Külföldi jövedelemmel vehetek fel hitelt?

Külföldön dolgozik, de Magyarországon szeretne hitelt felvenni? Napjainkban, főként a határszélen lakók körében egyre többször fordul elő, hogy a hiteligénylőnek nem magyarországi munkahelye van, és ilyenkor merül fel a kérdés, hogy kaphat-e hitelt külföldi jövedelemre.

Külföldi jövedelem esetén is van lehetőség hazai hitelfelvételre, ha az adós megfelel mindazon előírásoknak, melyeket a hazai bankok elvárnak a külföldi jövedelem összegével, a munkaviszony időtartamával és a munkaszerződés típusával kapcsolatban.

Mi szükséges a hiteligényléshez minden esetben?

Külföldi jövedelemszerzés esetén is ugyanazon feltételeknek kell megfelelni, mint magyarországi jövedelem esetében. Ezt azt jelenti, hogy pénzintézettől függően legalább 3-6-12 hónapos munkaviszonnyal kell rendelkeznie az adósnak a jelenlegi munkahelyén. Néhány pénzintézet azt is előírja, hogy a folyamatos munkaviszonynak legalább egy éve meg kell lennie. A határozatlan idejű munkaszerződés a preferált, határozott szerződésre biztosan komplikációként tekint a legtöbb bank. Vállalkozói szerződéssel pedig szinte biztosan búcsút inthetünk a hiteligénylésnek.

A külföldi munkavállalóra is ugyanúgy vonatkoznak azon feltételek, hogy nem állhat próbaidő és felmondás alatt sem.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Van olyan bankpartnerünk, ahol a külföldi jövedelem leigazolásához elegendő a munkáltató által kitöltött Munkáltatói igazolás, valamint a munkabért tartalmazó utolsó három vagy hat havi bankszámla kivonat, de előfordulhat, hogy egy-egy pénzintézet fentieken túl az alábbi iratokat is bekéri a hitelbírálathoz:

  • Munkavállalói engedély
  • Tartózkodási engedély
  • Külföldi munkaszerződés
  • Az adózás helye szerinti adóhatóság által kiállított jövedelemigazolás, mely tartalmazza mind a bruttó jövedelmet, mind annak adótartalmát.

Az idegen nyelven kiállított igazolásokat hivatalosan le kell fordíttatnia a kölcsönigénylőnek.

Mindezen igazolások benyújtása után az adott bank elvégzi a hitelbírálatot a jövedelem, a fedezetül felajánlott ingatlan, valamint a személyi feltételek vizsgálata alapján.

A bankok ugyan sokszor könnyen hiteleznek azoknak, akik külföldi jövedelemmel rendelkeznek, viszont előírjhatják a legideálisabb esetekben is, hogy vonjunk be egy olyan adóstársat, akinek hazai jövedelme van (kivéve Ausztria néhány banknál).

Mely országokból származhat a jövedelmem?

Egyes bankok nem válogatnak, hogy honnan származik a jövedelmünk, egyszerűen  annyit írnak elő, hogy olyan devizában érkezzen a számlára a pénz, amit napi szinten jegyez a Magyar Nemzeti Bank. A pénzintézetek általában elfogadják az Európai Unió tagországaiból származó EU-s jövedelmeket.

 

Bizonyos országok esetén már bejáratott protokoll van, így a külföldön dolgozók számára sem bonyolult a folyamat, ha pl.osztrák, német, norvég, svájci vagy szlovák területről kapnak jövedelmet. Mindazonáltal, ha valaki külföldről származó jövedelmet szeretne igazolni, akkor egyedi elbírálás alá esik, és bankonként változó, hogy melyik országra milyen protokollt alkalmaznak. A Brexit óta nincs könnyű dolguk az Anglia részein tevékenykedőknek, de az Amerikai Egyesült Államokban dolgozók sem junak simán hitelhez.

Külföldi nyugdíj esetén kaphatok hitelt? 

Minden további nélkül. Sőt, a bankok szeretik az ilyen járadékot, hiszen fix, és életünk végéig jár, tehát biztos fedezet. Ráadásul a külföldről származó nyugdíjak jóval magasabbak szoktak lenni a hazai átlagnál.

A legtöbb pénzintézet azonban meghúz egy maximális korhatárt, vagyis a futamidő végéig be kell tölteni pl.a 70 vagy 75.életévet. Tehát ha 20 éves futamidőben gondolkodunk, akkor nem lehetünk idősebbek 49 évesnél.

Igényelhető jelzáloghitel külföldi munkaviszony esetén?

Az ingatlanfedezet bevonásával nyújtott hitelek külföldi jövedelemmel rendelkezők számára is elérhetők. Bankpartnereink mindegyike elfogadja ezt a típusú jövedelemforrást. Ügyfeleink körében az ausztriai, németországi és angliai munkavállalás a jellemző. Ezek mindegyike elfogadható, ha a munkaviszonnyal szemben támasztott egyéb feltételeknek is megfelel a munkavállaló.

Alkalmazottaknak munkáltatói igazolást kell kitölteniük a hitelfelvételhez. Ez a formanyomtatvány idegen nyelven is elérhető. Emellé csatolni kell az adós utolsó 3-6 havi bankszámla kivonatát, amennyiben munkabére folyószámlára érkezik. Ellenkező esetben a külföldi adóhatóság által kiállított igazolást kell mellékelnie az igazolt jövedelméről és a munkaadó által utána befizetett adóról. Továbbá be kell mutatnia a munkaszerződését. Néhány bank elfogadja mindezeket idegen nyelven, de a legtöbb esetben hivatalosan le kell fordíttatni magyar nyelvre.

Akkor igényelhető hitel külföldi jövedelemre, ha az adós munkaviszonya legalább 3 hónapja fennáll. Nemcsak a határozatlan időre szóló külföldi munkaszerződés fogadható el. Határozott idejű munkaszerződéssel is igényelhető jelzáloghitel, de ebben az esetben egyéb feltételeket is támaszthatnak a pénzintézetek. Például bankpartnereink egyike előírja, hogy ez esetben a külföldi munkaszerződésnek a hitelkérelem benyújtásakor még legalább 2 évre kell szólnia.

A hazai pénzintézetek kínálatában megtalálhatók az 5 éves kamattámogatással nyújtott lakáscélú jelzáloghitelek. Ezek igénylésének egyik jogszabályban előírt feltétele, hogy az igénylőnek, illetve házastársak, élettársak esetén legalább az egyik félnek minimum 180 napos biztosítási jogviszonyt kell igazolnia OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) által. Az OEP azonban ilyen igazolást külföldi munkaviszony esetén nem tud kiállítani. Ha azonban az igénylők egyike magyarországi munkaviszonnyal rendelkezik, akkor már elérhető lehet ez a hitelkonstrukció is.

Igényelhető fedezet nélküli személyi kölcsön külföldi jövedelemre?

Ingatlanfedezet bevonása nélküli hitelt pénzügyi partnereink sajnos nem nyújtanak külföldi jövedelemre. Személyi hitel felvétele esetén ugyanis a banki hitelbírálat szigorúbb, mivel a kölcsön visszafizetésének egyetlen biztosítéka az adós jövedelme és egy esetleges nemfizetés esetén a külföldi jövedelemből nehezebben tiltható a tartozás.

Ha Ön is külföldi jövedelemre szeretne felvenni jelzáloghitelt, akkor kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s Szakértőink tájékoztatni fogják az elérhető legkedvezőbb hitelkonstrukciókról!

Amennyiben a külföldi jövedelemmel történő hitelfelvétellel kapcsolatban további kérdése lenne, tegye fel online Hitelszakértőinknek!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
258 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt hitelnet,
Ausztriában dolgozom 24 órás házi gondozóként, adómentes kisvállalkozóként. Szeretnék lakáshitelt felvenni, esetleg van-e valami út arra, hogy hitelképes legyek?

Jó napot kívánok,
Angliában dolgozom, lakáshitelt szeretnék felvenni Magyarországon.
Lehetséges-e és melyik banknál?
Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlöm,
A Közel-Keleten dolgozom 6 éve. Egyenlőre egy bank sem fogadja el az innen származó jövedelmet.
Van esélyem valamelyik banknál szabad felhasználású hitelre ingatlanfedezettel?

Szép jó napot.
Azt szeretném megkérdezni, hogy lehet-e otthonhitelt felvenni ház felújításhoz és a tetőtér bővítéshez. Nagymama él a lakásban, mi pedig a párommal Svájcban dolgozunk. Mik lennének a feltételek?
Előre is köszönöm.

Jó napot kívánok .
Kérdésem az lenne, hogy én Angliában lakom, csak angol lakcímmel rendelkezem, de én Magyarországon szeretnék hitelt felvenni.
Lehetséges-e?
Szeretnek információt kérni.
Előre is köszönöm!

Üdvözlöm,
egy rövid kérdésem lenne. Amennyiben magyar állampolgárként nincs magyarországi lakcímem (tartósan külföldön letelepedett státusz miatt), jogosult lehetek magyar banknál vagy hitelintézetnél ingatlanhitelre? Külföldi bevételeim vannak, EGT tagországban.

Üdvözlöm.
Arról szeretném megkérdezni, a tengerentúlon élünk Kanadában. A feleségem rendszeres életjáradéki nyugdíjat kap sajnos egészségügyi probléma miatt. Én határozatlan idejű munkaszerződéssel és jövedelemmel rendelkezünk. Magyarországi lakcímmel is rendelkezünk.
Ebben az esetben működhet hitelkérelem? Amennyiben a protokoll nem kizáró ok, kit lehet talán keresni?
Köszönöm a megtisztelő válaszát.

A testvérem Magyarországon él és dolgozik, szeretne ingatlan vásárolni. Lehetek-e én adóstárs vagy kezes külföldi jövedelemmel (Ausztria).
Esetleg milyen lehetőség volna hitelfelvételre?

Üdv!
Németországban dolgozunk több éve a feleségemmel. Született egy kisbabánk nemrégiben és arra az elhatározásra jutottunk, hogy hazaköltöznénk. Nem szeretnék több hónapot vagy évet várni mire lesz ledolgozott munkaviszonyom otthon is, ezért a német munkaviszonyomból származó évekkel és jövedelemmel szeretnék otthon lakáshitelt felvenni, még mielőtt hazamegyünk. Házat már néztünk ki. (kb. 30 millió) Van magyar bejelentett címünk és itt kint határozatlan a szerződésünk.
Mi a módja, menete ennek így a fent megismertek alapján?
Köszönöm.

Sziasztok!
Izraelben dolgozok már 6 éve.
Kérdésem az lenne, hogy Magyarországon vehetek-e fel lakáshitelt?

Jó napot kívánok!
Németországban dolgozunk. Lakásra szeretnénk felvenni hitelt. Már 3 éve kint dolgozunk. Határozatlan munkaszerződésünk van a párommal.
Mit tudnának ajánlani?

Mallorcán dolgozom. Állandóra bejelentett szerződéssel. Lakásra szeretnek hitelt felvenni!
Mik a lehetőségeim? Ha kell. a párom adatait is beszámíthatják.

Jó napot kívánok.
Belgiumban élek a családommal már 5 éve. Sajnos úgy alakult, hogy a nagyobbik lányom miatt úgy néz ki, hogy haza kell költöznünk Magyarországra. Lenne egy kérdésem. Van egy lízinges autóm. Haza szeretném hozni magammal és erre szeretnék egy nagyobb hitelt felvenni.
Ez lehetséges? Milyen papírok szükségesek hozzá?
Válaszát ezúton köszönöm.
Tisztelettel: Petra

Jó napot kívánok.
Párom Ausztriában dolgozik már 4 hónapja GLS futárként. Szeretne hitelt felvenni. Beletudnak kötni abba, hogy a GLS alvállalkozó akkor csatlakozott a céghez, amikor őt is felvették? Tudjuk, hogy maga a cég több évre nyúlik vissza, de akitől a fizetését kapja, az szeptemberben vette át az adott rész irányítását és jövedelmét tőle kapja, illetve a szerződés is vele van megírva.

Angliában dolgozom vállalkozóként.
Érdeklődnék, hogy autóvásárlásra kaphatnék-e hitelt? Melyik banknál?

Üdv.
Évek óta Angliában dolgozom egy óriás cégnél mint kamionsofőr. Állandó mo.-i lakcímmel rendelkezem Pest megyében. Szabad felhasználású jelzáloghitelt szeretnék (15M).
Melyik bank jöhet szóba?
Köszönettel.

Én Németországban vagyok egyéni vállalkozó 7 hónapja. Visszamenőleg kikértem 3 havi bérpapíromat is.
Melyik banknál tudok felvenni kisebb hitelt?

Én Angliában élek 12 éve. Szeretnék hitelt felvenni. Egy nagy cégnél dolgozok 9 éve.
Hogyan kaphatnék hitelt?

Jó napot,
Az USA-ban élek és dolgozom. Szeretnem tudni, hogy letett összeggel vehetek fel kölcsönt lakásvásárlásra?
Köszönettel.

Üdvözlöm,
párom Németországban dolgozik, itthon bejelentett lakcíme van. Ingatlanfedezettel melyik banknál tud jelzáloghitelt felvenni? Milyen feltételekkel? UniCreditnel nem!
Köszönöm szépen előre is válaszukat!

Jó napot!
Németországban egyéni vállalkozó vagyok. Itthon kaphatok-e szabad felhasználású személyi hitelt?

Üdvözlöm!
Párommal több éve külföldön dolgozunk. Van mindkettőnknek magyarországi lakcíme is. Van lehetőség nagyobb hitel felvételére lakásfedezet nélkül?
Válaszát előre is köszönjük.

Üdvözlöm.
Svájcban dolgozom, határozatlan szerződéssel. Lenne egy ingatlan, amit szeretnék megvenni. Szeretném kérdezni, hogy ingatlanfedezettel milyen papírokra lenne szükség az én részemről a bank felé, mondjuk OTP Bankhoz?
Illetve mennyi önerőre van szükségem arra, hogy vehessek ingatlant?
Köszönöm válaszát, szép napot.

Külföldi munkahellyel rendelkezem. Szeretnék személyi kölcsönt felvenni.
Mik az esélyeim? Úgy, hogy jelzáloghitelre nincs esélyem.

Jó estét!
Külföldön élek, pontosabban Észak-Írországban a családommal. 3 éve dolgozom a munkahelyemen. Szabad felhasználású hitelt szeretnék felvenni.
Mely bankoknál lehetséges?
Válaszát előre is köszönöm!
Boglárka

Üdvözlöm!
Németországban, 6-9. éve élünk s dolgozunk. Otthon van-e lehetőség autót venni hitelre?
Köszönöm.

5 éve OTP-s vagyok. Hollandiából érkezik a nyugdíjam és nem kapok hitelt. Melyik banknál kaphatok? Szeretnék hitelt felvenni.

Konkrétan melyik banknál lehet igényelni? Az OTP, KH már elutasított. Csak magyarországi telephelyű külföldi munkaszerződést fogadnak el.

Tisztelt Hölgyem/Uram,
Férjemmel lakásvásárláson gondolkodunk Budapesten. Én magyar állampolgár vagyok, nekem nincs munkaviszonyom. A férjem kanadai, a Maldív szigeteken dolgozik és itt is élünk jelenleg.
A kérdésem, hogy lehetséges lenne-e lakáshitelt felvennie?
Válaszát előre is köszönöm.

Üdv!
Szlovák jövedelemre melyek azok a bankok, amelyek adnak hitelt Magyarországon?
Köszönöm szépen előre is.