Venni szeretnék egy lakást, melyen CHF teher van. A jelenlegi tulajdonos benyújtotta a Budapest Bank felé szándékát a végtörlesztésre. A vételár teljes egésze kell és még ki kell egészítenie a tulajdonosnak kb. 1 M Ft-tal, amit önerőből fizet. Előre ki kell fizessem a teljes vételárat, mert addig semmilyen lehetőség nincs a lakás tehermentesítésére. Milyen garanciát és kitől kaphatok, hogy ne járhassak úgy, hogy kifizetek 10 M Ft-ot és a Bank mégsem tehermentesíti a lakást, vagyis nem köthető adásvételi szerződés? Adásvételi szerződés érvényes a terhelt lakásra?
Ágnes

Kedves Ágnes!

A vételár megfizetése csak adásvételi szerződés alapján történhet. Az adásvételi szerződésben rögzíthető, hogy a vételárat a fennálló tartozás kiegyenlítésére kívánják fordítani. A kifizetés a Budapest Bank által kiadott hivatalos igazolás alapján a bank által megadott számlaszámra történhet, tehát nem az eladó kapja meg az összeget. Célszerű azonban csak akkor utalni, ha az eladó a végtörlesztés teljesüléséhez szükséges 1 millió forintot már átutalta. Ha ugyanis erre nem kerül sor, akkor a bank nem fogja kiadni a jelzálogjog törlésére vonatkozó jognyilatkozatot.

Tehát terhelt lakásra is köthető adásvételi szerződés, sőt, ez az egyetlen olyan megoldás, mellyel garanciát kaphat arra, hogy valóban realizálódhasson az ügylet. A felmerülő további kérdéseire az adásvételi szerződést készítő ügyvéd adhat pontos választ.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
Munkahelyvesztésem kapcsán korábban felvett deviza alapú hitelem fizethetősége bedőlni látszik. Félve a mindenki által jól ismert következményektől (kényszerárverezés fennmaradó tartozással), úgy döntöttem, értékesítem az ingatlant és ebből rendezem a hitelező felé tartozásomat. Potenciális vevő is akadt, a kialkudott összeg fedezné is a tartozást, minimális nyereséggel.
Kérdezem tisztelettel, hogyan, milyen úton kivitelezhető az adósságrendezés ezen a módon?
Köszönettel:Imre

Vennénk egy házat, amin 7 millió forint hitel van. A tulaj végtörlesztene január 31-ig, viszont nekünk csak 4-5 millió áll rendelkezésre jelen pillanatban. Mit lehet tenni? Lehet kérni ilyen esetben haladékot, vagy van lehetőség ilyenkor megállapodást kötni a bankkal? Február első hetében meglenne a hiányzó 2-3 millió is, szóval csak 1 héten múlik a dolog.
Várom válaszát,
üdv., Mónika