Kedves Hitelnet!
2008-ban építési hitelt vettünk fel, amit 4 részletben hívtunk le. Az árfolyamok között a második, 180 HUF/CHF felett volt. De a teljes hitelre vetítve az átlag árfolyamunk 179 HUF/CHF. A kérdésem az lenne, hogy szakaszos folyósításnál, ha több árfolyam is volt, akkor mivel számolnak, kik élhetnek a hitel végtörlesztésével?
Lehetne, hogy csak az elsőt, lehetne, hogy átlagot, lehet, hogy mindegyiket… De saját gondolatként ugyanolyan rosszul jártunk mi is, hogy az átlag árfolyamunk a hitel összegre vonatkozóan 179 HUF/CHF, mintha 179-en egyösszegű folyósítással kaptuk volna meg a hitelt…
Köszönöm, Melinda

Kedves Melinda!

A kedvezményes végtörlesztéssel kapcsolatos törvény még nem került kihirdetésre, így nem tudni, hogy szakaszos folyósítás esetén hogyan kell eljárni ez ügyben.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
23 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Lakásépítési CHF hitelt vettem fel, a pénzintézet több részletben folyósított. Szeretném kiváltani hitelemet, amely felvételkori átlagárfolyama 173,3 Ft/CHF. A bank szerint nem vagyok jogosult a hitelkiváltásra, mivel volt olyan folyósítás, amelynek árfolyama meghaladta a 180 Ft/CHF árfolyamot. A törvény szerint átlagot kell számolni a pénzintézetnek, vagy indokolhatja az elutasítást egyetlen részlet árfolyamával? Ha ilyen feltételekkel is jogosult vagyok a hitelkiváltásra, hogyan, mivel tudom ezt bizonyítani a pénzintézettel szemben?
Előre is köszönöm a segítségét!

Nem tudja valaki, hogy a tegnap elfogadott törvénymódosítás mikor lép hatályba?

Ennek ellenére az ERSTE és az AEGON végtörlesztési tájékoztatója is a nekik kedvezőbb verziót szajkózza, azaz ha volt olyan részösszeg, mely 180 Ft feletti árfolyamon történt, NEM vehető igénybe a lehetőség…
Vajon lesz erről hivatalos PSZÁF állásfoglalás?

Ma este a HVG írt a PSZÁF (hivatalos?) állásfoglalásáról, miszerint a súlyozott átlagárfolyam a mérvadó!
Szerintem ez a leglogikusabb, a jogalkotó szándékával egyező!

Tisztelt cím!
A bank elutasította a végtörlesztési igényünket, mert a folyósítás több szakaszban történt és a második szakaszban már 190.- Ft volt a CHF. A szerződés, amiben elfogadták a hitelkérelmet, még 160.- Ft-os árfolyamon történt. Ebben leírva a teljes összeg, a futam idő, stb. Megtehetik, hogy elutasítanak?
Köszönettel. Viktor

Mindenkinek azt tudom javasolni, forduljon a PSZÁF-hoz. Egyéb megoldást egyelőre nem nagyon látok!

Van-e valamilyen tippje Önöknek vagy bárkinek itt, hogy kihez fordulhatok a témában?
A PSZÁF-ot már megkerestem, jelenleg a válaszukat várom…

Válaszát köszönöm! Ha jól értem, akkor ebben az esetben a pontatlan törvényi megfogalmazás miatt a bankok szabad kezet kaptak a kérdés eldöntésében.

Tisztelt Hitelnet!

Sajnos én is érintett vagyok a témában. Pontosan hol van a szakaszos folyósításra vonatkozó kitétel szabályozva?
Köszönöm.

Kedves Admin!

Hasonló helyzetben vagyok, a kérdésem hogy ez az Ön által leírt feltétel hol található a törvényben, illetve miből következik ez?

Építési hitelem első folyósítása 165, utolsó 210 svájci frankon történt. Jogosult vagyok-e végtörlesztésre?

Kedves Admin!

Most már kihirdetésre került a törvénymódosítás.
Mi hasonló cipőben járunk. Az átlagárfolyam a folyósításokra 149 Ft, de az engedélyek elhúzódása miatt az utolsó záró részletet 199-es árfolyamon folyósították. Hiába olvastam el már 5-ször a törvénymódosítást, erre nem kaptam választ.
Köszönettel
Gábor