Azoknak az ügyfeleknek, akik devizaalapú jelzáloghitellel rendelkeznek és élni kívánnak a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével, 2011. december 31-ig volt lehetőségük, hogy jelezzék ezt bankjuknál. A kedvezményes árfolyamon történő végtörlesztés egyik feltétele az, hogy az igénybe vevőnek 2012. január 30-ig teljes összegben teljesítenie kell a végtörlesztéshez szükséges saját erőt és amennyiben hitelből szeretné kiváltani devizahitelét, akkor eddig a napig kell bemutatni a vissza nem vonható hiteligérvényt vagy teljesíteni kell az átutalást.

Amennyiben az adós hitelből oldaná meg a végtörlesztést részben vagy egészben, akkor január 30-ig tehát be kell mutatnia az új, kiváltó hitelt folyósító bank vagy takarékszövetkezet által kiállított feltétlen és visszavonhatatlan kötelezettségvállaló nyilatkozatot.

A PSZÁF adatai alapján 2011-ben szeptember 29. és december 31. között közel 95 ezer darab devizaalapú jelzáloghitelt végtörlesztettek. Ez azt jelenti, hogy a pénzintézeteknél az összes hitelállomány valamivel több 10%-át fizették vissza, az egyéb pénzügyi vállalkozásoknál ez alig több, mint a hitelek 5 százaléka.

Az ügyfelek 80 %-a ezt saját megtakarításból oldották meg, a maradék 20 % vett igénybe kiváltó hitelt a kiváltáshoz.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

7 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Édesanyám svájci frankos lakáshitelét szerettem volna végtörleszteni. December 30-án benyújtottuk a kérést, amiben a törlesztés határideje 60 nap volt. A bank közölte február 1-én, hogy sajnos a pénz meg kellett volna érkezzen január végéig.
Sajnos erről a változásról nem értesültem, mivel külföldön élek és nem olvasok illetve hallok rendszeresen magyar híreket.
Az Erste Bank internet oldalán is olvastam ma egy tájékoztatást:
“a végtörlesztésre vonatkozó írásbeli igénybejelentését az adós 2011. december 30. napjáig a Bankhoz benyújtja, a végtörlesztés az igénybejelentés napját követő 60. napig megtörténik azzal, hogy
adós ezen időpontig a végtörlesztéssel kapcsolatos valamennyi fizetési kötelezettségének eleget tesz”.
Lehetséges, hogy a 60 nap törlesztési határidő mégis csak érvényes?
Krisztina

X. banktól felvett deviza alapú kölcsönünk végtörlesztéséhez forint alapú kölcsönt kértünk és kaptunk Y banktól. 2012. 02.10-én megérkezett a deviza alapú kölcsön végtörlesztésére felvett összeg az X. banknál vezetett letéti számlánkra, azonban a X. bank nem hajlandó azt a mai nappal a végtörlesztést teljesíteni, csak a végtörlesztési igénybejelentés napjával, vagyis 02. 28.-ával. Ez azt jelenti, hogy ugyan a végtörlesztés teljes összege megérkezett a letéti számlánkra – tehát végtörlesztettünk -, ebben a hónapban mégis kell törlesztő részlelet fizetnünk annak az X. banknak, akihez már nincs közünk. Jogszerű a bank eljárása?

Ha a gyüjtőszámlán rendelkezésre áll a végtörlesztés összege lehet-e előbb végtörlesztenem.
2011.12.28-án bejelentettem végtörlesztési igényemet.
Az Unicredit banknál a kérelemben / banki nyomtatvány/ a “végtörlesztéshez szükséges fedezet biztosításának általam vállalt napja ” sorba 2012.02.22-t írtam. A FUNDAMENTÁTÓL kaptam kölcsönt,és a FUNDAMENTA 01.31-ig át is átutalta a végtörlesztéshez szükséges összeget az Unicredit banknak gyüjtőszámlára. Mégsem engednek végtörleszteni, majd csak 02.24-én. Addig is fizetnem kell a havi részletemet.