fbpx

Köztisztviselőknek milyen hitellehetőségek érhetők el?

A köztisztviselői hitel, amikor is az ilyen státuszban dolgozók minimális saját erővel, vagy akár önerő nélkül is lakáshoz juthattak, ma már nem érhető el. Úgynevezett köztisztviselői hitelt napjainkban már egyetlen pénzintézet sem nyújt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a köztisztviselők számára ne lennének kedvező finanszírozási lehetőségek.

Milyen lakáshitel igényelhetnek a köztisztviselők?

Köztisztviselőként ugyanazok a hitelkonstrukciók vehetők igénybe, amik az egyéb területen dolgozók számára is elérhetők, vagyis a forint alapon nyújtott piaci kamatozású és támogatott lakáskölcsönök.

A legkedvezőbb lakáscélú finanszírozási forma az állami kamattámogatású lakáshitel. Ennek egyik típusához az állam 5, a másik fajtájához 20 éven keresztül nyújt kamattámogatást. Ennek köszönhetően a támogatott időszakban alacsonyabb törlesztő részletet kell fizetni.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

A lakáscélú jelzáloghitelek csak akkor igényelhetők, ha a leendő adós megfelelő munkaviszonnyal rendelkezik. A közalkalmazotti munkaviszony tehát nem feltétel, de az igénylőnek az 5 éves kamattámogatású hitelkonstrukció esetén legalább 180 napja folyamatosan biztosítottnak kell lennie. Ezt OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) által kell igazolnia. A folyamatos biztosítási jogviszonyban maximum 15 nap megszakítás lehet. Az OEP igazolás akkor fogadható el, ha tartalmazza, hogy az ügyfél az egészségbiztosítás nyilvántartásában a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 5. §-a szerinti biztosítottként szerepel.

Ha Ön új vagy használt lakást vásárol, házat épít, illetve meglévő lakóingatlanát bővíti, vagy korszerűsítési, akkor az 5 éves kamattámogatású lakáshitelre lehet jogosult. A 20 éves kamattámogatású konstrukció csak új lakásra (építés, vásárlás) és lakáskorszerűsítésre kérhető.

Míg a piaci kamatozású lakáshitel minimum 3 hónapos munkaviszony megléte esetén már igényelhető, addig a támogatott hitelek igénybevételéhez jogszabályi előírásoknak is meg kell felelni. Ezekről Szakértőink készséggel adnak felvilágosítást, illetve honlapunkon is olvashat róla bővebben.

A Hitelnet Tanácsadói díjmentesen készítenek Önnek személyre szóló hitelajánlatot is, ha elküldi ajánlatkérését. Ezt online adatlapunk kitöltésével tudja megtenni. Az aktuális törlesztő részletekről előzetesen online Hitelkalkulátorunk segítségével tájékozódhat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

T. Cím!
Érdeklődöm, hogy kaphat-e hitelt valaki fél lakás tulajdonjogának megszerzésére?

2
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x