Végtörlesztéshez nem igényelhető forinthitel elidegenitési és terhelési tilalom esetén?

Tisztelt cím!

CHF alapú lakáshitelt szeretnék végtörleszteni. Az ingatlanra a szocpol miatt elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve. A CIB Banknál azt az információt kaptam, hogy mivel az Állam javára terhelési és elidegenítési tilalom van bejegyezve még 5 évre, ezért ők nem adhatnak forinthitelt a végtörlesztéshez. Ez a hozzáállás banfüggő?
Köszönettel
Gábor

Kedves Gábor!

Ilyen indoklással eddig még nem találkoztunk. Véleményünk szerint a szocpol miatt bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom nem akadálya a hitelkiváltásnak. Ilyen esetben ugyan a Magyar Államkincstár hozzájárulását kell kérni a felvenni kívánt hitelkiváltó kölcsönt biztosító jelzálogjog bejegyzéséhez, de ezt a kincstár általában megadja.
Ez az eljárás, szabályozás valószínűleg bankfüggő. Véleményünk szerint célszerű volna más pénzintézetnél is megpróbálni a forinthitelre váltást.


Utolsó módosítás: 2013. június 29. szombatFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kérdéssel fordulok Önökhöz, mert nem értem az eljárást. A 2006-ban vásárolt 64 nm2 panel lakásunk végtörlesztését szerettük volna forintra váltani a svájci frank helyett. Az Erste Banknál van 6.3 millió forintnak megfelelő svájci frank hitel, amit hiába fizettünk 5 évig mostani helyzet szerint már 11 millió forint lenne. A Budapest Bank adott volna forint kölcsönt nekünk végtörlesztésre. Minden papír be volt adva hetek óta, és most 2011. december 20-án elutasították a kérelmet. Értékbecslés is volt és minden feltételnek megfeleltünk. Az indok a következő volt, hogy 2006-ban az Erste Bank nem jelzálogjogot írt be a földhivatalban, hanem elidegenítési jogot. Ezt sem… Továbbiak »

Svájci frank alapú hitelünk van, szeretnénk végtörleszteni. A bank azt mondta, hogy ennek semmi akadálya. Fel szeretnénk venni forint kölcsönt, de ezt megtagadta a bank, mivelhogy az ingatlanon szocpol van. Jogos, hogy megtagadták a hitelfelvételt? Akkor így nem tudjuk átváltani forinthitelre a kölcsönünket!
Üdv,
Orsi


4
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x