Társasházi korszerűsítési hitelfelvételhez elegendő az egyszerű többség?

Tisztelt Szakértő!

Társasházunk egyszeri többséggel éppen bíró közgyűlésén néhány napja megszavazta a korszerűsítéshez a kivitelezőt. A korszerűsítéssel kapcsolatban nincs ellenvetésem, ellenben az ügyintézés módja manipulatív és diszkriminatív volt a kivitelezőkkel szembeni árajánlatok ismertetése során a közös képviselő részéről.

Társasházunkban lakik olyan lakó is, aki egyértelműen jelezte, hogy nem áll módjában LTP kötése vagy egyéb hitel felvétele anyagi körülményeire való tekintettel. Ő a kisebbség ellenző tagja, valamint vagyunk még néhányan, akik azért szavaztunk a kivitelezés ellen, mert nem ismerhettünk meg több kivitelezői programot, holott több milliós különbség van árajánlatok között. Néhányról szó esett – említésként – de többek között a legutolsó ajánlat olyan felvezetéssel lett éppen csak megemlítve, hogy az felér egy hitelrontással! A közös képviselő a lakóközösség azon kérését, hogy kérjen még árajánlatot, ismerhessünk meg többet, egyszerűen elutasította.

A kérdésem a következő:
Több, mint 20 milliós kölcsön felvételéhez (EIB Raiffeisen) elegendő az egyszeri szavazati többség? Véleményem szerint a rendes gazdálkodás kereteit bőven meghaladja egy ilyen beruházás, melyhez egyhangúlag hozzájárulás szükséges. Sajnos a társasházi törvény végén lévő magyarázat a korszerűsítést nem ez alá a fogalom alá helyezi.

Ellehetetleníthet, kilakoltathat többség így tisztességes élő, dolgozó embert, aki nincs úgy eleresztve anyagilag, mint egyes támogatók?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Gabi

Kedves Gabi!

A Hitelnet irodái hiteltanácsadással, hitelközvetítéssel foglalkoznak. Ez a hitelügyintézés kiterjed társasházak korszerűsítési, felújítási hitelfelvételére is, melyhez a lakóközösség közgyűlési határozata szükséges. A társasházak működését, hitelfelvételét szabályozó jogi kérdésekben azonban nem vagyunk illetékesek. Így arra a kérdésére, hogy a hitelfelvétel megszavazásához milyen arányú szavazati többség szükséges, sajnos nem tudunk válaszolni. Ezzel kapcsolatban jogi szakértő megkeresését javasoljuk, akitől pontos választ kaphat.

A Hitelnet Szakértői készséggel állnak rendelkezésére abban az esetben, ha a társasházak felújítására, korszerűsítésére vonatkozóan további hitelajánlatokat szeretne megismerni. Az elvégezni kívánt felújítási munkálatok és ezek költségvetésének ismeretében Szakértőink megkeresik a társasház igényeinek leginkább megfelelő hitelkonstrukciókat és irodánk vállalja a hitelügylet teljes körű díjmentes lebonyolítását is.

A társasházi hitelkonstrukciók megismeréséhez kérjük vegye fel a kapcsolatot a társasházhoz legközelebb található Hitelnet irodával!


Utolsó módosítás: 2013. szeptember 26. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Évi szerint:

2014-05-24 - 22:38

Tisztelt Cím!
Érdeklődni szeretnék, ha egy lakóközösség megpályázott támogatott fűtéskorszerűsítési hitelt, de én egy-összegbe szeretném kifizetni a munkálatokat, és nem szeretnék hitelt felvenni, mért kell többet fizetnem így, mint ha 5 évig törleszteném a hitelt? A hitel felvételéhez állítólag a lakóközösség x %-ának lakástakarékossági hitelt /Fundamenta/ kell kötni, hogy ezt a kedvezményes kamatozású hitelt megkapjuk. Ezt sem értem, mért nem mindenkinek kell kötni? Vagy ez a pár ember veszi fel a hitelt a lakóközösségen belül? Ha már nekem van egy ilyen típusú hitelszerződésem /Fundamenta/, mért kell nekem újat kötni?
Válaszukat köszönöm.
Üdvözlettel: Évi

Hitelnet.hu szerint:

2014-05-26 - 13:07

Kedves Évi!
A társasházi hitelfelvétel ügyében az érintett pénzintézetnél kellene érdeklődnie, ahol az adott konstrukció igénylési feltételeiről pontos tájékoztatást kaphat.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések