Felvehető támogatott hitel nyugdíjas szülők családi házának korszerűsítéséhez?

Tisztelt Hitelnet!

Nyugdíjas szüleim családi házának korszerűsítéséhez kívánok pénzügyileg segítséget nyújtani számukra hitelfelvétellel.

Kell-e tulajdoni hányadot szereznem (ajándékozással) a szüleim házában egyenesági rokonként, hogy a felvett hitelt az ő házuk korszerűsítésére tudjam fordítani? Vagy ők nyugdíjasként is felvehetik-e a kamattámogatott hitelt?

Köszönöm válaszukat.
Kinga

Kedves Kinga!

Államilag támogatott korszerűsítési hitel olyan lakóingatlanra vehető fel, melyben a támogatott személynek legalább 50%-os tulajdoni hányada van a hitelkérelem benyújtásának időpontjában. Az otthonteremtési kamattámogatás keretében nyújtott korszerűsítési kölcsönnek további feltétele, hogy a támogatott személy a korszerűsítendő ingatlanban legalább az 5 éves kamattámogatás idejére lakóhelyet létesítsen. A kamattámogatott hitel igénybevételéhez tehát Önnek legalább 50%-os tulajdonrészt kellene szereznie.

A vonatkozó kormányrendeletek egyike sem mondja ki, hogy nyugdíjasként ne lehetne kamattámogatott hitelt felvenni. Ennek azonban további feltétele, hogy a nyugdíjas igénylők életkor szempontjából is megfeleljenek a banki előírásoknak. A pénzintézetek általában úgy határozzák meg a maximális életkorhatárt, hogy az igénylő életkora a kölcsön lejáratakor nem haladhatja meg a 70. életévet. Attól függően tehát, hogy a szülők hány évesek, saját maguk is jogosultak lehetnek államilag támogatott korszerűsítési hitel felvételére, ha a szükséges hitel törlesztéséhez elegendő nyugdíjjal rendelkeznek.

A korszerűsítési hitelek aktuális törlesztő részletét honlapunkon megtekinthetik, illetve lakáshitel kalkulátorunkkal az életkoruknak megfelelően személyre szabottan is kiszámolhatják a havi törlesztést.

Ha a nyugdíjas szülők esetleg nem felelnek meg a kamattámogatott korszerűsítési hitel valamennyi banki feltételének, akkor sem feltétlenül kell Önnek ajándékozniuk a ház felét a kedvező hitel elérése érdekében. Jelenleg ugyanis a kamattámogatás nélküli, piaci kamatozású lakáshitelek is alacsony törlesztő részlettel vehetők igénybe. Ennek oka, hogy a piaci konstrukciók referenciakamatát jelentő BUBOR mértéke az elmúlt hónapokban folyamatosan csökkent. A piaci kamatozású lakáshitelt az a személy is felveheti, akinek nincs tulajdonrésze a hitelcél szerinti ingatlanban.

Azt javasoljuk, hogy töltsék ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s a szükséges információk (ingatlan fekvése, értéke, hitelösszeg, igénylők életkora, jövedelmi helyzet) ismeretében Szakértőink személyre szabott korszerűsítési hitelajánlatot készítenek Önöknek mind a támogatott, mind a piaci lakáshitelre vonatkozóan. Díjmentes hitelajánlatunk megtekintése után könnyen dönthetnek az Önök számára megfelelő hiteltermék mellett. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre telefonon és személyesen is. Irodáink elérhetőségét ITT találják.


Utolsó módosítás: 2014. február 16. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések