Tisztelt Cím!

Munkáltatóm hajlandó lenne CHF alapú kölcsönöm végtörlesztésére. Érthető okokból szeretné látni a pontos törvényi szöveget. Mivel a határidő elég szoros, ezért hamarosan döntenie kell. Mindenhol kerestem, de eddig még csak nyilatkozatokat találtam.
Kérem, amennyiben tudják, küldjék meg részemre a Törvény pontos szövegét, vagy elérhetőségét.
Köszönettel: Zsolt

Kedves Zsolt!

A kedvezményes végtörlesztéshez nyújtható adómentes munkáltatói támogatásról a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 1. számú mellékletének ("Az adómentes bevételekről") 2.8. pontja rendelkezik:
"2. A lakáshoz kapcsolódóan adómentes:
2.8. a munkáltató által munkavállalójának a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény 200/B. § (1) bekezdésében meghatározott végtörlesztéshez adott vissza nem térítendő támogatás 7 millió 500 ezer forintot meg nem haladó része, feltéve, hogy
a) a munkáltató a támogatást - a követelés jogosultjának igazolása alapján - közvetlenül a követelés jogosultja részére utalja (vezeti) át;
b) - amennyiben a munkavállaló a végtörlesztést a munkáltatói támogatás nyújtását megelőzően teljesítette - a munkavállaló a végtörlesztésre vonatkozó, a pénzügyi intézmény által befogadott igénybejelentéssel, valamint a hitelfelvevő végtörlesztéshez kapcsolódó fizetési kötelezettségének teljesítését hitelt érdemlően igazoló dokumentummal (pl. banki átutalást igazoló bankszámlakivonat) igazolja a végtörlesztés megtörténtét, azzal, hogy ilyen esetben a támogatás utalása (átvezetése) közvetlenül a munkavállaló által megjelölt bankszámlára is történhet."

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

13 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelfórum!
Pontosan milyen szöveget kell írnom a munkáltatómnak, ha a végtörlesztés támogatását kérem? Van erre egy hivatalos formátum? Mi mindent kell tartalmaznia?
A mai (2011.december 27.-i) internetes hírek nem egyértelműek – december 30-ig folyósítania is kellene a munkáltatónak a pénzt, vagy “ráér” január 31-ig? Lehet-e egy december 15-i rendeletnek december 30. a határideje?!
Köszönettel: Andi

Tisztelt Cím!
2006-ban szabad felhasználású CHF hitelt vett fel részünkre anyósom. A bankszámla anyósom nevén van, de a hitelt természetesen a férjemmel mi fizetjük. A havonta megküldött bankszámlakivonaton egyértelműen kimutatható, hogy a mi számlaszámunkról történik az átutalás. Én is meg vagyok jelölve, hogy hozzáférhetek a számlához, de a férjem nincs.
A kérdésem az lenne, hogy van-e arra lehetőség, hogy a férjem munkáltatója kifizesse a hitelünket adómentes támogatással, úgy hogy hitel anyósom nevén van.
Köszönettel.

Tisztelt Cím!
A bank felé a végtörlesztési kérelmet a hitelszerződésen elsőként feltüntetett, azaz a férjem nevére kérhettük meg, holott egyetemleges adósok vagyunk. A bank kiállította az igazolást, miszerint férjem fennálló tartozása X forint. Én mint egyetemleges adós, említésre se kerültem az igazoláson.
A munkáltatóm – élve a törvényi lehetőséggel – segítséget nyújtana a végtörlesztéshez, de nem tudom felmutatni, hogy nekem, mint munkavállalónak mennyi a tartozása. Férjem nem munkavállalója az én munkáltatómnak, ezért nem kívánnak törvényellenes kifizetést teljesíteni, amiről esetleg utólag megállapítaná a NAV, hogy adóköteles.
Kérem segítségüket törvényi hivatkozással.
Katalin

Üdvözlöm!
Azt szeretném megtudni, hogy a munkáltatónak milyen előnye származhat, hogy támogatást adjon? Adómentes az adott támogatás. De miért jó a cégnek, ha segíti a dolgozóit ilyen formában? Csak úgy a dolgozó két szép szeméért gondolom egy munkáltató sem fog támogatást adni. Még nem kérdeztük meg a munkahelyen, hogy kaphatnánk-e ilyen támogatást a végtörlesztéshez, ezért szeretném tudni, mire számíthatunk.
Válaszát előre is köszönöm!
Noémi

Ha jól értelmezem, a lakáscélú támogatás nem vonatkozik az ingatlanfedezetű szabad felhasználású hitelekre?

Kérném szépen tisztázza valaki, hogy a legeslegújabb nyugdíjrendelkezések szerint, mely azt mondja ki, hogy NEM változott a nők 40 év nyugdíjba vonulási kedvezménye, miért beszélnek szisztematikusan arról, hogy “40 év szolgálati viszony után” stb., mikor tavaly éppen ott robbant a bomba, hogy nem szolgálati viszonyról, hanem munkaviszonyról van szó. Most akkor mi van? Újra szolgálati viszonyról beszélünk, vagy maradt a “jó öreg” (1 éves…) 40 év ledolgozott “munkaviszony” kifejezés?

Tisztelt Hitelnet!
Ezúton szeretnék érdeklődni, hogy a munkáltatói kölcsön vagy a támogatás milyen előnyökkel járhat a munkáltató részere? Le tudja-e írni adóalapból, stb.?