Az lenne a kérdésem, hogy az idei egyösszegű kedvezményes végtörlesztése után igénybe vehetem-e a lakáscélú kedvezményt a 2011-es adóévre? 2005-ben kezdtem a törlesztést és 5 naptári évben igénybe vettem! Vagy pontosan mit takar az, hogy adómentes a végtörlesztés?
Válaszukat előre köszönöm!
Laci

Kedves Laci!

Kedvezményes végtörlesztés esetén Ön kölcsönét rögzített árfolyamon fizetheti vissza. A végtörlesztés során keletkező árfolyam különbözet (a rögzített és a tényleges árfolyam között különbség) az Ön adómentes bevételének minősül. Továbbá a hitelszerződés alapján Önnel szemben fennálló, a kedvezményes végtörlesztés során megszűnő követelés olyan vagyonszerzésének minősül, amely mentes az ajándékozási illeték alól is.
A lakáscélú kedvezmény igénybe vételéről a hitelfolyósító pénzintézetnél vagy az adóhatóságnál érdeklődhet.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

10 éve felvett jelzálogkölcsönben valaki adóstárs/haszonélvező. A hitel törlesztése eddig pontosan történt. Az adós a haszonélvező gyermeke. Az idős adóstárs/haszonélvező végtörlesztené a hitelt.
Kérdés: Megteheti-e az adóstárs és az adós adózik-e az ” ajándék” után?”
Köszönettel, Mária

Tisztelt Címzett!
Életbiztosítással kombinált jelzáloghitelem volt, melyet sikerült 2011-ben végtörlesztéssel kifizetni. Az életbiztosítás is ezért megszűnt. 2009-ben igénybe vettem ezen életbiztosítás után 64.000 Ft adókedvezményt. A 2011. évi adóbevallás kitöltési útmutatójában azt olvastam, hogy ha végtörlesztés miatt szűnt meg az életbiztosítás akkor nem kell visszafizetnem az igénybevett adókedvezményt.
Kérem állásfoglalását, hogy ez tényleg így van-e?
Köszönettel: Bernadett