fbpx

Lakáshitel feltételei 2023-ban

Lakáshitelt leggyakrabban vásárlásra – új és használt lakás – valamint építésre igénylünk. Emellett egyéb lakáscél is finanszírozható lakáshitellel. Ilyen például a felújítás, korszerűsítés, bővítés, telekvásárlás vagy akár meglévő lakáshitel kiváltása.

A magyarok életcéljai között első helyen szerepel a saját lakás tulajdonának megszerzése. Ennek több oka is van, de az egyik legfontosabb a széles, megfizethető bérlakáspiac hiánya. A németeknél például más a helyzet, ott a lakosság közel 60 százaléka bérli a lakását és így náluk nem alakul ki röghözkötés: gyakran költöznek, ha az életükben zajló események úgy kívánják.

A másik ok, ami a magas bérlési arányt indokolja tőlünk nyugatabbra, az a bérleti díjak alacsonyabb szintje a jövedelmükön belül. (A németeknél ez nem több 20-25 százaléknál, nálunk ez inkább 50 százalék környékén van.)

Tőlünk nyugatabbra kisebb önerővel is lehet lakást vásárolni és az eurós hitel kamatok is kedvezőbbek. Tehát aki vásárolni szeretne, idős korára nagyobb biztonságban érezné magát saját otthonban, az könnyebben megteheti, mint itthon.

Lakástámogatás bérlakás helyett

Magyarországon a lakáspolitika hosszú ideje a lakástámogatásokra helyezi a hangsúlyt, olyan támogatást adnak, amellyel gyermekvállalásra ösztönzik a fiatalokat cserébe a támogatásért. Ez jó irány és sok segítséget jelent a lakásvásárlásnál (CSOK, Babaváró hitel, állami kamattámogatás, stb.).

Az önkormázati bérlakások száma régóta csökken, nincs keretük új lakások építésére, sőt a meglévő lakásokat is inkább eladják a lakóknak, mert nincs pénz azok felújítására. A hazai bérlakás fejlesztések szükségességét mindenki elismeri, de érdemi intézkedések nem igazán történtek, így idehaza a lakást bérbeadók döntő többsége magánszemély, aki befektetésként intézi a lakáskiadást.

Lakáshitel feltételei

A lakáshitel felvételének több buktatója is lehet, ezért mielőtt belevágunk az ügyintézésbe, célszerű tájékozódni az igénylési feltételekről, meggyőződni a hitelképességünkről.

Lakáshitel alapvető feltételei

Lakáshitel felvételének 3 alapvető feltétele van:

 • Személyi feltételek
 • Jövedelmi feltételek
 • Ingatlanfedezetre vonatkozó feltételek

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket, számoljon kalkulátorunkkal

Lakáshitel kalkulátor

Lakáshitel igénylés személyi feltételei

A lakáshitel feltételei között sok konkrét és egyszerűen figyelembe vehető szempont szerepel, azonban ne feledjük el azt sem, hogy a hitelbírálatot emberek végzik, így több szubjektív szempont is felmerülhet a döntés során. A hiteligénylőnek bejelentett lakcíme kell, hogy legyen, megvizsgálják a munkáltatóját is, nem csak a jövedelemigazolásra néznek rá. Számít, hogy vannak-e gyerekei, milyen a hitel fedezete, életmódja, stb

Alapfeltétel, hogy az igénylők adatai ne szerepeljenek negatív tartalommal a KHR-ben (Központi Hitelinformációs Rendszer). Ez azt jelenti, hogy az aktív és passzív státuszú negatív információ egyaránt kizáró ok.

Ez alól a szabály alól kivételt egy eset jelenthet, de ez is csupán egy-egy bankpartnerünknél:

 • Az adós 1 éven belül, maradéktalanul, saját maga visszafizette korábbi mulasztását.

Fenti esetben is azonban kizárólag csak piaci kamatozású lakáshitel érhető el, állami kamattámogatású termék nem.r

A személyi feltételeket illetően meghatározó az igénylők, jövedelmükkel bevont szereplők életkora. A hitelfelvevőknek minden esetben nagykorúnak kell lenniük, vagyis 18. életévüket betöltött személyek igényelhetnek lakáshitelt. A kölcsön lejáratakor az igénylők életkora – hitelintézettől függően – nem haladhatja meg a 70-75 évet. Néhány bank esetében azonban az sem probléma, ha valamely jövedelmével bevont adóstárs életkora a kölcsön lejáratakor meghaladja a 75. évet, amennyiben az adós a hitel lejáratakor nem tölti be 75. életévét.

Lakáshitel igénylés jövedelmi feltételei

Jövedelemfedezettség szempontjából meghatározó, hogy mióta és milyen típusú keresőtevékenységet folytat a hitelfelvevő, mennyi az igazolható nettó jövedelem összege, illetve van-e esetleg meglévő hiteltörlesztése.

Elsődlegesen elfogadható jövedelmek az alábbiak:

 • Alkalmazotti jövedelem (magyarországi és külföldi)
 • Egyéni vagy társas vállalkozásból származó jövedelem
 • Nyugdíj

Kiegészítő jövedelmek:

 • Családtámogatási ellátások (GYES, GYED, GYOD, CSED, családi pótlék)
 • Bónusz, cafeteria
 • Osztalék
 • Ingatlanbérbeadásból származó jövedelem

A felsorolt elsődleges és kiegészítő jövedelmeken túl további jövedelemtípusok elfogadására is van lehetőség – pénzintézettől függően.

Vannak azonban olyan jövedelemtípusok is, amelyeket egyik bank sem tud figyelembe venni hitelfelvétel során:

 • Munkanélküli segély
 • Gyermektartási díj
 • Árvaellátás
 • Főállású anyaságért kapott jövedelem

Alkalmazottak esetén az igénylő aktuális munkahelyén legalább 3 hónapos, határozatlan időre szóló, nem próbaidős munkaviszonynak meg kell lenni. Készpénzben kapott jövedelem a legtöbb banknál nem elfogadható. Határozott idejű munkaviszonyból származó jövedelem is figyelembe vehető meghatározott feltételekkel.

Vállalkozások esetén általában elvárás a legalább 1 éves vállalkozói múlt és 1 lezárt működési év. Itt is lehetnek azonban eltérések az egyes bankok között.

JTM szabályok

A jövedelem alapján történő bírálatot a bankok az úgynevezett Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató (JTM) alapján végzik. A JTM az ügyfelek rendszeres jövedelmének meghatározott arányában maximalizálja az új hitelfelvételkor vállalható törlesztési terheket. A számítás során az új hitel terhei mellett figyelembe kell venni a hiteligénylő(k) minden fennálló hiteléhez kapcsolódó törlesztési terhét, pl. hitelkeret összegét, hitelkártya tartozást, stb. A háztartás igazolt jövedelme összevontan kerül figyelembevételre.

A 2019. július 1. óta érvényes JTM szabályok alapján az 5 évnél hosszabb futamidejű, forint alapú jelzáloghiteleknél – a kölcsön kamatperiódusának hosszától függően – az alábbi JTM mutatókat alkalmazzák a hitelintézetek:

Jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM szabályok)
Havi nettó jövedelem Fogyasztási hitelek Jelzáloghitelek
Kamat periódus
5 évnél rövidebb 5-10 év között Legalább 10 éves
600 ezer Ft alatt 50% 25% 35% 50%
600 ezer Ft vagy feletti 60% 30% 40% 60%

Mutatunk néhány példát arra, hogy fentieket a gyakorlatban miként kell figyelembe venni:

600.000 Ft igazolt nettó jövedelem alatt

 • 5 éves kamatperiódusú hitel esetén: az igénylő összes havi törlesztő részlete (a már meglévő és felvenni kívánt kölcsön) nem haladhatja meg jövedelmének 35%-át.
 • 10 éves kamatperiódusú hitel esetén: az igénylő összes havi törlesztő részlete (a már meglévő és felvenni kívánt kölcsön) nem haladhatja meg jövedelmének 50%-át.

600.000 Ft-ot elérő igazolt nettó jövedelem esetén

 • 5 éves kamatperiódusú hitel esetén: az igénylő összes havi törlesztő részlete (a már meglévő és felvenni kívánt kölcsön) nem haladhatja meg jövedelmének 40%-át.
 • 10 éves kamatperiódusú hitel esetén: az igénylő összes havi törlesztő részlete (a már meglévő és felvenni kívánt kölcsön) nem haladhatja meg jövedelmének 60%-át.

Kérje egyedi ajánlatunkat

Adja meg elérhetőségét, szakértőink visszahvják telefonon és bemutatják a részleteket

Visszahívást kérek

A 2008-as devizahiteles válság hatásai a mai napig meghatározzák sok család életét és nagy szükség volt a JTM szabályok bevezetésére, hogy ez a helyzet ne ismétlődhessen meg. Ma már több a lakáshitelek állománya, mint akkor volt és még sem érezzük ezt a terhet országos szinten nagynak – éppen a szigorúbb szabályozásnak köszönhetően. Ma már a lakáshitelek jóval több mint fele nem változó kamatozású, hanem 10 vagy akár a futamidő végéig rögzített kamatperiódussal kerül megkötésre, így a mostani emelkedő lakáshitel kamatok ezekre csak késleltetve fognak hatást gyakorolni.

Ingatlanfedezetre vonatkozó feltételek

Lakáshitel felvételéhez megfelelő típusú és értékű, Magyarország területén található, önállóan forgalomképes ingatlan biztosítékként történő bevonása szükséges. Egy hitelügyletbe maximum 3 ingatlan vonható be.

Az alábbi ingatlantípusokat – más súllyal, de - minden bank elfogadja fedezetként:

 • Lakóingatlanok: lakás, lakóház, családi ház, ikerház, sorház
 • Hétvégi ház, üdülő
 • Építési telek – „Beépítetlen terület” megnevezéssel
 • Vegyes funkciójú ingatlan, amennyiben a lakófunkció legalább 50 – banktól függően 60%

Üzlethelyiséget legtöbb bank nem fogad el fedezetként, de van olyan bankpartnerünk, ahol speciális feltételekkel ez is lehet fedezet.

Ingatlanfedezetként NEM elfogadható ingatlanok:

 • Használatbavételi engedély nélküli ingatlan (kivéve építési hitel)
 • Tanya
 • Műhely
 • Ipartelep
 • Üzem
 • Részben művelési ág alól ki nem vett területet tartalmazó ingatlan
 • Tartási joggal terhelt ingatlan
 • Vételi joggal terhelt ingatlan, amennyiben a vételi jog a folyósítást követően is fennmaradna
 • Termőföld – legtöbb banknál nem fogadható el, de bankpartnereink egyikénél meghatározott feltételekkel megfelelő fedezet lehet
 • Ártérben elhelyezkedő ingatlan.
 • Minden olyan ingatlan. amelyre nem köthető kikötésmentes tűz-és elemi kár kockázatra vagyonbiztosítás

Osztatlan közös tulajdonú ingatlan is elfogadható a használati jog megosztásáról szóló, ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett megosztási megállapodás és vázrajz benyújtásával. A lakóingatlannak önállóan is forgalomképesnek kell lennie, továbbá műszakilag a többi ingatlantól elhatárolt, külön (önálló) bejárattal és közművekkel (külön mérőóra) kell rendelkeznie.

Szerkezeti megkötés

 • Könnyűszerkezetes ingatlan elfogadható fedezetként. Néhány bank azonban kéri az

ÉME/ETA/NMÉ/EMÉ engedélyek benyújtását

 • Vályog és vegyes falazatú ingatlan is elfogadható, ha az ingatlan megfelelő állapotú és értékű

Milyen terhek fogadhatók el a fedezetül felajánlott ingatlanon lakáshitel igénylés esetén:

 • Munkáltatói kölcsön vagy vissza nem térítendő támogatás
 • Önkormányzati kölcsön vagy vissza nem térítendő támogatás
 • Magyar Állam javára bejegyzett jelzálogjog
 • Illetékhivatal jelzálogjoga (vagyonszerzési illeték részletfizetése miatti bejegyzés fogadható el) – pénzintézettől függően
 • Haszonélvezeti jog
 • Özvegyi jog

El NEM fogadható terhek a fedezetül felajánlott ingatlanon:

 • Magánszemély jelzálogjoga
 • Más pénzintézet jelzálogjoga
 • Külföldi pénzintézet jelzálogjoga
 • Tartási-, öröklési- és életjáradékjog
 • NAV jelzálogjog
 • Végrehajtási jog
 • Perfeljegyzés
 • Visszavásárlási jog

HFM mutató, mint lakáshitel feltétel

A HFM mutató az ingatlanfedezet arányában korlátozza a felvehető hitel nagyságát. A HFM (Hitelfedezet Mutató) lényege, hogy forinthiteleknél a kitettség nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 80%-át. Ezen előírás minden pénzintézetre vonatkozik, de ezen belül az egyes bankok saját belső finanszírozási arányokat alakítottak ki. Ennek eredményeként a ténylegesen nyújtható hitelösszeg – az ingatlan területi elhelyezkedésétől, ügyfélminősítéstől függően – sok esetben 80%-nál kisebb arányú is lehet.

Lakáscélú hitelekhez szükséges önerő

Korszerűsítési, felújítási, bővítési célú hitelek esetén nem szükséges önerő a finanszírozáshoz, amennyiben azok költségvetését a célingatlan értéke elbírja.

Vásárlási, építési hitelek esetében azonban szükség van önerőre. Azt, hogy mennyire, általánosságban nem lehet megmondani. Minden hitelügyletnél vizsgálni kell az adott ingatlant, annak állapotát, területi elhelyezkedését, építkezés esetén a bekerülési költségét is. Ezt a célt szolgálja a banki értékbecslés. Erre előzetesen – például egy lakásvásárlás esetén már az adásvételi szerződés megkötése előtt – is van lehetőség. A maximális hitelösszeg meghatározásánál az értékbecslő által megállapított forgalmi, illetve hitelbiztosítéki értéken túl meghatározó a jövedelemfedezettség is.

Önerő nélkül esetlegesen akkor van mód lakáshitel felvételére, ha az ügylethez kapcsolódik vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás – CSOK, falusi CSOK – ami önerőként vehető figyelembe, vagy akkor, ha van lehetőség plusz ingatlanfedezet bevonására.

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek

A Bankfelügyelet azzal a céllal, hogy a hitelfelvétel folyamatát átláthatóbbá tegye, készített egy “ajánlást” a bankok számára: alakítsanak ki sokkal részletesebben szabályozott hitelügyintézési folyamatot, kapcsoljanak határidőket az egyes igénylési szakaszokhoz és a kondícióikat is meghatározott szint alatt tartsák. Így született meg a Minősített Fogyasztóbarát Hitelek családja.

Érdemes tehát a lakáshitelek kiválasztásánál is megfontolni ezeknek a hiteltípusoknak az előnyeit.

A hosszabb kamatperiódusú, fix kamatozású lakáskölcsönt igénylők 40 százaléka már Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt vesz fel.

A Teljes Hiteldíj Mutató (THM) szerepe

A teljes hiteldíj az az összeg, amelyet a hitelfelvevő a tőkeösszeg visszafizetésén felül fizet a banknak, így a THM tartalmazza a hitellel kapcsolatban felmerülő összes banki költséget, kamatot (folyósítási díjon és kezelési költségen kívül is). Nagy előny egy hitelkalkulátor használatakor az ajánlatok összehasonlításánál a THM érték.

Minél alacsonyabb a THM, annál kedvezőbb a fizetendő teljes hiteldíj. A hiteldíjba nem tartoznak bele olyan esetleges költségek, mint például a prolongálási költség, a késedelmi kamat, biztosítási-, garancia-, átutalási díjak, egyéb nem teljesítésből eredő fizetési kötelezettségek, valamint a nem banki költségek.

Kérje egyedi ajánlatunkat

Adja meg elérhetőségét, szakértőink visszahvják telefonon és bemutatják a részleteket

Visszahívást kérek

Személyre szabott díjmentes lakáshitel tájékoztatás

Lakáscélú hitel felvétele előtt feltétlenül javasoljuk Hitelszakértőinkkel történő előzetes egyeztetést. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű lakáshitel ügyintézést is!

Gyakori kérdések lakáshitelekkel kapcsolatban

A felvehető lakáshitel mértéke jelenleg jogszabályi korlátozás alatt áll, melynek értelmében az igényelhető lakáshitel összege nem lehet több, mint a megvásárolni kívánt (vagy egyéb fedezetként bevont) ingatlanok forgalmi értékének 80 %-a.

Továbbá a várható havi törlesztő részlete is az igénylők összevont nettó jövedelméhez képest is korlátozott arányban megengedett. (lásd JTM szabályok)

Hitelnet    

Adja meg a felvenni kívánt hitelösszeget, válasszon hitelcélt, futamidőt és adja meg a háztartás rendelkezésre álló igazolható jövedelem nagyságát. A részletes keresőben meg tudja adni a megvásárolni kívánt ingatlan forgalmi értékét, a meglévő hiteleinek havi törlesztését stb. Lakáshitel kalkulátorunk mindezek figyelembe vételével mutatja meg az egy egyes bankoknál elérhető havi törlesztő részleteket.

 

Hitelnet    
Jó napot kívánok! A kérdésem az, hogy van egy ingatlan Gödön, amit szeretnek megvenni, de van rajta végrehajtás, ami miatt csak egy bank állt velünk szóba. Viszont most azt az információt küldte, hogy mégsem ad hitelt. Az ingatlan 28 millió forint, az önerő 25%-át már át is utaltam az ügyvédemnek letéti számlára. Az ingatlanon 19 millió forint végrehajtás van és minden más bank azt mondja, hogy nem ad hitelt az ingatlanra, mert a végrehajtást csak önerőből lehet kifizetni, nem hitelből. Teljesen hitelképes vagyok és 2 gyereket nevelek egyedül. Igaz már nagykorúak, de igényelném a CSOK-ot is. Ha tudna olyan bankot vagy kiutat mondani, amit mi meg tudunk tenni, azt megköszönném. Addig köszönöm szépen és nagyon várom a választ. Tisztelettel. Károly Válaszunk: Kedves Károly! Végrehajtással terhelt ingatlan banki finanszírozása speciális eset. Ez a legtöbb pénzintézetnél valóban nem oldható meg. Van néhány bankpartnerünk azonban, melyek végrehajtással terhelt ingatlan finanszírozását is vállalja. Akár..... További részletek »
Hitelnet    

A hazai pénzintézetek jellemzően nem nyújtanak hitelt annak az igénylőnek, aki BAR listás, de bizonyos feltételek esetén megoldható lehet a hiteligénylés

 

Hitelnet    
A bankok a hitelbírálat során nem tesznek különbséget az alapján, hogy az adós, adóstárs önhibáján kívül – például egy jóhiszemű kezességvállalás miatt – vagy egyéb okból került KHR listára. Így a legtöbb hitelintézetnél a negatív tartalmú KHR kizárja lakáshitel felvételének lehetőségét. Bankpartnereink egyikénél van lehetőség lakáshitel igénylésére akkor, ha KHR státuszunk passzív, s a tartozás a hitelkérelem benyújtásától számított legalább 6 hónapja rendezett. Ugyancsak elfogadható pénzügyi partnereink egyikénél, ha az adós korábbi mulasztását a hitelfelvételi szándéktól számított 1 éve belül maradéktalanul visszafizette és ezt a KHR jelentés is alátámasztja. A témában bővebb információ IDE kattintva érhető el.  
Hitelnet    

Végrehajtási joggal terhelt ingatlan finanszírozása speciális helyzet. Meghatározott feltételekkel lehetőség nyílhat lakásvásárlási hitel felvételére ez esetben is. Személyre szabott tájékoztatást a konkrét ügylet ismeretében tudunk adni. Ehhez online adatlapunk kitöltése szükséges.

Hitelnet    

A támogatott lakásfelújítási hitel 2021.02.011-től igényelhető a hazai pénzintézeteknél. A támogatott lakásfelújítási hitel jelzáloghitel, tehát mindenéppen ingatlanfedezet szükséges hozzá. A banknak kötelezően vizsgálnia kell az ingatlan értékéhez képest kiadható hitel összegét és az igénylők rendelkezésére álló jövedelem nagyságát. További előírást a JTM szabályokról ide kattintva talál. A Hitelnet szakértői egyedileg megvizsgálják a feltételeknek történő megfelelést és természetesen a teljes körű ügyintézést is vállalják.

 

Hitelnet    
Tisztelt Hitelszakértő! Szeretnék információt kérni az alábbi ügyben: Feleségemmel első gyermekünket várjuk, a terhesség 91.-ik napot betöltötte. Mindketten büntetlen előéletű magyar állampolgárok vagyunk. Feleségem több mint 4 éve ugyanannál a cégnél dolgozik 8 órában, idén múlt 31 éves. Én jelenleg próbaidős alkalmazott vagyok egy cégnél, januárban már határozatlan idejű munkaszerződésem lesz. Előtte 30 napot meghaladóan nem volt munkahelye, így biztosításom sem. Elmúltam 40 éves. Nettó bérünk összevonva - a majdani gyeddel számítva is - meghaladja a 700 ezer Ft-ot. Jelenleg 100%-ban tulajdonosa vagyok egy pesti lakásnak, amin van egy 16 millió Ft-os szabad felhasználású jelzáloghitel, havi 110 ezer Ft törlesztő részlettel. Hátralévő futamidő, még 19 év. Van 3 lakástakarékpénztári megtakarításunk, ami rövidesen lejár és körülbelül 4 millió Ft gyűlt rajta össze. A babaváró hitelt szeretnénk felvenni, felvételkor rögtön kérnénk a 3 éves halasztást. Falusi CSOK-al szeretnénk venni egy használt házat, 50-50%-os tulajdonrésszel a jelenlegi terhesség mellett vállalva a plusz két..... További részletek »
Hitelnet    

Amennyiben a felvenni kívánt lakáshitelt a Hitelnet szakértői intézik, akkor ennyivel kedvezőbben juthat hozzá egy lakáshitel ajánlathoz, minta közvetlenül a bankhoz fordulna. A kedvezmény annak köszönhető, hogy a Hitelnet stratégiai partneri kapcsolatban áll a nagyobb hazai bankokkal, akik számos kedvezményt biztosítanak a Hitelnet ügyfeleinek.

 

Hitelnet    

A lakáshitel igénylés összetett folyamat, a hitelkérelem összeállításában, a bank felé történő benyújtásában egészen a folyósításig végig segítenek a Hitelnet szakértői. Az egyes konstrukció részletes ismertetésén kívül segítünk kitölteni a kérelmei nyomtatványokat is. Természetesen szolgáltatásunk az ügyfelek részére teljesen díjmentes.

 

Hitelnet    

Ha megegyezéssel rendezi tartozását, úgy 5 évig marad passzív státusszal a KHR-ben. Bankpartnereink egyikénél lehetősége lehet legalább 6 havi passzív KHR státusszal piaci kamatozású lakáshitel felvételre. A passzív KHR státusz nem kizáró ok CSOK igénylésnél.

 

Hitelnet    
Segítségüket szeretném kérni. Voltam tegnap bent a Bankomnál az MKB bank-ban, mivel jövő hónapban párommal közösen családi házat szeretnénk vásárolni Hatvan városban. Jelezték, hogy csak a megvásárlási ár 70%-át tudják hitelként biztosítani. A családi házat jóval az ingatlan piaci ár alatt vennénk meg, de a bank erre annyit mondott, mindegy mennyit ér valósan a családi ház, az értékbecslőjük csak annyira fogja felértékelni, amennyiért venni szeretnénk. Olvastam több cikket arról, hogy ha az ingatlan értéke értékbecslés alapján magasabb jóval a vásárolandó ártól, akkor ilyen esetekben a Bank tudja biztosítani akár a 100% megvásárlási árat is. De az MKB bank ügyfélszolgálatos dolgozója a Gyöngyösi irodában csak azt mondta folyamatosan, hogy ők csak akkora összegre értékelik fel az ingatlant, amennyiért mi akarjuk venni. Kettőnk össz jövedelme több mint 400 000 forint, ezt is jeleztük. Kérem segítsenek, tájékoztassanak ez ügyben, hogy ez így működik minden banknál, vagy csak itt az MKB Bank állítja ezt..... További részletek »
Hitelnet    
Tisztelt Hitelnet! 2009-ben vásárolt ingatlanunkon még 4 évig hitel van. Szocpolt igényeltünk két gyerekre, majd 2015-ben a 3. Gyermekünkre is. Kinőttük a lakást. Találtunk egy megfelelő, 2007-ben épült családi házat. Mindössze 6 millió forint hitelre lenne szükségünk, de a szocpol átvitele menetében és az egész banki lebonyolításában tudnak-e nekünk segíteni? Milyen ügyintéző díjjal dolgoznak? 2009-ben államilag támogatott hitelt kaptunk. Most van-e erre lehetőség? Az ingatlanok Szeghalmon vannak, ott élünk. Köszönettel. Válaszunk: Kedves Kérdező! A szocpol átvihető újabb ingatlanra, de ennek vannak speciális feltételei, például az, hogy az eladott lakás helyett nagyobb hasznos alapterületű lakást vásároljanak. Az is fontos, hogy a vásárolandó lakás vételára magasabb legyen az eladott ingatlan áránál. Ez esetben a korábban kapott támogatást egy kincstári letéti számlára kell befizetni, amit majd a kincstár a vásárlás során visszautal. Megoldás lehet még a támogatás önkéntes visszafizetése is. Amennyiben visszafizetik a korábban kapott támogatásokat, akkor új igénylés során ismét kérhetnek vissza..... További részletek »
Hitelnet    
Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

72 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Érdeklődnék, hogyan kaphatunk hitelt? Házat szeretnénk vásárolni Kisvárdán. Van 1 gyermekünk is.

Jó napot!
A kérdésem az lenne, hogy mennyi lakáshitelt kaphatok?
Hogy működik ez használt lakás esetén?
Válaszát várom, előre is köszönöm.

Üdv,
érdeklődnék hogyha tegyük fel 2024 09.19-ig passzív státuszban vagyok a KHR-ben, akkor az azt jelenti, hogy 2024 09.20-án már nem vagyok rajta? Vagy van átfutási ideje a törlésnek is?

Üdvözlet!
Teljesen egyedülállóként szeretnék lakáshitelt felvenni. Se gyerekem, se szüleim, se feleségem vagy párom és adóstársat sem tudok bevonni. 32-33 millió forint értékű lakást szeretnék venni, kb. 18-20 millió Ft önerőm van. 14-15 millió Ft körüli összeget szeretnék felvenni. 350.000 Ft a nettó jövedelmem.
Van esélyem valamilyen 20 éves konstrukcióra?

Kedves Hitelnet!
Férjemmel vállalkozást indítottunk egy kft-t, 2022 novemberében. Mindketten ügyvezetők vagyunk, bejelentett 8 órás munkaviszonyban. Szeretnénk jelzálog alapú lakáshitelt felvenni, de az egyik pénzintézet úgy tájékoztatott minket, hogy csak abban az esetben lehetséges, ha a cég egy éves lesz, addig semmilyen hitelt nem kaphatunk.
Ez minden pénzintézetnél így van?
Köszönöm a válaszukat!

Vásárolni szeretnék egy ingatlant, de szerepelnek a tulajdoni lapon bejegyzések/terhelések. Ha megvásárolnám, akkor lekerülne az ingatlanról minden és tiszta lenne vagy sem?

Akadálya lehet-e a hitelfelvételnek a munkaviszonnyal rendelkező adóstárs táppénzes állománya. Ha nem, van-e szerepe a táppénz összegének, ill. a felveendő hitel összegének.
Mely jogszabályok mondják ki, illetve banki belső utasítások függvénye-e ez.

Külföldön dolgozunk párommal. 1 kisfiam van és szeretnénk lakásfelújítást csinálni, mivel a lakás, amit sikerült venni liciten árverés alatt, nagyon rossz állapota van.
2 éve vettük és nem tudunk beköltözni.
Milyen lehetőség van?
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Feleségemmel hallottunk az ingatlan lízingről, de nem értjük pontosan, hogyan is működik ez.
Tudnának nekünk ebben segíteni?
Üdvözlettel:
Lajos

Tisztelt Szakértő!
Önhibámon kívül kerültem khr listára. 5 éve rendszeresen fizetem. Jelenlegi párommal szeretnénk rövid időn belül lakáshitelt igényelni. Jó jövedelemmel rendelkezünk, s pótfedezetet is tudunk bemutatni.
Van-e lehetőségünk valamelyik banknál lakáshitelek?
Köszönöm szépen előre is.
Maradok tisztelettel: Teréz

Fundamenta előtakarékosság után igénybe vettünk a párommal 8-8 millió forint kedvezményes lakásépítési kölcsönt a Fundamentánál és családi házat építettünk. A Fundamenta 6 millió forint összeg felhasználását nem fogadja el lakáscélú felhasználásként, mert a számláink a hitelfelvétel időpontját megelőző dátumúak /szüleink kölcsönéből vásároltunk anyagot, fizettünk munkadíjat/ és várhatóan egy összegben fogja követelni tőlünk. Kértünk értékbecslést, hogy a felhasználásunk lakáscélját igazoljuk, de a Fundamenta elutasította. Jelenleg Gyesen vagyok, a férjem fizetése bruttó 260 000 Ft.
Mit tudnak tanácsolni, mit tegyünk ebben a kétségbeejtő helyzetben?
Előre is köszönöm tanácsukat.

Kedves Hitelnet!
A meghatározott időtartamú munkaviszonnyal rendelkezők milyen feltételeknek kell megfeleljenek, hogy megkapják a hitelt? 6 éves szerződésről lenne szó, ami a lejárta után módosul határozatlanná, nettó 500 000 fölötti bérezéssel, ami nőni fog.
Válaszukat előre köszönöm!

Tisztelt Cím!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha a jövő évben (várhatóan május-június) szeretnénk ingatlant vásárolni, akkor lehet-e már most (a kedvezőbb hitelkörnyezet miatt) lakáshitelt felvenni. A lakás még nincs kiválasztva. A hozzávetőleges ár kb. 22-23 M forint vételárban gondolkodunk. Valószínűleg ennyi pénzt tudunk összegyűjteni. A lakás a fiam nevén lenne, Én csak anyagilag kívánok segíteni. Életkorom 55 év. A nettó jövedelmem kb. 400 nettó. Igényelt hitelösszeg 6 M/6 év.

Tisztelt Hitelnet!
A párom egyedüli igénylőként venne fel lakáshitelt, azonban a ház, amit kinézett vályogból készült, továbbá az a típus, ahol a konyha egy külön épületben helyezkedik el a nagy házzal szemben. Olyan információt kaptunk, hogy emiatt nem valószínű, hogy megkaphatja a hitelt.
A kérdésem az lenne, ez valóban így van, vagy van rá lehetőség, hogy mégis sikerre járjon a hitelügyintézés?
Válaszát előre is köszönöm!

T. cím!
A párom külföldön dolgozik, én Magyarországon. A probléma, hogy aktív BAR listás vagyok. Házat szeretnénk vásárolni, aminek az ara 39M Ft.
Van-e rá lehetőség?

Kedves Hitelnet,
6 évvel ezelőtt vásárolt lakásom (amire a hitelt felvettem 20 évre), most eladó sorba kerül. Letöltöttem a tulajdoni lapom, amin megdöbbenve tapasztaltam, hogy nincs rajta a hitel összege.
Az szerepel rajta, hogy: „jelzálogjog bejegyzés iránti kérelem elutasítva”, illetve „elidegenítési és terhelési tilalom feljegyzése iránti kérelem elutasítva.”
Visszakeresve a levelezésembe az ügyintézővel folytatott beszélgetést, 2016. árpilisban küldte nekem e-mailben, hogy a földhivataltól kapott egy levelet, amiben elutasítják, mivel a bejegyzésünkkor leadott papírok után a 12 600 Ft nem került megfizetésre.
Végül ez hogy be lett-e fizetve vagy nem, megmondom őszintén már nem emlékszem. Számlatörténetben nem találtam rá utalást. Ennyibe maradt akkor az ügy és mindenki elfelejtette. A hitel megy tovább a mai napig, jelzálog bejegyzés nélkül.
A kérdésem Önök felé, hogy ilyen esetben mi a teendő? Van esély, hogy a bankkal megegyezek és a végtörlesztésre kedvezményt biztosítanak, mivel Ők is hibáztak, és nincs jelzálogjog a lakásomon, vagy kihez forduljak ilyen esetben?
Előre is köszönöm, szép napot!

Szép Napot!
Igényeltünk lakásfelújítási hitelt az egyik banknál. Megkaptuk, de MIUTÁN aláírtuk a szerződést szóltak, hogy egyébként az önerőt azt előre építsük be. Olyan jellegű munkákat szeretnénk elvégezni, ahol ez így lehetetlen, mert az önerő csak töredék része 1-1 munkának, addig viszont a bank nem hajlandó fizetni semmit sem.
Felkerestünk tehát 1 másik hitelintézetet személyi kölcsönért, ahol nagy meglepetésünkre azt mondták, hogy a felújítási hitel már KHR-ben van és mivel friss keltezésű hitel, ezért nem vehetünk fel semmi mást (talán 9 hónapig).
Ez valóban így van? Mennyi ideig nem vehetünk fel másikat mellé? (Mivel felújítási hitel és 50-50%-ban vagyunk társtulajdonosok, így egyikünk sem igényelhet semmit…)
Köszönöm!

Üdvözlöm!
72 és 76 éves nyugdíjas házaspár vehet fel jelzálogkölcsönt? Milyen futamidőre és mennyi a maximum felvehető összeg?
Köszönöm szépen!

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy van-e lehetőség arra, hogy felvegyek egy szabad felhasználású jelzáloghitelt, aminek egy részéből kiváltanám tartozásaimat.
Ez számokban úgy adódna össze, hogy 5 Millió forintot vennék fel és ebből az összes tartozásom 1.500.000,- melyeket mindenképpen kiváltanám, hogy egy hitellel rendelkezzem. Nem szeretném, ha a Bank elutasítana a törlesztő miatt, mivel a nettó jövedelmem 192 ezer forint és a hitel levonásom 50 ezer.

Halló,
érdeklődni szeretnénk ha Németországban élünk és Magyarországon szeretnénk házat venni, milyen hitel lehetőségeink vannak?
Válaszukat előre is köszönjük!
Tisztelettel.
Erika

Tisztelt Hitelnet!
Ha olyan házat szeretnénk vásárolni, ami jelen állapotában lakhatatlan, mert elkezdték újítani, van esély, hogy kapjunk lakáshitelt?
Köszönöm szépen!

Tisztelt Hitelnet!
Szeretném a véleményüket kikérni, hogy melyik az a magyarországi kereskedelmi bank, amelyik hajlandó ami folyamatosan változó kamatviszonyok mellett (57 éves és 64 éves) idősebb korosztálynak használt lakásvásárláshoz közel 50%-os önerő mellett lakásvásárlási hitelt adni. A bankmonitoron fent lévő kalkulátor alapján nem vagyunk rá jogosultak. (Pest megyei házat vásárolnánk közel 90 millió Ft értékben, 1 főre jutó igazolt nettó 450.000 Ft havi jövedelem mellett.)
Válaszukat előre is köszönöm szépen!

Tisztel Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy milyen lehetőségek vannak egyedülállóként lakáshitelhez jutni? Vidéken szeretnék maximum 25 milliós használt ingatlant venni. Bér kb. nettó 300.000 HUF. Önerő: ingatlan árának 20 százalékával rendelkezem.
Köszönöm.
Andi

Tisztelt Hitelnet!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a párommal szeretnénk lakást vásárolni, Budapesten kB 25-30 millió között van. Nincs önerőnk én nem tudok se kezes, se adóstárs lenni, viszont van egy vidéki ház, olyan 15 milliót érhet, a szüleimnek, akik adnák a jelzálogot a páromnak, akinek a keresete közalkalmazottként nettó 300 ezer forint.
Így elegendő lenne a feltétel egy lakásvásárláshoz?
Köszönettel.
Tamás

Üdvözlöm!
Kérdésem lenne, hogy kaphatok-e lakáshitelt olyan ingatlanra, amiben minden közmű van, gázcirkó is, viszont a csatorna csak a telken van, a házba nem kötötték be. Amúgy a 18. kerületben van, jó állapotú.

Jó napot kívánok!
Szüleimnek van egy budapesti ingatlan a tulajdonukban, amely bár zártkerti ingatlan, de az ingatlan rendelkezik lakcímmel, engedéllyel rendelkező 100 nm-es családi házzal, használatbavételi engedéllyel, tehát teljes értékű lakhatásra alkalmas ingatlan. Több független értékbecslő is 50 millió forintra értékelte az ingatlant. Korábban jelzáloghitelt vettek fel rá a szüleim (igen, kaptak rá 2006-ban, jelen tudomásom szerint 20 millió Ft-ot), ami sajnos jelenleg már végrehajtás alatt van. Jelenleg körülbelül 40 millió forint a követelt összeg.
A kérdésem az, hogy van-e mód valamilyen formában ezt a végrehajtást kiváltani/kifizetni, és egy új konstrukcióban, új jelzáloghitel formájában finanszírozni az ingatlant? Amennyiben mondjuk én, mint családtag megvásárolhatnám az ingatlant lakáshitelre? 28 éves vagyok, minden hitelfeltételnek eleget tudok tenni.
Előre is köszönöm válaszukat.

Jó napot kívánok!
Külföldiként, külföldi jövedelemmel (Cseh Köztársaság) lehet-e valamelyik pénzintézetben lakáshitelt felvenni? Esetleg milyen feltételekkel? Az ingatlant saját használatra vennénk, és beköltözés után Magyarországról folytatnánk home officeban a munkát a külföldi bejegyzésű cégnél. A hitelt házaspár venné fel, munka viszony 3, ill. 16 éve tart a konkrét cégeknél. Honosítási eljárás folyamatban, de a tervezett beköltözés előtt nem fog lezajlani az eskütétel.
Lehetőségünk van „bejelentkezni” magyarországi lakcímre.
Köszönöm válaszukat.

Tisztelt Hitelnet!
Olyan kérdésem lenne, hogy mikortól lehetséges vagy lehetséges-e egy elidegenítési és terhelési tilalommal jegyzett ingatlan pótfedezetként való bevonása ugyanannál a pénzintézetnél egy másik ingatlan megvásárlásának céljából? Általánosságban véve jellemző-e ez a lehetőség a pénzintézeteknél, milyen feltételek szoktak felmerülni?
Előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
Zöld hitelt szeretnénk felvenni, egy épülő magánházra, már a tető is elkészült és a nyílászárók is beépítésre kerültek, a belső válaszfalak is állnak.
BB besorolású lesz az ingatlan.
Az ingatlan vételár felét fizetnénk ki készpénzben, a másik fele lenne a zöld hitel.
Gyakorlatban ezt, hogyan tudjuk kivitelezni?
Előre is köszönjük megtisztelő válaszukat.
Tisztelettel:
Mónika

Tisztelt Hitelnet!
A párommal Angliában élünk és dolgozunk, azonban a jövőben haza szeretnénk költözni Magyarországra, egy általunk vásárolandó ingatlanba.
Érdeklődnék, hogy jelenleg elfogadják-e a magyarországi bankok az angliai munkaviszonyt lakáshitel felvételnél, tekintve hogy az ország már nem az Európai Unió tagja? A kettőnk nettó havi jövedelme jelenlegi árfolyamon átszámítva picivel 1 millió Ft körül mozog.
Szíves válaszukat köszönöm.