Üdvözlöm önöket.

Tehát röviden vázolnám, hogy mi a helyzet: Szeretnénk végtörleszteni a frank hitelünket, természetesen pénz híján “jó” magyar forint alapú hitelre. Az a problémánk, hogy az erre való igényünket ez év december 31-én be kellene adnunk a jelenlegi jogszabály értelmében. Na és most van itt egy kis gond. Amikor felvettük a fészekrakó hitelünket, lassan öt éve használt lakás vásárláshoz, igényeltük a két gyermekre járó szocpolt, amit csak a folyósítástól számítva öt év után töröltethetünk. Ez az öt év jövő januárban jár le. Tehát nem tudom beadni az igényemet a végtörlesztésre december 31.-ig, mert addig nem törlik a szocpolt. Fogalmunk sincsen mi tévők legyünk, mert nagyon jó lenne azon a rögzített 180 Ft-on kifizetni azt a fránya frankot, de ez így egy 22-es csapdája!
Az lenne a kérdésem, hogy egy kérvény ellenében nem lehetne-e hamarabb töröltetni a szocpolt? Vagy van-e valami érdemleges megoldás a számunkra?
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel: István

Kedves István!

Sem a végtörlesztési igény, sem a forint alapú hitelkiváltó kölcsön benyújtásának nem feltétele a szocpol törlése. Ha december 30-án bejelenti kedvezményes végtörlesztési igényét, akkor 60 nap áll rendelkezésére ennek teljesítésére. Ha januárban lejár a szocpol, akkor sürgősségi kérelemmel egy hónapon belül töröltethető a bejegyzés. Továbbá a Magyar Államkincstár hozzájárulásával a forinthitel felvételére is van lehetőség, s a Kincstár ehhez meg szokta adni a hozzájárulást.
Véleményünk szerint arra nincs lehetőség, hogy az Államkincstár hozzájáruljon a törléshez az 5 éves időtartam lejárata előtt, ám erre pontos választ az ottani ügyintéző tudna adni.

 

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése