Közalkalmazottaknak elérhető hitel lehetőségek

A bankok évekkel ezelőtti kínálatában még megtalálhattuk a közalkalmazottak lakásszerzését elősegítő hitelkonstrukciókat, ma már azonban ez a hiteltermék nem érhető el. Jelenleg nincsen kimondottan a közalkalmazottak számára nyújtott kölcsön, így az ilyen státuszban dolgozók is ugyanolyan feltétek mellett valósíthatják meg lakáscélú terveiket, mint az egyéb területen tevékenykedők.

Milyen lakáshitel igényelhetnek a közalkalmazottak?

A kívánt lakáscél eléréséhez piaci kamatozású és állami kamattámogatású lakáshitel igénylésére van lehetőségük. Mindkét esetben forint alapú konstrukcióról beszélhetünk. Különbség az, hogy míg piaci kamatozású lakáshitelnél a kamatláb mértéke a gazdasági helyzet alakulásának, a piaci viszonyoknak megfelelően változhat, addig támogatott hitel esetén az állam a havi törlesztő részlet megfizetéséhez minden esetben bizonyos mértékű kamattámogatást biztosít. Ha változik is a kamat, az állami támogatásnak köszönhetően mértéke a piaci konstrukció kamata alatt marad.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Az új és használt lakás vásárlásához, bővítéséhez és korszerűsítéséhez igényelhető, 5 éves kamattámogatott lakáshitel igénylésének nem feltétele a közalkalmazotti munkaviszony. Mindenki igényelheti, aki legalább 180 napos, folyamatos, OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) által igazolható biztosítási jogviszonnyal rendelkezik. Az igazolásnak tartalmaznia kell, hogy az igénylő saját maga – házastársak vagy élettársak esetén legalább az egyik fél – legalább 180 napja folyamatosan az egészségbiztosítás nyilvántartásában a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 5. §-a szerinti biztosítottként szerepel – ideértve azt is, ha a legalább 180 nap folyamatos biztosításban legfeljebb 15 nap megszakítás van.

Az 5 éves kamattámogatású lakáshitelen kívül a 20 éves kamattámogatott konstrukció is elérhető közalkalmazottak számára, ha megfelelnek a jogszabályban előírt feltéteknek. Ezt a típusú kölcsönt kizárólag új ház építéséhez és újépítésű lakás vásárlásához, valamint lakáskorszerűsítéshez lehet igénybe venni. Gyermektelen nagykorú személyek, élettársak, házastársak, illetve gyermekes családok egyaránt igényelhetik, amennyiben az életkori előírásoknak megfelelnek. Ezekről és az egyéb követelményekről honlapunkon további részleteket talál, illetve Hitelszakértőinknél érdeklődhet.

Ha szeretne tájékozódni a választható lakáshitelek aktuális törlesztő részletéről, számoljon online Hitelkalkulátorunkkal! Személyre szóló, díjmentes lakáshitel ajánlatunkhoz kérjük, töltse ki ajánlatkérő nyomtatványunkat!

A témában felmerülő további kérdéseit online Hitelszakértőinknek is felteheti!

Utolsó módosítás: 2020. március 24. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Márton szerint:

2017-08-30 - 11:45

Tisztelt szakértő!
3 gyermeket nevelek jelenleg is. közmunkásként dolgozom-
Kérdésem, hogyan tudok lakáshoz jutni, a csok-ot igénybe venni.
Válaszát előre is köszönöm.
Márton

Hitelnet.hu szerint:

2017-08-31 - 05:14

Kedves Márton!
Legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszonnyal közfoglalkoztatottként is igénybe vehető a CSOK használt lakás vásárlásához, amennyiben teljesülnek a jogosultsági feltételek. Ezekről IDE kattintva tájékozódhat.

Tamás szerint:

2017-08-10 - 09:57

Tisztelt szakértő!
Közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezem.
Kérdésem az lenne, hogy létezik-e közalkalmazottaknak állami kezességvállalás használt lakás vásárlásához, és ha igen, melyik bank folyósítja?

Hitelnet.hu szerint:

2017-08-11 - 05:05

Kedves Tamás!
A korábbi években elérhető, kimondott közalkalmazotti hitel jelenleg nem igényelhető a hitelintézeteknél, de vannak olyan hitelkonstrukciók, amelyek közszféra dolgozók részére kamatkedvezményt biztosítanak. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Margit szerint:

2017-06-27 - 10:58

12 éve vettem fel a közalkalmazotti hitelt új házépítésre. 25 éve dolgozom közalkalmazottként, de váltani szeretnék.
Érdeklődni, hogy ha már nem közalkalmazotti jogviszonyban dolgoznék, akkor ez jelentene bármiféle kamatváltozást?

Hitelnet.hu szerint:

2017-06-28 - 13:44

Kedves Margit!
Kérdésével kapcsolatban a közalkalmazotti hitelt nyújtó bank tud pontos felvilágosítást adni. Javasoljuk, az érintett bankfiók megkeresését!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA