Melyik az a jogszabály, amely szerint a szabad felhasználású jelzáloghitel végtörlesztése adó- és illetékmentes?
András

Kedves András!

A devizahitelek végtörlesztésének adómentességét az alábbi törvény mondja ki: 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról (1. számú melléklet az 1995. évi CXVII. törvényhez, Az adómentes bevételekről)
A devizahitelek végtörlesztésének illetékmentességét az alábbi törvény mondja ki: 1990. évi XCIII. törvény az illetékekről (Öröklési és ajándékozási illetékmentesség, kedvezmény, 17.§)

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!

Kérdésem: Jár -e az ingatlaneladás utáni adómentesség, ha nem azt az ingatlanunkat adtuk el, amelyiken a devizahitel van, de a végtörlesztéshez használtuk fel a másik ingatlan árát?

T. Címzett!
A kérdésem az, hogy a Selmeczi Gabriella javaslatából az alábbi idézet bekerült a törvény módosításba?
“Amennyiben egyenesági hozzátartozótól kapnak támogatást, akkor az után sem kell adót fizetni”
Ez azt jelenti, hogy ha tudok a gyerekemnek például X Ft-ot adni és ezt pl. a végtörlesztési számlájára utalom, akkor ezt az összeget mint egyenesági hozzátartozó levonhatom az éves adóalapomból?
Köszönöm válaszát, üdvözlettel: Linda

Tisztelt Szakértő!
Svájci frank alapú lakáshitelemet szeretném rendezni. Jelenleg 4.000.000 Ft még a tartozás. Most, hogy ki lehet fizetni egyben a fennmaradó tartozást 180 Ft-on, szüleim kifizetnék nekem. Ebben az esetben, ha a szüleimtől kapom a pénzt, papíron, hivatalosan, utalás formájában milyen illetéket vagy egyéb terhet kell fizetnem? Esetleg az adóhatóság nálam vagy szüleimnél végez bármilyen vizsgálatot?
Köszönettel:
Zoltán

Érdeklődnék, hogy melyik az a jogszabály, amely szerint a szabad felhasználású jelzáloghitel végtörlesztése adó- és illetékmentes, mivel a bankom arról tájékoztatott, hogy a törvény nem lett kiterjesztve a szabad felhasználású jelzáloghitelekre, ezért a földhivatali eljárás nem illetékmentes és így adót is kell fizetnem.
Gábor