Nem sokkal az elfogadása után már módosítják is a végtörlesztésről szóló jogszabályt. Számos fontos újítás szerepel a tervezetben, mely soron kívül kerül a parlament elé és a szavazás ma délután várható.

Amennyiben a beterjesztett változtatások elfogadásra kerülnek, akkor a kedvezményes végtörlesztés azoknak is elérhető lesz, akik devizahitelt igényeltek, vagyis akiknél a törlesztés eddig devizában történt. A szakaszos folyósítású hitelek esetén is egyértelmű lesz innentől a helyzet

Mi a különbség a devizahitel és a deviza alapú hitel között?
A devizaalap és a devizahitel között csupán annyi a különbség, hogy a devizahitelben eladósodottak számára a folyósítás és a törlesztés devizában is történhet de az esetek többségében a legtöbb bank ezektől az ügyfelektől is forintban kérte a törlesztő részlet megfizetését ezért az eddig alkalmazott megkülönböztetés nem volt indokolt.

A szakaszos folyósítású hitelekről előző cikkünkben már részletesen írtunk, olvashatók a részletek.

Egyértelművé tették továbbá azt is, hogy a végtörlesztéshez csak forintalapú hitelt lehet felvenni.
Azok számára, akik lakásunkat lízing konstrukció segítségével vásárolták továbbra sem látszik megoldás, hiszen az ingatlan tulajdonosa nem a magánszemély, hanem a lízingcég, ami számos jogi vitát és akadályt vethet fel. Amennyiben azonban ezzel kapcsolatban értékelhető módosító javaslat érkezik (a szocialisták részéről), akkor Rogán szerint ezen a területen is várható változás.

További bejegyzések a témában:

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Az UniCredit Jelzálogbank nem hajlandó még csak válaszolni sem a lakáscélú devizahitel végtörlesztési kérdésre. Nincs a kérelemmel kapcsolatos nyomtatvány, csak hallgatás. Mit lehet tenni a törvényi előírás érvényesítésére, perelni? Hova lehet fordulni jogorvoslatért? A Jelzálogbank Fantomcég? Nem lehet elérni őket.
Kérem szíves tanácsukat.
Üdvözlettel. László

Üdvözletem !
A mai délelőtt végtörlesztettem a CHF alapú szabad felhasználású hitelemet, amit 159 Ft-al vettem fel. Egy egyszobás apartman volt a fedezete. Délután telefonon közölték, hogy a bankba marad a pénz, de elutasítanak és nem fizethetem vissza csak 245 Ft-tal ,mert nem lakás, hanem nyaraló a hitel fedezete. Azért az üdülőt terheltük be, ha valamilyen okból nem tudjuk törleszteni, akkor ne a lakást vigyék a fejünk fölül. /különben a felvett összeget lakásfelújításra használtam, a számlák is megvannak !/ MONDTAM, felajánlom érte a lakásomat, az üdülőről pedig levetetem a jelzálogot,de a bank ezt a cserelehetőséget október 13-án felfüggesztette.
Kérdésem: mit csináljak, hova forduljak, hogy én is végtörleszteni tudjak?
Köszönöm szépen!

Lakáscélú devizahitel végtörlesztésének gyakorlata? Saját megtakarítás? Saját vagy más bank forinthitele? A lebonyolítás folyamata, időigénye?
Kérem a szakértői szíves véleményüket.
Üdvözlettel: László

Üdvözlöm Önöket!
Szintén devizahiteles vagyok, de autóra kb. 8.000.- frank. A végtörlesztés is lehet autóra?
Köszönöm. Laci