Hétfő este tehát elfogadta az országgyűlés a devizahitelek kedvezményes végtörlesztését lehetővé tévő törvényjavaslatot, ami várhatóan napokon belül hatályba is lép. Milyen lehetőségeink vannak, és mire lesz elég a kormány által jóváhagyott 60 napos átfutási idő?

A legegyszerűbb helyzetben természetesen azok vannak, akik rendelkeznek kellő megtakarítással. Ők befáradnak a hitelező pénzintézetbe és jelzik, hogy szeretnének élni a kedvezményes előtörlesztés lehetőségével. Ilyenkor a hitelező banknak 60 napon belül le kell zárnia a kölcsönszerződést, az adós pedig kifizeti a kapott egyenleget, majd szépen a jelzálog törlési papírral elsétál az illetékes földhivatalba és törölteti a tulajdoni lapról a rengeteg kellemetlenséget és bosszúságot okozó banki jelzálog utolsó nyomát is.

Ez azonban csak egy meglehetősen szűk réteg kiváltásága lesz, hiszen a legtöbben nem rendelkeznek olyan mértékű megtakarítással, amihez nyúlva a felvett jelzáloghitel ilyen egyszerűen végtörleszthető lenne.

Azok az adósok, akik elegendő megtakarítás hiányában forinthitel segítségével szeretnének megszabadulni devizaadósságuktól, azoknak újra át kell esni a hitelképesség vizsgálat folyamatán és a bank számára elfogadható értékű és állapotú ingatlannal is kell rendelkezniük. A 60 napos határidőnek köszönhetően azonban egy kedvezményes végtörlesztés még abban az esetben is megbukhat, ha az adós megfelel a bank által támasztott szigorú vagy akár kevésbé szigorú hitelezési feltételeknek. Egy finoman szólva nem túlságosan zökkenőmentes banki együttműködés akár az egész folyamat kudarcát is jelentheti.

A hétfő délután benyújtott és elfogadott módosító indítvány értelmében mindössze 60 napjuk, azaz 2 hónapjuk marad a végtörlesztéshez elegendő pénz előteremtéséhez.

Az adósok többsége, akik nem rendelkeznek kellő megtakarítással, két lehetőség közül választhatnak. Besétálnak a saját bankjukba és ott kérnek ajánlatot a devizahitel forinthitelre történő kiváltására vagy átsétálnak másik pénzintézetekbe és onnan gyűjtik be a kínált ajánlatokat. Ebben az esetben nőhet meg a hitelközvetítők jelentősége, ahol gyakorlatilag egy kézben összpontosul a hazai bankpiacon elérhető forint alapú adósságrendező hitelek széles választéka. Továbbra is igaz, hogy egy jól megválasztott hitelkondícióval akár több százezer forintot is spórolhat az ügyfél az évek során, de talán épp ez az, amiért a teljes hitelközvetítő szakmát ki akarják zárni a kedvezményes végtörlesztés folyamatából, csökkentve ezáltal a versenyt és a külföldi bankok veszteségét.

Azoknak az adósoknak, akik meglévő devizahitelüket problémamentesen törlesztették és bankon belül jó adósnak minősülnek mindenképpen a fenti első megoldást javasoljuk, hiszen ebben az esetben a folyamatban részt vevő személyek száma a legminimálisabb, a tranzakció sikeressége a bankon és az ügyfélen múlik kizárólag. Azzal mindenképpen tisztában kell lenni, hogy a hitelkiváltás ilyenkor sem automatikus, hiszen az adósnak ebben az esetben is át kell esni egy hitelbírálaton, még ha ebben az esetben ez gyorsabb és egyszerűbb, hiszen a bank már egy hosszabb hitelmúltat ismer az ügyféltől.

A hitelkiváltás természetesen egy pozitív hitelmúlt esetén is kútba eshet, hiszen elképzelhető, hogy az adós jelenleg nem rendelkezik megfelelő jövedelemmel vagy éppen a fedezetül szolgáló ingatlan értéke csökkent az elvárt mérték alá.

Azt mindenképpen tudni érdemes, hogy hitelkiváltás esetén nincs érvényben a lakáscélú vagy szabadfelhasználású hiteleknél törvényileg előírt 75 %-os felső határ. Ezekben az esetekben a bank belső szabályzata az irányadó.

Abban az esetben, ha a bank által felajánlott hitel nem fedezi a kiváltani kívánt devizahitel összegét, akkor a különbözetet meg lehet próbálni egyéb forrásból biztosítani vagy végső esetben egy kiegészítő ingatlanfedezetet is bevonhatunk a kérelembe. Amennyiben erre nincs lehetőség, akkor mindenképpen célszerű másik banknál is próbálkozni, hiszen az elfogadható jövedelem mértékében és a fedezet értékéhez képest adható hitel nagyságában az egyes bankok között jelentős eltérések lehetnek.

Mit javasol a Hitelnet?

Első körben mindenképpen érdeklődni kell az eredeti devizahitelt nyújtó pénzintézetnél az elérhető lehetőségekről és akár egy előzetes hitelbírálatot is kérhetünk a végtörlesztési kérelem benyújtása nélkül. Ez azért fontos, mert a benyújtástól számított 60 napon teljesítenünk kell a végtörlesztést. Amennyiben kapunk egy ajánlatot még mindig körülnézhetünk más bankok háza táján vagy a megfelelő rutinnal és képzettséggel rendelkező hitelközvetítőnél, hiszen az egyes forint alapú lehetőségek között jelentős eltérések lehetnek.

Fontos, hogy a végtörlesztési kérelmet már csak akkor nyújtsuk be, ha már tudjuk, hogy milyen forrásból fogjuk majd végtörleszteni hitelünket. Gyakorlatilag ily módon akár 5 hónapunk is van a végtörlesztés megoldására, ami lényegesen kedvezőbb, mint a 60 nap.

Kérdése lenne? Tegye fel és szakértőink válaszolnak!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
20 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Svájci frank alapú lakáshitelem van a K&H Banknál. Van-e lehetőségem svájci frankban végtörleszteni?
A választ előre is köszönöm.

Tisztelt Tanácsadó! Ha benyújtom a végtörlesztési igényt, kell-e még a a havi törlesztést fizetnem a végtörlesztés befizetéséig? Jár-e adókedvezmény addig a hónapig, amíg a végtörlesztésre sor kerül (az egyéb feltételeknek megfelelünk)? Esetleg visszafizetni az eddig felvett adókedvezményt a végtörlesztés miatt? Válaszát tisztelettel köszönöm.

Az AXA Banknál szabad felhasználású, svájci frank alapon lakásra felvett hitelem van. Azt szeretném megtudni, van-e mód arra, hogy forint alapúra váltsam. Egy jól fizető adós.

Szabad-e végtörlesztési kérelem kitöltése után egyből végtörleszteni (ugyanazon a napon)?

Tisztelt Tanácsadó!
2007. augusztusban vettünk fel CHF alapú lakáshitelt. Az LTP 2011. március 30-án jár le. Szeretnék élni a végtörlesztés lehetőségével, de csak úgy, ha az LTP is beleszámíthat. Véleménye szerint van esélyünk így a végtörlesztésre, vagy van valami mód arra, hogy előbbre hozzuk az LTP lejártát?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Szeretném a legkedvezményesebb forinthitelt, 3,5 millió Ft-ot szeretnék felvenni. Hitelkiváltásról lenne szó. Az OTP-nél van deviza alapú szabad felhasználású ingatlanfedezetű hitelem. Mi a teendőm, ha más bankon keresztül rendezném a hitelt? Azt a bankot keresem, ahol a legkedvezőbbek a forinthitel kamatok. Lehetőleg 10-12 éves futamidővel. Milyen ajánlatuk van?

Kedves Tanácsadó!
Tisztelettel kérném válaszát azzal kapcsolatban, hogy hazai ingatlannal rendelkező, itt élő külföldi állampolgár is élhet-e a végtörlesztéssel? Tudomásunk szerint nincs állampolgárság szerinti diszkrimináció. Kérem erősítse ezt meg. Köszönöm.

Tisztelt Tanácsadó,
Mi CHF alapú hitelt vettünk fel 2007-ben Fundamentával kombinálva . Szeretnénk igénybe venni a végtörlesztést, de érdeklődnénk , hogy van-e bármilyen költségvonzata az újabb elbírálásnak Ön szerint ? Kell-e ismét értékbecslést, tulajdoni lapot , közjegyzőt fizetni, mert ha igen, ezzel minden adósnak pluszban kell számolnia, illetve elég nagy tumultus várható a közjegyzőknél, ami megint meghosszabbíthatja az egész folyamatot.
Köszönettel, Zsolt

Kedves Tanácsadó
Mi 2009-be vettünk fel hitelt, 7.800.000.- Ft életbiztosítással kombinálva, 20 évre CHF-ba. Teljesen tanácstalan vagyok, mivel mi eddig csak a kamatot fizettük. Menyit kellene fizetni? Köszönöm előre is válaszát.

Azt szeretném kérdezni, ha CHF alapú jelzáloghitel előtörlesztéséhez forint alapú jelzáloghitelt szeretnénk igénybe venni, akkor ugyanarra az ingatlanra lehetséges, vagy másik ingatlan kell hozzá?
Köszönöm válaszát.