A kérdésem a következő lenne Önökhöz: 2006-ban felvettünk egy svájci alapú hitelt egy lakóház megvásárlásához. Akkor a tulajdonunkban volt egy üdülőként nyilvántartott ingatlan, melyet 17-éve állandó lakásként használunk. A hitel felvételekor a bank fedezetként kérte a megvásárolandó lakóházat és az üdülőt is. A megvásárolt épület átalakítása nélkül, hogy a részleteket tudjuk fizetni átminősítettük üzletté és tovább élünk az üdülőben, míg ki nem tudjuk fizetni. A végtörlesztést a bank azzal a kifogással utasította vissza, hogy a vásárolt lakóépület most üzletként van a földhivatalnál bejegyezve, az üdülő, amire is jelzálog van, az meg azért nem teszi lehetővé a végtörlesztést, mert üdülő. Így hiába van két ingatlan, ha nem tudjuk a részleteket törleszteni a bank elveheti mindkettőt. A nazt a tanácsot kaptuk, hogy próbáljuk visszaminősíteni az épületet lakóházzá, de ha meg is próbálnánk vagy kevés az idő, vagy ha valami miatt nem sikerül, vagy kifutunk az időből, a visszaminősítést meg elkezdjük, akkor a következő hónapban nem tudunk részletet törleszteni. Az üdülő átminősítését meg a polgármesteri hivatal szerint a helyi törvények nem teszik lehetővé, igaz a szomszédokban kisebb házak át vannak minősítve lakóházzá, de úgy látszik azoknak jobb az összeköttetése. Tehát így nincs kiút. Ezek alapján kérném a tanácsukat.
Köszönettel. László

Kedves László!

Mivel a vonatkozó törvény szerint lakóingatlanra bejegyzett devizahitelek végtörleszthetők kedvezményesen, ám sem az üzlethelyiség, sem az üdülő nem minősül annak, ezért véleményünk szerint sajnos nem lehet élni a rögzített árfolyon történő végtörlesztés lehetőségével.
E kérdésben esetleg a PSZÁF állásfoglalását kérheti.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
Október közepén beadtam a végtörlesztési szándékomat. Két hét elmúltával pozitív választ kaptam. Ezt követően a család minden tagja azon fáradozott, hogy előteremtsük a pénzt. A hiteltörlesztésre kijelölt napon megjelentem a bankban, ahol közölték, hogy mégsem törleszthetek. Kiderült, hogy nem lakom ott. Ezt akkor is tudták, amikor először igenlő választ kaptam. Kérhetek-e kártérítést vagy tehetek-e bármit?

Ahogy korábbi válaszaiban olvastam, a végtörlesztés lehetősége lakóingatlanra vonatkozik. Hol van meghatározva mi minősül lakóingatlannak? Melyik meghatározás az irányadó? Az ingatlannyilvántartás szerint lehet lakás, üdülő, üzlet stb. Ugyanakkor például találtam ilyen definíciót a neten (google):
5. üdülő: az ingatlan-nyilvántartásban üdülőként, üdülőépületként, hétvégi házként, apartmanként, nyaralóként, csónakházként feltüntetett vagy ilyenként feltüntetésre váró épület, épületrész;
6. lakóingatlan: lakásnak, üdülőnek minősülő épület, épületrész az ahhoz tartozó telekkel, telekhányaddal együtt;
Válaszát előre is köszönöm,
Krisztián