A Fundamenta 2011-es terveiről

Utolsó módosítás: 2013. szeptember 28. szombat

A Fundamenta Lakáskassza növekedése 2009-ben 20 százalékos volt, 2010-ben várhatóan 30 százalékkal számolhat, jövőre pedig meg szeretné duplázni a kihelyezett hitelállományt – közölte a Fundamenta Lakáskassza elnök vezérigazgatója, Dr. Gergely Károly.

A vezérigazgató elmondása szerint a lakástakarék válságálló. Az előző 2-2,5 évben ugyanis mintegy 35-40 százalékkal emelkedett a lakástakarékhoz csatlakozók száma.

Kedvező személyi kölcsönt keres?

Válogasson az ajánlatok közül és igényeljen online egyszerűen kezes és fedezet nélkül!

Megnézem

Korábban jellemzően azért kötöttek az ügyfelek lakástakarék szerződést, hogy állami támogatáshoz jussanak, s nem azért, hogy így biztosítsák lakhatásukat. Miután a lakáskassza szabad felhasználású lehetősége megszüntetésre került, az ilyen céllal létrejött szerződések megszűntek, ugyanakkor felértékelődött az öngondoskodás szerepe.

Az idei év végére a kihelyezett hitelállomány megközelítheti a 25 milliárd forintot, jövőre pedig a társaság 100 százalékos növekedést kíván elérni. A tervezett 50 milliárdos kihelyezés lefedheti a teljes hitelpiac 10 százalékát, ami jelentősnek nevezhető, hiszen ez a piac 10 évvel ezelőtt még nem létezett.

A lakáskasszával elérhető megtakarítás korábban sokszor csupán a saját részt tudta biztosítani egy-egy lakás megszerzéséhez, 2011-ben azonban 8 évről 10-re emelkedik a futamidő, így a szerződéses összeg maximuma 8 millió forintra nő. Arra is van lehetőség, hogy minden családtag külön lakáskassza szerződést kössön.

A lakástakarék pénztárak a szükséges megtakarítási idő nélkül is nyújthatnak áthidaló kölcsönt, ám erre szabad eszközeiknek jelenleg csupán az 5 százalékát fordíthatják. Az erre vonatkozó javaslat szerint azonban megszüntetésre kerülne az áthidaló hitelek megkülönböztetése, valamint a pénztárak szabad pénzeszközeiknek a 75 százalékát fordíthatnák e célra.
A lakástakarék pénztári megtakarítások után jelenleg évi 30 százalékos állami támogatás jár, melynek összege legfeljebb 72 ezer forint évente, s a tervek szerint ez jövőre évi 100 ezer forintra emelkedhet. 4 év megtakarítást követően a takarékoskodók fix 3,9 százalékos kamatláb mellett juthatnak kölcsönhöz.

A tervezett változásoknak köszönhetően várhatóan többen kívánnak majd lakás-takarékpénztári szerződést kötni a jövőben.

Share on Facebook0Share on Google+0


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Hozzászólások
 • Ecsedi Noémi szerint:

  Tisztelt Hitel Info!
  A mai napon tájékoztattak a postán, hogy Fundamenta lakástakarék esetén nem kell megvárni a futamidő végét, ha lakást szeretnék vásárolni, megtehetem előbb is és törlesztem a szerződés szerinti összeget a hitellel együtt, ha azt is felveszem.
  Igaz ez?
  Köszönöm a tájékoztatást!
  Üdvözlettel: Noémi

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Noémi!
   Kérdésére a Fundamenta Lakáskassza ügyintézője tudna pontos választ adni. Kérjük, érdeklődjön a Fundamentánál.

 • Erika szerint:

  Tisztelt Cím!

  Szeretnék vásárolni egy zártkerti telket. Ha kötök lakáskasszát abból esetleg tudom egy részét finanszírozni, vagy csak sima telket vásárolhatok belőle?

  Köszönöm a segítséget!
  Erika

 • Gemzsi Lászlóné szerint:

  6 millió Ft CHF- jelzálog alapú lakáshitelem van.20 éves futamidővel.
  Van 1 millio Ft készpénzem. Mikor járok jobban, ha betörlesztek a hitelembe , vagy ha befektetem a pénzem lakáskasszába és 4 év mulva törlesztek? Mennyivel lenne kevesebb a törlesztőm?
  Esetleg részvénybe és abból törlesztek? Mert nyugdijpénztárban van.-

  • Hitelnet szerint:

   Tisztelt Gemzsi Lászlóné!
   Ilyen gyenge forint árfolyam esetén én biztosan nem törlesztenék elő. (Semmi nem garantálja, hogy erősebb lesz) Azt nem tudom Önnek megmondani, hogy mi lesz 4 év múlva és azt sem, hogy a részvényekkel milyen hozamot tud majd elérni. Ilyen kérdésekben nem foglalhatunk állást, de én most nem törlesztenék elő.

 • Mursa Viktoria szerint:

  2 GYEREKEM VAN ES ALBERLETBEN LAKUNK SZERETNEK ERDEKLŐDNI A SZOCPOLLAL KAPCSOLATBAN VAGY LAKAS VASARLASSAL KAPCSOLATBA KOSZONOM

 • Mursa Viktoria szerint:

  szeretnek erdeklodni a szocpolrol vagy a lakas vasarlasi ugyekben hogy mire lehet szamitani. 2 gyermekem van es alberletben lakunk. koszonettel: MURSA VIKTORIA

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Viktória!
   Sajnos nem tudjuk megmondani, hogy mire lehet számítani, de szinte biztos, hogy nem a közeljövőben kerül ez a fajta támogatás újra bevezetésre.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket