Jó Napot!

" ha viszlízinggel váltja ki devizahitelét, akkor a vevőjének egy kedvezőbb vásárlási konstrukciót tud felajánlani, mivel a lízingátvállalással illetékmentesen juthat az ingatlanhoz. Lízing esetén az átvállalással kedvezőbb a banki bírálat, mivel ebben az esetben az ingatlan a lízing tulajdonába kerül, így könnyebb a hitelhez jutás."
Ezt olvastam a neten, de nem értem. Konkrétan kérdezném, hogy ha a végtörlesztés miatt el kell adnom a lakásomat, a vevőnek az értéke után kb 200.000 Ft vagyonszerzési illetéket kell fizetnie az adóhatóságnak, akkor ez alól mentesül, ha nem adásvételi, hanem lízingszerződést íratunk az ügyvéddel? Magánszemélyek között is van ilyen? Erre a szerződésre jobb hitelt ad a bank a vevőmnek, mint az adásvételire?
Most ez a főcím villog a neten:
Matolcsy:"nincs tervben a kedvezményes végtörlesztés a lakáslízingesekre"
Szóval akkor az esetemben van, vagy nincs lehetőség kedvező viszlízinggel könnyebben vevőt fogni a végtörlsztésemhez? Kösz, hogy válaszolnak, és kérem írják meg azt is hogy a válaszokon kívül nagyon részletes anyagot, törvényt hol olvashatok erről?
Anikó

Kedves Anikó!

Létezik olyan lízingkonstrukció, mely esetén az illetékfizetés elkerülhető. Erről bővebb tájékoztatás Hiteltanácsadóinktól kérhető.
Használt lakás lízinggel történő finanszírozása esetén lízingszerződést kell kötni, de tudni kell, hogy az ingatlan tulajdonosa nem a vevő, hanem a lízingbeadó lesz. A lízingbevevő a tényleges tulajdonjoghoz csak a futamidő végén jut. Hogy a lakáslízing vagy a lakáshitel kedvezőbb, ez egyéntől függ. Számít a vevő jövedelmi helyzete, a finanszírozás aránya, stb. A lakás értékesítése esetén a vevőtől függ, hogy a vételár finanszírozásához lízinget vagy hitelt választ.
A visszlízing szabad felhasználású lízinget jelent. Ha pénzt szeretne kivonni lakásából, ezt anélkül megteheti, hogy kiköltözne belőle, és ezzel szabadon felhasználható pénzeszközhöz jut, amit szintén felhasználhat a kedvezményes végtörlesztéshez.
A lakáslízingesek jelenleg nem élhetnek a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés lehetőségével, ám a lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződésre is kiterjesztenék a kedvezményes végtörlesztésre jogosultak körét. A módosításról szóló javaslat november 2-án, szerdán került benyújtásra az Országgyűlésnek.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése