1,5 hónapos passzív KHR-rel lakáshitel felvehető? - Hitelnet.hu

1,5 hónapos passzív KHR-rel lakáshitel felvehető?

Utolsó módosítás: 2018. szeptember 12. szerda

Jó napot!

Férjemmel megakadtunk lakáshitel igénylése közben. Menet közben derült ki, hogy KHR listás. Azóta a tartozást rendeztük (kb. 1,5 hónapja). Tehát passzív listára került. 1,4 millió Ft-ot odaadtunk már adásvételikor az eladónak ügyvéd jelenlétében.

Mostanra 40 napot kaptunk haladékot, hogy a teljes vételárat (14 millió forintot) kiegyenlítsük. Jelenleg már albérlőként itt lakunk 3 hónapja. És hogy ne veszítsük el az 1,4 millió forintot nagyon fontos lenne nekünk. Nekem van egy 64.000 Ft törlesztőrészletű személyi kölcsönöm az OTP-nél. Férjemnek nincs semmilyen hitele "csak" passzív KHR listás (1,5 hónapja).

Bármilyen lehetőség érdekelne!

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Klaudia

Kedves Klaudia!

Hitelfelvétel során minden bank vizsgálja az igénylők KHR státuszát. A pozitív hitelbírálat egyik alapfeltétele, hogy a hitelfelvevők egyike sem szerepelhet a KHR negatív adatbázisában. Az aktív vagy passzív KHR státusz tehát a pénzintézetek többségénél kizáró okot jelent hiteligénylésnél.

Bankpartnereink között egy olyan hitelintézet van, amelynél megoldható lehet lakásvásárlási hitel felvétele abban az esetben is, ha az igénylők valamelyike szerepel a KHR negatív adatbázisában. Alapfeltétel azonban, hogy a korábbi mulasztás legalább 6 hónapja rendezett legyen. Lakáshitel felvételére tehát legalább 6 havi passzív KHR státusszal nyílhat lehetőség. A pozitív hitelbírálat azonban ekkor sem automatikus. A bank azt is vizsgálja, hogy az igénylő hány darab, milyen típusú és mekkora összegű kölcsön miatt került a negatív adatbázisba, valamint mennyi idő után került rendezésre a mulasztás. Mindezek ismeretében mérlegel és dönt a hitelképességről. Minderről további részleteket IDE kattintva olvashat.

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

1,5 hónapja rendezett mulasztás esetén tehát sajnos nincs lehetőség egyik pénzügyi partnerünknél sem lakásvásárlási hitel felvételére.

A hitelképesség szempontjából – a KHR státuszon túl – meghatározó az igénylők jövedelmi helyzete. Az ingatlanfedezet forgalmi értékének legfeljebb 80%-a vehető fel hitelként az ingatlan területi elhelyezkedésétől függően, megfelelő jövedelemfedezettség esetén. A hitelképességet minden esetben befolyásolja az igénylők meglévő tartozása. A meglévő törlesztési kötelezettség csökkenti az újabb kölcsön törlesztésére fordítható jövedelmet.

Azt, hogy adott esetben mekkora összegű lakáshitel lenne felvehető, az előzetes hitelbírálat elvégzése után tudják pontosan meghatározni Szakértőink. Ehhez további információkra lenne szükség. További, személyre szóló díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Partnereink