Felújítási hitelfelvétel határozott idejű munkaszerződéssel?

Tisztelt Hitelnet!

Lakótelepi lakásom van, ami elég régi építésű, ráférne egy felújítás. Tavaszi hitelfelvételen gondolkodom, elég sok pénzre lenne szükségem, mert a nyílászárókat mindet le kellene cserélni, és egy kis átalakítást is szeretnék, amerikai konyhás megoldást tervezek megvalósítani. A szakember szerint körülbelül másfél millió forint lenne az, ami a költségekre elegendő.

Jelenleg 129 000 forintos fizetésem van, de ami a problémát jelenti az az, hogy a munkaviszonyom határozott idejű, három hónap múlva jár le a szerződés. Sajnos az én esetemben nem arról van szó, mint sok más alkalmazott esetében, hogy a lejárat után újra meghosszabbítják a szerződésemet. Biztosan tudom, hogy erre nem fog sor kerülni, mert az előző alkalmazott vissza fog térni szülési szabadságról. Én már most nézelődök munka után, de szeretném tudni, hogy a hitelfelvétel útjába állhat-e a határozott idejű munkaszerződés.

Köszönöm a tájékoztatást.
Katalin

Kedves Katalin!

Abban az esetben, ha határozott idejű munkaszerződését a lejárat után nem hosszabbítják meg, sajnos nem lesz jogosult hitelfelvételre. Valóban számos munkahelyen határozott időre köti a munkaadó a munkaszerződéseket, de ezek általában bizonyos időközönként (jellemzően 3 vagy 6 hónap, esetleg 1 év) meghosszabbításra kerülnek. A bank határozott idejű munkaszerződés esetén kérhet is egy szándéknyilatkozatot a munkáltatótól arra vonatkozóan, hogy a szerződés lejárata után szándékában áll a munkavállaló munkaszerződését meghosszabbítani.

Önmagában a határozott idejű munkaszerződés tehát nem jelent akadályt hitelfelvételnél, de mivel a munkáltatói igazolás ellenőrzésre is kerül oly módon, hogy a banki hitelbíráló egyeztetés céljából felhívja telefonon a munkáltatói igazolás kiállításáért felelős személyt. Ez alapján rögtön kiderül, ha a munkaszerződés a lejárat után várhatóan nem lesz meghosszabbítva, s így sajnos a hitelkérelem elutasításra kerül.

Ha sikerül új munkahelyet találnia, akkor a próbaidő lejárata után, legalább 3 hónapos munkaviszony megléte esetén jogosult lehet kölcsön felvételére. A korszerűsítésre és átalakításra felvenni kívánt hitelkérelmet ekkor lehetne benyújtani a választott pénzintézethez. Javasoljuk, hogy ezt megelőzően majd küldje el ajánlatkérését, s Szakértőink megkeresik az Ön igényeinek és lehetőségeinek akkor leginkább megfelelő felújítási hitelkonstrukciót!


Utolsó módosítás: 2014. február 18. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések