Külföldi jövedelemmel vehetek fel hitelt?

Külföldön dolgozik, de Magyarországon szeretne hitelt felvenni? Napjainkban, főként a határszélen lakók körében egyre többször fordul elő, hogy a hiteligénylőnek nem magyarországi munkahelye van, és ilyenkor merül fel a kérdés, hogy kaphat-e hitelt külföldi jövedelemre.

Külföldi jövedelem esetén is van lehetőség hazai hitelfelvételre, ha az adós megfelel mindazon előírásoknak, melyeket a hazai bankok elvárnak a külföldi jövedelem összegével, a munkaviszony időtartamával és a munkaszerződés típusával kapcsolatban.

Mi szükséges a hiteligényléshez minden esetben?

Külföldi jövedelemszerzés esetén is ugyanazon feltételeknek kell megfelelni, mint magyarországi jövedelem esetében. Ezt azt jelenti, hogy pénzintézettől függően legalább 3-6-12 hónapos munkaviszonnyal kell rendelkeznie az adósnak a jelenlegi munkahelyén. Néhány pénzintézet azt is előírja, hogy a folyamatos munkaviszonynak legalább egy éve meg kell lennie. A határozatlan idejű munkaszerződés a preferált, határozott szerződésre biztosan komplikációként tekint a legtöbb bank. Vállalkozói szerződéssel pedig szinte biztosan búcsút inthetünk a hiteligénylésnek.

A külföldi munkavállalóra is ugyanúgy vonatkoznak azon feltételek, hogy nem állhat próbaidő és felmondás alatt sem.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Van olyan bankpartnerünk, ahol a külföldi jövedelem leigazolásához elegendő a munkáltató által kitöltött Munkáltatói igazolás, valamint a munkabért tartalmazó utolsó három vagy hat havi bankszámla kivonat, de előfordulhat, hogy egy-egy pénzintézet fentieken túl az alábbi iratokat is bekéri a hitelbírálathoz:

  • Munkavállalói engedély
  • Tartózkodási engedély
  • Külföldi munkaszerződés
  • Az adózás helye szerinti adóhatóság által kiállított jövedelemigazolás, mely tartalmazza mind a bruttó jövedelmet, mind annak adótartalmát.

Az idegen nyelven kiállított igazolásokat hivatalosan le kell fordíttatnia a kölcsönigénylőnek.

Mindezen igazolások benyújtása után az adott bank elvégzi a hitelbírálatot a jövedelem, a fedezetül felajánlott ingatlan, valamint a személyi feltételek vizsgálata alapján.

A bankok ugyan sokszor könnyen hiteleznek azoknak, akik külföldi jövedelemmel rendelkeznek, viszont előírjhatják a legideálisabb esetekben is, hogy vonjunk be egy olyan adóstársat, akinek hazai jövedelme van (kivéve Ausztria néhány banknál).

Mely országokból származhat a jövedelmem?

Egyes bankok nem válogatnak, hogy honnan származik a jövedelmünk, egyszerűen  annyit írnak elő, hogy olyan devizában érkezzen a számlára a pénz, amit napi szinten jegyez a Magyar Nemzeti Bank. A pénzintézetek általában elfogadják az Európai Unió tagországaiból származó EU-s jövedelmeket.

 

Bizonyos országok esetén már bejáratott protokoll van, így a külföldön dolgozók számára sem bonyolult a folyamat, ha pl.osztrák, német, norvég, svájci vagy szlovák területről kapnak jövedelmet. Mindazonáltal, ha valaki külföldről származó jövedelmet szeretne igazolni, akkor egyedi elbírálás alá esik, és bankonként változó, hogy melyik országra milyen protokollt alkalmaznak. A Brexit óta nincs könnyű dolguk az Anglia részein tevékenykedőknek, de az Amerikai Egyesült Államokban dolgozók sem junak simán hitelhez.

Külföldi nyugdíj esetén kaphatok hitelt? 

Minden további nélkül. Sőt, a bankok szeretik az ilyen járadékot, hiszen fix, és életünk végéig jár, tehát biztos fedezet. Ráadásul a külföldről származó nyugdíjak jóval magasabbak szoktak lenni a hazai átlagnál.

A legtöbb pénzintézet azonban meghúz egy maximális korhatárt, vagyis a futamidő végéig be kell tölteni pl.a 70 vagy 75.életévet. Tehát ha 20 éves futamidőben gondolkodunk, akkor nem lehetünk idősebbek 49 évesnél.

Igényelhető jelzáloghitel külföldi munkaviszony esetén?

Az ingatlanfedezet bevonásával nyújtott hitelek külföldi jövedelemmel rendelkezők számára is elérhetők. Bankpartnereink mindegyike elfogadja ezt a típusú jövedelemforrást. Ügyfeleink körében az ausztriai, németországi és angliai munkavállalás a jellemző. Ezek mindegyike elfogadható, ha a munkaviszonnyal szemben támasztott egyéb feltételeknek is megfelel a munkavállaló.

Alkalmazottaknak munkáltatói igazolást kell kitölteniük a hitelfelvételhez. Ez a formanyomtatvány idegen nyelven is elérhető. Emellé csatolni kell az adós utolsó 3-6 havi bankszámla kivonatát, amennyiben munkabére folyószámlára érkezik. Ellenkező esetben a külföldi adóhatóság által kiállított igazolást kell mellékelnie az igazolt jövedelméről és a munkaadó által utána befizetett adóról. Továbbá be kell mutatnia a munkaszerződését. Néhány bank elfogadja mindezeket idegen nyelven, de a legtöbb esetben hivatalosan le kell fordíttatni magyar nyelvre.

Akkor igényelhető hitel külföldi jövedelemre, ha az adós munkaviszonya legalább 3 hónapja fennáll. Nemcsak a határozatlan időre szóló külföldi munkaszerződés fogadható el. Határozott idejű munkaszerződéssel is igényelhető jelzáloghitel, de ebben az esetben egyéb feltételeket is támaszthatnak a pénzintézetek. Például bankpartnereink egyike előírja, hogy ez esetben a külföldi munkaszerződésnek a hitelkérelem benyújtásakor még legalább 2 évre kell szólnia.

A hazai pénzintézetek kínálatában megtalálhatók az 5 éves kamattámogatással nyújtott lakáscélú jelzáloghitelek. Ezek igénylésének egyik jogszabályban előírt feltétele, hogy az igénylőnek, illetve házastársak, élettársak esetén legalább az egyik félnek minimum 180 napos biztosítási jogviszonyt kell igazolnia OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) által. Az OEP azonban ilyen igazolást külföldi munkaviszony esetén nem tud kiállítani. Ha azonban az igénylők egyike magyarországi munkaviszonnyal rendelkezik, akkor már elérhető lehet ez a hitelkonstrukció is.

Igényelhető fedezet nélküli személyi kölcsön külföldi jövedelemre?

Ingatlanfedezet bevonása nélküli hitelt pénzügyi partnereink sajnos nem nyújtanak külföldi jövedelemre. Személyi hitel felvétele esetén ugyanis a banki hitelbírálat szigorúbb, mivel a kölcsön visszafizetésének egyetlen biztosítéka az adós jövedelme és egy esetleges nemfizetés esetén a külföldi jövedelemből nehezebben tiltható a tartozás.

Ha Ön is külföldi jövedelemre szeretne felvenni jelzáloghitelt, akkor kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s Szakértőink tájékoztatni fogják az elérhető legkedvezőbb hitelkonstrukciókról!

Amennyiben a külföldi jövedelemmel történő hitelfelvétellel kapcsolatban további kérdése lenne, tegye fel online Hitelszakértőinknek!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

222 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Én Angliában élek 12 éve. Szeretnék hitelt felvenni. Egy nagy cégnél dolgozok 9 éve.
Hogyan kaphatnék hitelt?

Jó napot,
Az USA-ban élek és dolgozom. Szeretnem tudni, hogy letett összeggel vehetek fel kölcsönt lakásvásárlásra?
Köszönettel.

Üdvözlöm,
párom Németországban dolgozik, itthon bejelentett lakcíme van. Ingatlanfedezettel melyik banknál tud jelzáloghitelt felvenni? Milyen feltételekkel? UniCreditnel nem!
Köszönöm szépen előre is válaszukat!

Jó napot!
Németországban egyéni vállalkozó vagyok. Itthon kaphatok-e szabad felhasználású személyi hitelt?

Üdvözlöm!
Párommal több éve külföldön dolgozunk. Van mindkettőnknek magyarországi lakcíme is. Van lehetőség nagyobb hitel felvételére lakásfedezet nélkül?
Válaszát előre is köszönjük.

Üdvözlöm.
Svájcban dolgozom, határozatlan szerződéssel. Lenne egy ingatlan, amit szeretnék megvenni. Szeretném kérdezni, hogy ingatlanfedezettel milyen papírokra lenne szükség az én részemről a bank felé, mondjuk OTP Bankhoz?
Illetve mennyi önerőre van szükségem arra, hogy vehessek ingatlant?
Köszönöm válaszát, szép napot.

Külföldi munkahellyel rendelkezem. Szeretnék személyi kölcsönt felvenni.
Mik az esélyeim? Úgy, hogy jelzáloghitelre nincs esélyem.

Jó estét!
Külföldön élek, pontosabban Észak-Írországban a családommal. 3 éve dolgozom a munkahelyemen. Szabad felhasználású hitelt szeretnék felvenni.
Mely bankoknál lehetséges?
Válaszát előre is köszönöm!
Boglárka

Üdvözlöm!
Németországban, 6-9. éve élünk s dolgozunk. Otthon van-e lehetőség autót venni hitelre?
Köszönöm.

5 éve OTP-s vagyok. Hollandiából érkezik a nyugdíjam és nem kapok hitelt. Melyik banknál kaphatok? Szeretnék hitelt felvenni.

Konkrétan melyik banknál lehet igényelni? Az OTP, KH már elutasított. Csak magyarországi telephelyű külföldi munkaszerződést fogadnak el.

Tisztelt Hölgyem/Uram,
Férjemmel lakásvásárláson gondolkodunk Budapesten. Én magyar állampolgár vagyok, nekem nincs munkaviszonyom. A férjem kanadai, a Maldív szigeteken dolgozik és itt is élünk jelenleg.
A kérdésem, hogy lehetséges lenne-e lakáshitelt felvennie?
Válaszát előre is köszönöm.

Üdv!
Szlovák jövedelemre melyek azok a bankok, amelyek adnak hitelt Magyarországon?
Köszönöm szépen előre is.

Üdvözlöm,
2017 óta Angliában dolgozom. Rendelkezem állandó magyar lakcímmel. Lakást szeretnék idén nyáron vásárolni, amihez 10M Ft-tal rendelkezem. Ki is néztem egyet otthon vidéken, aminek az ára 23M Ft. Ehhez szükségem volna 13M Ft lakáshitelre, nagyon jó feltételekkel.
35 éves vagyok, biztos állásom van egy informatikai érdekeltségű multinál, és határozatlan munkaidejű a szerződésem.
Tudnának segíteni, hogy egyre közelebb kerülhessek szülőhazámhoz?
Maradok tisztelettel,
Sándor

Üdvözlöm.
Magyarországon dolgozom egy angliai cégnek. Szeretnék áruhitelt igényelni, de mindenhol problémákba ütközöm. Határozatlan idejű szerződésem van, több mint másfél év munkaviszonnyal.
Milyen lehetőségeim vannak?
Üdv:

Jó napot kívánok,
Erdélyi magyar állampolgár vagyok, rendelkezem a magyar állampolgársági lakcímkártyával és magyar útlevéllel, de nem lakok és soha nem is laktam Magyarországon.
Igényelhetek-e hitelt lakásvásárlásra Magyarországon?
Köszönöm!

Jó napot kívánok!
Azt szeretném kérdezni, én román állampolgár vagyok, állandó magyarországi lakcímmel rendelkezem és munkahellyel. Az OTP Banknál van számlám.
Igényelhetném a folyószámla hitelt?

Jó napot,
Spanyolországban dolgozok magán vállalkozóként. Januártól Magyarországra szól az állandó lakcímem, a feleségem és a két kislányom Magyarországon is él.
A feleségem nem magyar állampolgár és jelenleg Semmilyen hivatalos tartózkodási okmánya nincs Magyarországon.
Az lenne a kérdésem, hogy ebben a szituációban tudunk lakáshitelt igényelni Magyarországon?
Köszönöm,
Tisztelettel.
János

Magyar állampolgár vagyok és Angliában élek. A párommal, aki brit állampolgár szeretnénk Budapesten 2 szobás ingatlant vásárolni saját és AirBnB kiadás céljából. Meglévő magyar lakcímkártyával rendelkezem. Én 2015 óta dolgozom kint, a jelenlegi szerződésem 2022 novemberében jár le, a páromnak határozatlan időre szól a szerződése. Önerőből 15 millióval rendelkezünk.
Mik a lehetőségeink?
Előre is köszönöm!

Jó estét!
Szeretnék segítséget kérni! Angliában élek és van Magyarországon egy házam és azt szeretném korszerűsíteni. 6 hónapja dolgozom, igaz részmunkában heti 20 órában.
Tudnak-e segíteni így?
Köszönöm válaszukat.

Svájci állandó tartózkodás, illetve munkavállalás esetén, de meglévő magyar lakcímmel van-e lehetőség lakáshitel felvételére Magyarországon?

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy én és a férjem 10 éve élünk Angliában. Szeretnék hitelt felvenni, hogy házat vehessünk itt külföldön. Nincs Magyarországon lakcímünk. Férjem dolgozik, jelenleg én nem, mert itthon vagyok a kis babánkkal.
Így jogosultak vagyunk hitelre?
Köszönöm.

Szép estét!
Érdeklődnék, hogy kaphatnánk-e zöld otthon hitelt olyan feltétellel, hogy Franciaországban dolgozom és a feleségem is itt dolgozott, de közben kénytelen volt ott hagyni munkahelyet, mert megszületett az első babánk, így tehát most az én keresetemből élünk idekint, de közben már mi előtte elkezdtünk egy új ház építésébe, ami most szerkezetkész állapotban van és szeretnénk befejezni. Viszont addig amíg a házunk nincs kész, nem szeretnénk hazamenni! És most a napokban nagy örömünkre megtudtuk, hogy érkezik a második babánk, ezért most döntenünk kell. 10 éve dolgozom külföldön, nem szeretnék mindent feladni azért, hogy haza megyek és mégsem vagyok jogosult a hitelre.

Üdvözlöm!
Németországban élek 2016. április óta.
Szeretnék hitelt felvenni.
Milyen lehetőségeim vannak?

Üdvözlöm!
Afelől érdeklődnék, hogy lakás vagy kisebb családi ház vásárlás előtt állunk. Jelenleg német munkaviszonnyal rendelkezünk (2017 óta), ami határozatlan idejű szerződés. Van egy 11 hónapos gyermekünk és tervezzük a hazatérést látható időn belül.
Milyen támogatásra lennénk jogosultak vagy esetleg kedvező hitel konstrukció van-e számunkra?
Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlöm,
érdeklődni szeretnék, haza költözést tervezünk Angliából, vásárolnánk egy építési telket. Erre lehetséges könnyűszerkezetes ház építése zöld CsOK hitelből? Lett gyermekünk van. Ha igen, milyen feltételnek kell meg felelünk?
Köszönöm.

Szép napot kívánok.
Érdeklődni szeretnék, hogy szezonális Svájci szerződéssel (8 hónap) milyen lehetőségek vannak lakásvásárlás esetén?
Köszönöm.

Kedves Hitelnet.
Az online oldalukon láttam, hogy ki lehet tölteni egy ajánlatkérést, ami után visszahívnak. Próbáltam többször is kitölteni, de ha rányomok az elküldés gombra, feldob az oldal tetejére és nem ír semmit, hogy elküldve vagy hiba lenne-e. Lehetséges, hogy elment a kérés és nem jelez sehogy vagy az oldalon hiba van?

Németországban élek már 8 éve. Itt is dolgozom, van szerződésem is. Szeretnék otthon venni egy házat. Van-e lehetőségem kölcsön felvételre otthon és Falusi Csok-ra? Ha igen, hol tudnék tovább lépni ez ügyben?

Ausztráliában élek. Magyarországon szeretnék venni lakást 80% önerővel és 20% hitellel. 6 éves munkaviszonnyal évi 15 millió kereslettel.

222
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x