Tisztelt cím!

CHF alapú lakáshitelt szeretnék végtörleszteni. Az ingatlanra a szocpol miatt elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve. A CIB Banknál azt az információt kaptam, hogy mivel az Állam javára terhelési és elidegenítési tilalom van bejegyezve még 5 évre, ezért ők nem adhatnak forinthitelt a végtörlesztéshez. Ez a hozzáállás banfüggő?
Köszönettel
Gábor

Kedves Gábor!

Ilyen indoklással eddig még nem találkoztunk. Véleményünk szerint a szocpol miatt bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom nem akadálya a hitelkiváltásnak. Ilyen esetben ugyan a Magyar Államkincstár hozzájárulását kell kérni a felvenni kívánt hitelkiváltó kölcsönt biztosító jelzálogjog bejegyzéséhez, de ezt a kincstár általában megadja.
Ez az eljárás, szabályozás valószínűleg bankfüggő. Véleményünk szerint célszerű volna más pénzintézetnél is megpróbálni a forinthitelre váltást.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kérdéssel fordulok Önökhöz, mert nem értem az eljárást.
A 2006-ban vásárolt 64 nm2 panel lakásunk végtörlesztését szerettük volna forintra váltani a svájci frank helyett. Az Erste Banknál van 6.3 millió forintnak megfelelő svájci frank hitel, amit hiába fizettünk 5 évig mostani helyzet szerint már 11 millió forint lenne. A Budapest Bank adott volna forint kölcsönt nekünk végtörlesztésre. Minden papír be volt adva hetek óta, és most 2011. december 20-án elutasították a kérelmet. Értékbecslés is volt és minden feltételnek megfeleltünk.
Az indok a következő volt, hogy 2006-ban az Erste Bank nem jelzálogjogot írt be a földhivatalban, hanem elidegenítési jogot. Ezt sem értem miért és nem is igazán tudom mi a különbség és azt sem honnan kéne nekem ezt tudni, de ez még nem lenne baj csak, hogy nem fér bele a hátralévő 60 napba, hogy ez alatt az idő alatt ezt a jogot a földhivatal levehesse. Tehát kifutunk az időből önhibánkon kívül. Ha ezt beadjuk nyáron, akkor beleférünk, de a törvény még akkor nem volt és semmit nem tudunk csinálni, mert ez minden banknál ugyanígy működik. Na ezt úgy érzem megint csak egy kész átverés, ezért járkáltunk hetekig, munkahelyi papírokért, banki igazolásokért, fizettünk erre-arra.
Kérem a gyors segítségüket, mi ilyenkor a megoldás.
Üdvözlettel. Erika

Svájci frank alapú hitelünk van, szeretnénk végtörleszteni. A bank azt mondta, hogy ennek semmi akadálya. Fel szeretnénk venni forint kölcsönt, de ezt megtagadta a bank, mivelhogy az ingatlanon szocpol van. Jogos, hogy megtagadták a hitelfelvételt? Akkor így nem tudjuk átváltani forinthitelre a kölcsönünket!
Üdv,
Orsi