Tisztelt Szakértő!

Azt szeretném megkérdezni, hogy svájci frank hitel végtörlesztési megbízás űrlapján a bank jogosan kérdez-e olyan adatokat, melyek a végtörlesztés forrására vonatkoznak? Azaz kötelezhet-e a bank annak megadására, hogy a devizahitelemet saját megtakarításból, banki forinthitelből, családi segítséggel, esetleg munkáltatói támogatásból tervezem végtörleszteni? És ha ezt pontos arányaiban a végtörlesztési kérelem beadásának időpontjában még én magam sem látom? Nem elég ezt a kérelem leadását követő 60 nap alatt pontosítani? Ha kiderül 2011 december 31.-e után, hogy a végtörlesztési kérelemben megadottakhoz képest pl. több családi segítséghez jutok hozzá, ezért ezt kompenzálandó a tervezettnél (és a kérelemben megjelöltnél) kevesebb forinthitelre lesz szükségem, akkor a bank ezt számon kérheti, esetleg megtagadhatja a végtörlesztés lehetőségét? Vagy ha a tervezett (és a kérelemben megjelölt) bank helyett egy másik banktól venném fel inkább a forinthitelt, melytől időközben kedvezőbb ajánlatot kaptam – visszautasíthatja a bankom a devizahitel végtörlesztését?
Válaszát megköszönve, üdvözlettel: Edit

Kedves Edit!

A banki űrlapon található végtörlesztés forrására vonatkozó adatokat véleményünk szerint tájékoztató jelleggel kéri a bank. Abból fakadóan, hogy a későbbiek folyamán megváltozik a végtörlesztés forrásának összetétele, a pénzintézet nem utasíthatja el a végtörlesztési kérelmet. Továbbá a bank ugyancsak nem kérheti számon azt, hogy végül melyik pénzintézetnél felvett hitelből történik a végtörlesztés.
Ha ebből fakadóan utasítaná el a bank a végtörlesztés teljesítését, akkor jogos panasszal élhetne a PSZÁF-nál, de véleményünk szerint erre nem kerül sor.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
Meglévő devizahitelemhez végtörlesztési igényt kívánok benyújtani az AXA bankhoz. Forinthitelből kívánom a végtörlesztést teljesíteni, de sajnos jelenleg még nem tudom pontosan a hitelt folyósító bank nevét, mert még keresgélek, keresem a legjobb ajánlatot. Valamit azonban be kell írnom. Ha a hitelt folyósító bank nem az lesz, amelyiket a nyomtatványban megadok, akkor a végtörlesztés megvalósulhat-e, vagy csak azt a bankot választhatom, amelyiknek a nevét most megadom?

Tisztelt szakértő!
Érdeklődni szeretnék,hogy a munkáltatóm adhat-e kamatmentes kölcsönt végtörlesztésre? Valahol olvastam, hogy igen. Viszont ha rá keresek, mindenhol csak vissza nem térítendő támogatásról van szó. Van-e erre jogszabály?
Válaszát előre is köszönöm.

Érdeklődni szeretnék, hogy az OTP banknál a végtörlesztési bejelentést banki formanyomtatványon kell bejelenteni, vagy elegendő egy általam készített írásos bejelentés is? A bejelentést az adóstársnak is alá kell-e írnia, vagy elegendő csak a hitelfelvevő aláírása.
Szíves válaszát várom, köszönettel.