Gyermekeim CHF alapú lakáshitelt vettek fel pár éve, amit most szeretnének végtörleszteni. A banktól már meg is érkezett a törlesztési engedély - de csak 10%-os hitelt tudnak felvenni. Februárban azonban lejár egy LTP (lakástakarék) szerződésük - ami jóval kedvezőbb kamatozású hitellehetőséget jelentene.
Kérdésem: Van-e törvényi akadálya, hogy az LTP-vel a végtörlesztésnél felevett hitel egy részét kiváltsák, vagyis az LTP-vel csökkentsék a 10%-os forinthitelt.
Jenő

Kedves Jenő!

Minden banki hitel esetén van lehetőség arra, hogy az adós a felvett kölcsönt a futamidő lejárata előtt részben vagy teljes egészében visszafizesse. A végtörlesztéshez felvett forinthitel is elő-, illetve végtörleszthető. A részleges vagy teljes előtörlesztés akkor történhet LTP-vel, ha ezt az LTP szerződés lehetővé teszi. Amennyiben azonban az lakáscélú felhasználást ír elő, akkor véleményünk szerint nem használható fel a forinthitel kiváltására. Az LTP felhasználásáról célszerű volna az LTP szerződést kötő ügyintézőnél tájékozódni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

LTP-vel rendelkezem, ami 2012 áprilisában jár le. 2011 decemberében bejelentettem a svájci frankban felvett lakáshitelem végtörlesztését. Ha a befizetési időszakban kérem az LTP számla megszüntetését, akkor az állami támogatást nem kapom meg?
Lehetséges-e az a megoldás, hogy a kiutalási időszakban történjen meg a betörlesztés a svájci frankos hitel végtörlesztésénél?
Köszönettel: Olga

Frank hitel mellé felvett LTP (4éves) decemberben jár le. Bizonyos százalék ellenében kérhetek 3 hónapnál korábbi kifizetést. Az lenne a kérdésem, hogy az így számlára kerülő összeget más banknál felvett forint hitellel kiegészítve használhatom-e végtörlesztésre. Gördíthet-e az a bank, amitől ki szeretném váltani a hitelt, bármiféle akadályt az utamba?
Válaszát előre is köszönöm.