Családi ház felújítására kaphatunk lakáshitelt, ha a ház már terhelt?

Tisztelt Hitelnet!

A kérdésem az lenne, hogy kaphatnék-e felújításra vagy korszerűsítésre hitelt?! Ugyanis a tetőt le kellene cserélni teljes egészében a házunkon, illetve központi fűtést vagy sugárzó fűtést szeretnénk a házunkba. Viszont jelzálog van a házon (2009-ben vettem, 1/1-es tulajdonos vagyok). Esetleg a párom vehetne fel hitelt? De a házra akkor sem adnának neki sem. Teljesen esélytelen az egész, igaz? 🙁

Illetve nem tudom szocpollal kapcsolatosan tudna-e segíteni… Amikor vettem a házat, akkor a nagy fiamra megkaptam a 450 ezer forintot, ami a saját erőnek számított akkor. Nos, azóta a harmadik gyermekem is úton van 🙂 Kérdésem lenne, hogy a két kicsi gyerekemre hogyan, mire igényelhetném a szocpolt?

Köszönöm, ha válaszol!
Üdvözlettel: Janka

Kedves Janka!

A terhelt ingatlan még önmagában nem zárja ki további lakáshitel felvételét. Egyrészt vannak olyan pénzintézetek, melyek elfogadják jelzálogjoguk második, harmadik ranghelyre történő bejegyzését is, vagyis nem jelent problémát, ha a tulajdoni lapra már be van jegyezve egy másik jelzálogjogosult. Másrészt amennyiben a ház terhelhetősége elbírja, akkor szintén megvalósulhat az újabb hitelfelvétel.

Arról nem ír, hogy milyen értékű a családi házuk, illetve mekkora összegű lakáshitelt jegyeztek be rá. A terhelhetőségi arányokról azt kell tudni, hogy jogszabály előírás alapján egy ingatlanra forgalmi értékének maximum 80%-áig vehető fel hitel. A bankok finanszírozási arányai ennél szigorúbbak, de a fenti adatok, valamint az Önök jövedelmi helyzetének ismeretében Tanácsadóink személyre szabott kalkulációt tudnak készíteni az újabb hitelfelvétellel kapcsolatban.

Az Ön által említett lakáscélok – tetőcsere, fűtéskorszerűsítés – nem felújításnak, hanem korszerűsítésnek tekinthetők és ebben az esetben ez azért bír nagy jelentőséggel, mert korszerűsítési hitelcél esetén a bankok a maximálisan felvehető hitelösszeg meghatározásakor nem az ingatlan aktuális, hanem a korszerűsítést követő értékéből indulnak ki.

A korszerűsítési hitelt a párjával együtt, kettejük együttes jövedelmének figyelembevételével igényelhetik. A jövedelemvizsgálat során a már meglévő lakáshitel havi törlesztő részletét is figyelembe veszik a bankok, ez tehát némileg csökkenti az újabb kölcsöntörlesztésre fordítható szabad jövedelmet.

A hatályos rendelkezések értelmében utóbb született gyermekei után is jogosult lehet félszocpolra. Ez a már megszületett gyermekek után igényelhető és a fennálló lakáshitel csökkentésére fordítható. Összege megegyezik a lakásvásárláskor érvényben lévő támogatási összeggel. A jogosultság megállapítását második gyermeke után már most is kérheti a hitelnyújtó banknál. Korszerűsítéshez, lakásfelújítás a támogatás nem vehető igénybe.


Utolsó módosítás: 2014. június 15. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Ilus szerint:

2015-01-06 - 21:33

1.200.000 Ft-ra lenne szükségem fűtés teljes korszerűsítésére. Az én jövedelmem 75.000, a férjemé 160.000 Ft, ez nettó, ami hivatalosan számlára érkezik. Viszont van egy 5 milliós hitelünk, amit házvásárlásra vettünk fel. Ezen kívűl a lányom, aki velünk lakik, de külföldön dolgozik, az ő jövedelme 350.000 Ft, szintén hivatalosan bejelentve. Figyelembe veszik-e az ő jövedelmét és érdemes-e belekezdeni?

Hitelnet.hu szerint:

2015-01-07 - 14:14

Kedves Ilus!
Az ingatlan jelenlegi értékétől, valamit a bejegyzett hitelösszeg nagyságától függően lehetséges lakáskorszerűsítési hitel felvétele. Ennek során – ha szükséges – lánya keresete is figyelembe vehető. Javasoljuk, hogy töltse ki online ajánlatkérő űrlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják a lehetőségeket.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések