Horváth Zsolt fideszes veszprémi országgyűlési képviselő levélben fordult Rogán Antalhoz, kezdeményezve a végtörlesztési törvény módosítását. A politikus szerint a több devizaadós kérelme a jogszabály értelmező rendelkezésének hiányossága miatt került a bankoknál elutasításra.

A rögzített árfolyamon történő törlesztésről szóló törvény szövegében pontosítva van a lakás definíciója, ezzel szemben a végtörlesztésről szóló törvény jelenlegi formájának értelmező rendelkezésében ez nem szerepel. A pénzintézetek ezt az újabb kiskaput próbálják kihasználni, hogy elutasítsák a devizaadósok végtörlesztési kérelmét. A bankok álláspontja szerint a lakásépítésre felvett hitel a később társasházzá minősített ingatlanra nem vonatkozik.

A képviselő a törvény módosításának lehetőségét veti fel Rogán Antalhoz írt hétfői levelében. A rögzített árfolyamon történő törlesztésről szóló törvény értelmező rendelkezése szerint az az ingatlan is lakásnak minősül, amelynek esetében a lakók az épület társasházzá nyilvánítását a jogerős használatbavételi engedély birtokában kezdeményezték, ez azonban hiányzik a végtörlesztésről szóló törvény értelmező rendelkezéseiből.

Ezt a problémát egyébként a PSZAF felé is jelezték.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hölgyem/Uram!
A bank nem engedi hogy a végtörlesztést/rögzített árfolyamon törlesztést igényeljem, mivel álláspontjuk szerint a fedezetként megadott ingatlanon egy lakóépület, egy udvar és egy gazdasági épület található és a gazdasági épület kizáró ok. Önök szerint érdemes a PSZÁF-hoz fordulnom az ügyben? Előre is köszönöm a válaszát.