fbpx

Lakáscsere hitel segítségével megoldható?

Meglévő lakását másikra cserélné, de hitel van rajta? Esetleg hitellel terhelt lakást vásárolna, de nincs tisztában a terhelt ingatlanok finanszírozási lehetőségeivel? A terhelt ingatlanok hitelezéséről, illetve a hitelfelvétel menetéről tájékozódjon az alábbi írásunkból!

Lakáscserére akkor is van lehetőség, ha az adott ingatlant jelzáloghitel terheli. Ilyen esetben általában az a jellemző, hogy az adott kölcsön visszafizetésre kerül, és szükség esetén a lakásvásárláshoz újabb kölcsönt igényel a vevő. Illetve a hitel tovább vitele is szóba jöhet, ennek gyakorlati megvalósítása azonban nem olyan egyszerű.

Ki és miből fizeti vissza az eladásra szánt ingatlant terhelő hitelt?

Nem probléma, ha az eladónak nem áll rendelkezése a ház tehermentesítéséhez szükséges készpénz. Arra is van lehetőség, hogy a vevő által átadott saját erőből vagy a vevő által felvett banki hitelből történjen az adott kölcsön visszafizetése. Mindezt az adásvételi szerződésben kell rögzíteni, mely azt is tartalmazza, hogy mennyi a fennálló tartozás pontos összege. Erről az eladónak kell kérnie hivatalos igazolást a hitelfolyósító banktól.

Miután a hitel visszafizetése megtörtént, a pénzintézet kiadja jelzáloghitelének törlésére vonatkozó kérelmét, melyet a földhivatalba kell benyújtani és törlik a jelzálogjogot. Így az ingatlan tehermentessé válik. Ezek után pedig az eladó megkapja a vételárból fennmaradó összeget, mely számára önerőt jelenhet egy újabb lakásvásárláshoz.

Hogyan jegyeztethető át a hitel a másik ingatlanra lakáscsere esetén?

Ha Ön eladja hitellel terhelt ingatlanát, de a kölcsönt nem szeretné visszafizetni, akkor ahhoz, hogy tovább tudja vinni a vásárolandó lakásra, az szükséges, hogy a vásárolt ingatlanra az Ön tulajdonjogát véglegesen bejegyezzék. Amíg széljegyben van az Ön tulajdonjog bejegyzés iránti kérelme, vagy a tulajdonjog fenntartással történő eladást jegyzik be a tulajdoni lapra, addig nem jegyeztethető át a jelzálogjog. Az eladó azonban nyilván csak akkor mond le a tulajdonjogáról, ha megkapta a vételárat. A vételárat a vevő viszont általában csak a lakásának eladásából befolyó összegből tudja kifizetni, de addig szintén nem jut pénzhez, amíg nem tehermentesíti az eladásra szánt lakást.

Fenti esetben a jelzálog átjegyzése tehát egy 3. ingatlan beiktatásával valósítható meg, kérdés azonban, hogy az így felmerülő járulékos költségek miatt érdemes-e ezt a lehetőséget választani, vagy jobban jár a vevő, ha meglévő hitelét visszafizeti és a vásárláshoz egy újabbat igényel.

Ha Ön hitellel terhelt lakás eladása után a vásárolandó lakás vételárát másik hitelből szeretné fedezni, akkor kérjük, töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat, s az elérhető hitellehetőségeket ismerje meg Szakértőink személyre szóló, díjmentes hitelajánlatából!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm.
Olyan kérdésem lenne, hogy kinéztünk egy házat, amit 28 millióért árulnak. Meg szeretnénk venni, illetve az eladó benne lenne egy ház cserében is. Csakhogy a mi házunkon még van hitel 4,5 millió Ft.
A kérdésem az, hogy ilyen esetben hogyan oldható meg a házcsere?

2
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x