fbpx

Hitel költségei, mennyibe kerül egy lakásvásárlás?

Egy hitel vagy lakáshitel felvétele költségekkel jár. Hogy mennyibe kerül, az nemcsak a hitelösszegtől függ, hanem attól is, hogy milyen banki kedvezményt tud az igénylő igénybe venni. Alapvetően az alábbi költségek merülnek fel jelzáloghitel igénylése során:

  • Értékbecslés – kb. 30.000.- Ft
  • Folyósítási jutalék vagy hitelbírálati díj – a hitelösszegnek kb. 1-2%-a
  • Közjegyzői díj (kölcsönszerződés közjegyzői okiratba foglalása) – a hitelösszegnek kb. 0,5-1%-a
  • Földhivatali díjak – jelzálogbejegyzés illetéke, tulajdoni lap, térképmásolat – érvényes földhivatali díjszabás alapján

Szintén ezek a költségek lehetnek azok, melyeket a pénzintézetek egy-egy díjkedvezményes időszakban elengednek vagy a folyósítást követően visszatérítenek. Ezzel jelentős összeg takarítható meg, például 5 millió forintos hitelnél mintegy 100.000 Ft. Díjkedvezményben folyamatosan részesülhetünk valamennyi pénzintézetnél. Változó, hogy melyik bank mely díjakat engedi el.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

A járulékos költségek a hitelügyintézés során, folyamatosan válnak esedékessé.  Az értékbecslés díja annak elkészítésekor a helyszínen fizetendő. A közjegyzői okirat elkészítését szintén a közjegyzőnek kell fizetni a helyszínen. A folyósítási jutalék a banknak fizetendő a kölcsönfolyósítást megelőzően (lakásvásárlás esetén) vagy a folyósított kölcsönből kerül levonásra (szabad felhasználású jelzáloghitek esetén).

Nem minden hitelügylet esetén, de felmerülhetnek egyéb költségek is. Szakaszos folyósítású építési, bővítési hitelek esetén például minden részfolyósítás előtt műszaki szakértő ellenőrzi a készültségi fokot, amiért díjat számít fel a bank. Ez általában műszaki szemlénként – banktól függően - 10-15.000 Ft + ÁFA összeget jelent.

Hitelkiváltás esetén hivatalos igazolást kell kérni a kiváltandó hitelt folyósító banktól. Az igazolásért ugyancsak fizetni kell, továbbá a hitelkiváltásnak szintén van költsége az előző bank felé (végtörlesztési díj).

Nem a hitelfelvétellel járó költség, de lakásvásárlás esetén számolni kell az adásvételi szerződés elkészítéséért fizetendő ügyvédi díjjal, a tulajdonjog bejegyzésért fizetendő földhivatali illetékkel, illetve a lakásszerzési illetékkel.

Aki szeretné bebiztosítani magát a teljes futamidőre, annak van lehetősége hitelfedezeti biztosítás megkötésére, melynek díja a havi törlesztő részlettel egyidejűleg válik esedékessé.

Amennyiben konkrét hitelfelvételhez kapcsolódóan szeretne tájékozódni a várható költségekről, vagy bankpartnereink aktuális díjkedvezményei érdeklik, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat, s Szakértőink személyre szóló, díjmentes hitelajánlatából ezt is megismerheti.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
6,8 millió forint ingatlanfedezetű hitelt vennék fel hitelkiváltásra. Kíváncsi lennék a közjegyzői díj összegére!
Köszönöm.

2
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x