A felvehető lakáshitel összegének alapja: vételár vagy ingatlanérték?

A pénzügyi és gazdasági válság következményeként a lakóingatlant vásárolni szándékozó ügyfelek még ma is kedvező alkupozícióban vannak. Az ingatlanárak visszaesése miatt akár 20 százalékkal olcsóbban is hozzá lehet jutni a lakásokhoz. Ha az eladó nehéz anyagi helyzetbe került adós, akkor előfordulhat, hogy a mostani értéknél is alacsonyabb áron vásárolhatjuk meg az adott lakást vagy családi házat.

Ha a megvásárolni kívánt ingatlan vételárát pénzintézeti hitel segítségével kívánja finanszírozni, akkor felmerülhet a kérdés, hogy a bankok a maximálisan nyújtható hitelösszeg megállapításánál melyik értéket veszik alapul: az értékbecslő által megállapított aktuális forgalmi vagy hitelbiztosítéki értékből vagy az adásvételi szerződésben szereplő vételárból indulnak ki?

Minden pénzintézet az ingatlanszakértő által meghatározott értéket veszi figyelembe, ám van olyan bank, ahol az értékbecslésben szereplő érték hiába magasabb az adásvételi szerződésben szereplő vételárnál, akkor is a ténylegesen kialkudott vételárból indulnak ki a hitelbírálat során.

A megfelelő pénzintézet megválasztásával azonban kivitelezhető az, hogy az értékbecslő által megállapított értéket vegye alapul a bank még akkor is, ha Ön a tényleges értéknél olcsóbban fogja megvásárolni az ingatlant.

Ekkor a bank a kölcsönigénylő jövedelmi helyzete alapján megállapítja, hogy a hitelbiztosítéki értéknek hány százalékát tudja finanszírozni, majd azt összeveti a jogszabályban rögzített maximális finanszírozási hányaddal, s a kettő közül az alacsonyabb kölcsönösszeget hagyja jóvá.

A kormányrendelet értelmében ugyanis jelenleg az alábbi finanszírozási arány érvényesül:

Pénzügyi partnereink lakáshitelei esetén arra is van lehetőség, hogy az adásvételi szerződés megkötése előtt Ön előzetes értékbecslést kérjen. Így már a hitelügyintézés előtt tájékozódhat arról, hogy az értékbecslés alapján milyen ingatlanértékkel számolhat.
A Hitelnet irodáiban és Partnereinél Hitelszakértőink előzetesen felmérik az Ön hitelképességét is, így előre kalkulálható, hogy a választott pénzintézetnél várhatóan mekkora összegű finanszírozásra számíthat.

Magyarországon az alábbi devizanemben lehet lakáshitelhez jutni:

Ha a lakáshitelek aktuális törlesztő részletét is szeretné kiszámolni, akkor segítségére szolgál a honlapunkon elérhető lakáshitel kalkulátor, mellyel mind az állami kamattámogatású, mind a piaci kamatozású lakáshitelek törlesztéséről tájékozódhat.

Lakáshitelekkel kapcsolatos kérdéseit Hitelszakértőnknek is felteheti!


Utolsó módosítás: 2010. október 25. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések