Számos ügyfelünk kérdezi, hogy építési hitel esetén, ahol a jóváhagyott deviza alapú hitel folyósítása szakaszosan történik milyen szabályok vonatkoznak a kedvezményes végtörlesztéssel kapcsolatban. Menyire befolyásolja az egyes folyósításoknál alkalmazott árfolyam, egyáltalán mi az amit ebben az esetben a bank vizsgál.

Többen jelezték, hogy van olyan pénzintézet, ahol abban az esetben, ha legalább az egyik részlet már a törvényben rögzített árfolyamszint felett történt, akkor már azt a választ kapták a végtörlesztési kérelem benyújtása során, hogy nem jogosultak a ezzel kikerültek a jogosultak köréből.

Jelenleg az egyes bankok sem tudják eldönteni, hogy a törvény szerint élhetnek-e a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével azok, akik deviza alapú építési hitelt vettek fel és annak folyósítása szakaszosan történt, de az egyik hitelrészletet a törvényben meghatározott árfolyamnál magasabban került átváltásra.

A kedvezményes végtörlesztésről szóló törvényben nem található külön utalás a szakaszosan folyósított építési célú hitelekre. Ennek köszönhetően több, egymásnak ellentmondó vélemény fogalmazódott meg a az egyes pénzintézeteknél.

Mi a megoldás?
Természetesen a felügyelet (PSZAF) is értesült a törvény értelmezési problémájáról. Véleményük szerint a szakaszos folyósítású építési hiteleknél nem automatikus a jogosultság abban az esetben, ha volt olyan tőkerész, amit a törvényben rögzített árfolyamszintnél magasabb árfolyamon folyósítottak.

Binder István szóvivő a hvg.hu-nak elmondta, hogy a PSZAF a törvényt az adott esetben úgy értelmezi, mintha többször vett volna fel hitelt az adós, de az mégis egy kölcsönnek számít. Azt, hogy az adós élhet-e a kedvezményes végtörlesztéssel, azt a pénzintézetnek kell meghatároznia, annak figyelembevételével, hogy mekkora összeget, milyen árfolyamon folyósítottak. Az értelmezés szerint az egyes részletek folyósítási összegét és az árfolyamok súlyozott átlagát kell figyelembe venni. Abban az esetben, ha az így kapott eredmény a rögzített árfolyam alatt van, akkor az adós élhet a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével, ha felette, akkor nem – tette hozzá a PSZÁF szóvivője.

További bejegyzések a témában:

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése