A Gazdasági és informatikai bizottság ma megjelent módosító javaslata szerint azon túlmenően, hogy a kedvezményes előtörlesztést az arra jogosult ügyfelek 2011. december 31-ig igényelhetik, ezt követően 60 napon belül meg is kell történnie a végtörlesztésnek. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy aki nem rendelkezik megfelelő megtakarítással, annak az igénybejelentést követő 60 napon belül tető alá kell hoznia új forinthitelét.

A módosítás szerint “a pénzügyi intézmény (…) köteles a hitelfelvevő által megjelölt időpontig, de legkésőbb (…) 60 napon belüli időpontig a, a szerződés végtörlesztésre irányuló lezárását előkészíteni, a hitelfelvevő pedig köteles a végtörlesztésre vonatkozó igénybejelentésének megfelelően, , legkésőbb a szerződés végtörlesztésre irányuló lezárásával egyidejűleg a végtörlesztéssel kapcsolatos valamennyi fizetési kötelezettségének eleget tenni. ”

Ezzel jelentősen megnehezítik a devizahitelüket forintra váltani kívánó ügyfelek és a pénzintézetek helyzetét jelentősen megnehezítik, mivel mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyiben az adós nem indítja el a kérelmezés előtt a kiváltást szolgáló új forinthitel felvételét, az igénybejelentést követően már csak 60 napja lesz azt lebonyolítani. Amennyiben valaki december 31-én jelzi végtörlesztési kérelmét, annak legkésőbb tehát február 28-ig kell tető alá hoznia az új forint alapú kölcsönszerződésest. Nagy valószínűséggel ennyi idő alatt a hazai bankok nem lesznek képesek megbirkózni a várható igények kiszolgálásával.

Szintén hátáltató módosítást jelent az is, hogy az adós nem tudja igénybe venni a rutinos és szakképzett hitelközvetítők segítségét, mivel a módosítás szerint a végtörlesztésre nyújtott kölcsönre vonatkozón pénzügyi szolgáltatás közvetítéséért a közvetítő díjazást nem jogosult érvényesíteni a megbízójával szemben. Ezzel gyakorlatilag a teljes hitelközvetítő szakma kizárásra került a forinthitelek nyújtásának folyamatából.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése