A Budapest Banknál jártunk ma, végtörlesztés iránti kérelemmel. Megkaptuk a tartozás kimutatást, amin feltüntetésre és beszámításra került ez a bizonyos végtörlesztés teljesítéséhez biztonsági tartalék, amely a következő 2 esedékes törlesztőrészlet kamat, adminisztrációs díj, és hitelfedezeti biztosítási díj tartalmú. Emellett természetesen a kifizetésig a havi díjat is levonja a bank minden hó 10. napjáig, egészen a végtörlesztés +10 napig bezárólag. Nem értem, minek ez a biztonsági tartalék? Így jóval nagyobb összeget kell befizetni és nem számít be a közben levont havi törlesztő részlet összege sem. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy “majd” visszakapunk belőle, de hogy mikor és milyen árfolyamon számolva, arról az ügyintézőnek sem volt fogalma.
Brigitta

Kedves Brigitta!

A bank valószínűleg ezzel akarja biztosítani, hogy a végtörlesztéshez elegendő összeg álljon rendelkezésre a számlán.
A biztonsági tartalékot képező összeggel kapcsolatos kérdéseire a bankban kell, hogy tudjanak válaszolni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Segítség Gábornak

Kedves Gábor!
Én november 16-án végtörlesztettem a B. Bankban egy hónappal előbb, mint azt jeleztem /december 20/. Az ügyintéző le akart rázni: “hiába fizetek előbb, csak december 20-án zárják le a hitelemet”. Befizettem a teljes összeget két havi biztonsági tartalékkal növelve, de megkerestem a bank vezetőjét. Ő felhívta a budapesti központot, megadta a szükséges adatokat. Azzal az ígérettel jöttem el, hogy decemberre lezárul a végtörlesztésem. December 9-én sms érkezett: a számlámra visszautaltak kb. egy havi biztonsági tartalékot. Az elszámolást még nem láttam, abból majd kiderül, valójában ki is járt jól. Őszintén szólva nem nagyon érdekel, örülök annak, hogy megszabadultam tőlük.

Tisztelt szakértő!
A kérdésem az volna, hogy a végtörlesztés összege 1 havi biztonsági tartalékot is tartalmaz. Amennyiben az igénybejelentés után az 1 vagy 2 havi esedékes törlesztő részlet befizetésre kerül, vissza jár-e a biztonsági tartalék összege vagy beszámolásra kerül a törlesztés során?

November 3-án jelentettem be a végtörlesztési igényemet ,december 20.-ai teljesítési határidővel a BB-nál. A pénz rendelkezésemre áll. Fizethetek előbb is? Hogyan?
A Tartozás Kimutatás szerint a tőketartozás mellett ki kellene még fizetnem 190 CHF kamattartozást /eddig erről nem volt tudomásom/ és 472 CHF-t végtörlesztés teljesítéséhez biztonsági tartalék összeg, következő 2 hónap törlesztő részlet + adminisztrációs díj + hitelfedezeti biztosítási díj címén. Jogos a követelésük? A hitelemet pontosan fizettem, tartozásom nem volt. A november havi törlesztő részletet már levonták, a decemberi a sikeres végtörlesztés esetén nem lesz aktuális.
Mit tegyek, hogy letudjam ezt a kínos terhet?
Válaszukat köszönöm. Teréz

Kedves Brigitta,
Én a PSZÁF-hez fordultam ezzel a problémámmal mert nekem is furcsának tönt és az összeg is elég magas ahoz hogy csak úgy kifizessem. A PSZÁF válasza a következő:
‘A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete részére küldött levelére hivatkozással az alábbi tájékoztatást adom:
Tájékoztatom, hogy a jogszabály erre vonatkozóan nem tartalmaz rendelkezést. Álláspontunk szerint ennek csak akkor van értelme, ha van árfolyamkockázat. De jelen esetben nincs árfolyamkockázat, hiszen a végtörlesztés fix árfolyamon történik.
Tájékoztatom továbbá, hogy az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI. 17.) határozata értelmében a központi állami szervektől származó, jogi iránymutatást tartalmazó állásfoglaláshoz joghatás nem fűződik, azoknak jogi kötelező ereje nincs.’
A BP Bankkal még nem beszéltem erről, de nincsenek illuzióim…
Üdvözlettel:Timea