CSOK-kal történő lakásvásárlás esetén hogyan kaphatunk felújításra is kölcsönt?

Tisztelt Szakértő!

Eladtunk egy lakást 13,5 millió Ft-ért, és vennék egy másikat 14,25 millió-ért. (64 m2 használt panellakás) A kapott pénzből végtörlesztettünk 4,9 milliót a bank felé, ami jelzálogalapú kölcsön volt, illetve 990 ezret a fundamenta felé, de az nem jelzálogos kölcsön volt (azt anno felújításra vettük fel).

A most vásárolni kívánt lakásra megigényeltünk 7 millió Ft banki jelzálog alapú kölcsönt, illetve 800 ezer Ft CSOK-ot. A bankban csak annyit kérdeztek, hogy jogosultak vagyunk-e a CSOK-ra. Mondtuk, hogy van két gyermekünk, a kapott pénzünket pedig lakásvásárlásra fordítjuk, tehát azt gondoltuk, hogy igen. Viszont a vásárolni kívánt lakást is tatarozni kell, ezért az önerőnkből szerettük volna, hogy maradjon kb. 1 millió Ft. Ezért is igényeltünk 7 millió Ft kölcsönt + a CSOK-ot. Többszöri elolvasás után most úgy értelmezzük, hogy így már nem kaphatunk 800 ezer CSOK-ot, mert nem tudjuk annyival csökkenteni az eladott lakás árát, hogy beleférjünk a keretbe.

A kérdésem a következő:
Jól értelmezzük a feltételeket, hogy a végtörlesztés összegével + a vásárolni kívánt lakás összegével csökkenthetjük csak az úgymond önerőnket? A fundamentás végtörlesztés nem számít?
Vagyis: 13,5 – 4,9 – 1,425 = 7,175 -> Ehhez hozzáadjuk a kölcsön összegét + 7 = 14,175
Ezek szerint kevesebb kölcsönt kellene igényelnünk, és akkor nem marad pénzünk? Vagy ne igényeljünk CSOK-ot? Vagy rosszul értelmezzük az egészet?

Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel.
Ákos

Kedves Ákos!

A leírtak alapján az 5 éven belül eladott lakásuk vételára – figyelembe véve a vonatkozó kormányrendelet előírásait – az értékesített lakás vásárlására felvett és az eladási árból végtörlesztettel összeggel csökkenthető, ami jelen esetben 4,9 millió forint. A felújításra felvett Fundamenta kölcsön végtörlesztett összege az eladási árból nem vonható le.

Összegezve tehát ahhoz, hogy a családok otthonteremtési kedvezményére jogosultak lehessenek, a vásárolandó lakás vételárába legalább 8,6 millió forintot kell továbbforgatniuk. Ezt kiegészítve a 800 ezer forint összegű kedvezménnyel 4.850.000 forint összegű lakásvásárlási hitelt igényelhetnek. Megoldás lehet ebben a helyzetben, hogy a vásárlást követően – külön hitelügylet keretében – igényelnek további 1 millió forintot felújításra. Így a CSOK-ot is fel tudják használni és felújításra is jut pénz.

Ha elküldi online ajánlatkérését, Szakértőink készséggel segítenek az optimális hitelkonstrukció megtalálásában és a teljes körű, díjmentes hitelügyintézésben!


Utolsó módosítás: 2015. szeptember 29. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések