hiszen ez a piac 10 évvel ezelőtt még nem létezett.

A lakáskasszával elérhető megtakarítás korábban sokszor csupán a saját részt tudta biztosítani egy-egy lakás megszerzéséhez, 2011-ben azonban 8 évről 10-re emelkedik a futamidő, így a szerződéses összeg maximuma 8 millió forintra nő. Arra is van lehetőség, hogy minden családtag külön lakáskassza szerződést kössön.

A lakástakarék pénztárak a szükséges megtakarítási idő nélkül is nyújthatnak áthidaló kölcsönt, ám erre szabad eszközeiknek jelenleg csupán az 5 százalékát fordíthatják. Az erre vonatkozó javaslat szerint azonban megszüntetésre kerülne az áthidaló hitelek megkülönböztetése, valamint a pénztárak szabad pénzeszközeiknek a 75 százalékát fordíthatnák e célra.
A lakástakarék pénztári megtakarítások után jelenleg évi 30 százalékos állami támogatás jár, melynek összege legfeljebb 72 ezer forint évente, s a tervek szerint ez jövőre évi 100 ezer forintra emelkedhet. 4 év megtakarítást követően a takarékoskodók fix 3,9 százalékos kamatláb mellett juthatnak kölcsönhöz.

A tervezett változásoknak köszönhetően várhatóan többen kívánnak majd lakás-takarékpénztári szerződést kötni a jövőben.Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Hozzászólások
 • Ecsedi Noémi szerint:

  Tisztelt Hitel Info!
  A mai napon tájékoztattak a postán, hogy Fundamenta lakástakarék esetén nem kell megvárni a futamidő végét, ha lakást szeretnék vásárolni, megtehetem előbb is és törlesztem a szerződés szerinti összeget a hitellel együtt, ha azt is felveszem.
  Igaz ez?
  Köszönöm a tájékoztatást!
  Üdvözlettel: Noémi

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Noémi!
   Kérdésére a Fundamenta Lakáskassza ügyintézője tudna pontos választ adni. Kérjük, érdeklődjön a Fundamentánál.

 • Erika szerint:

  Tisztelt Cím!

  Szeretnék vásárolni egy zártkerti telket. Ha kötök lakáskasszát abból esetleg tudom egy részét finanszírozni, vagy csak sima telket vásárolhatok belőle?

  Köszönöm a segítséget!
  Erika

 • Gemzsi Lászlóné szerint:

  6 millió Ft CHF- jelzálog alapú lakáshitelem van.20 éves futamidővel.
  Van 1 millio Ft készpénzem. Mikor járok jobban, ha betörlesztek a hitelembe , vagy ha befektetem a pénzem lakáskasszába és 4 év mulva törlesztek? Mennyivel lenne kevesebb a törlesztőm?
  Esetleg részvénybe és abból törlesztek? Mert nyugdijpénztárban van.-

  • Hitelnet szerint:

   Tisztelt Gemzsi Lászlóné!
   Ilyen gyenge forint árfolyam esetén én biztosan nem törlesztenék elő. (Semmi nem garantálja, hogy erősebb lesz) Azt nem tudom Önnek megmondani, hogy mi lesz 4 év múlva és azt sem, hogy a részvényekkel milyen hozamot tud majd elérni. Ilyen kérdésekben nem foglalhatunk állást, de én most nem törlesztenék elő.

 • Mursa Viktoria szerint:

  2 GYEREKEM VAN ES ALBERLETBEN LAKUNK SZERETNEK ERDEKLŐDNI A SZOCPOLLAL KAPCSOLATBAN VAGY LAKAS VASARLASSAL KAPCSOLATBA KOSZONOM

 • Mursa Viktoria szerint:

  szeretnek erdeklodni a szocpolrol vagy a lakas vasarlasi ugyekben hogy mire lehet szamitani. 2 gyermekem van es alberletben lakunk. koszonettel: MURSA VIKTORIA

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Viktória!
   Sajnos nem tudjuk megmondani, hogy mire lehet számítani, de szinte biztos, hogy nem a közeljövőben kerül ez a fajta támogatás újra bevezetésre.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket