Svájci frank alapú gépjárműhitel végtörlesztése

Tisztelt Cím!

Az elmúlt időszakban a médiában csak arról hallani, hogy a svájci frank alapú hitelekesnek 180 Ft-os fagyasztott áron lehet hiteleiket végtörleszteni. Érdeklődésemre a K&H Bank Eurolising azt válaszolta, hogy a náluk felvett svájci frank alapú gépjárműhitelemre ez nem vonatkozik, sajnos azt nem tudom végtörleszteni. Ezúton érdeklődnék, hogy tényleg nem vonatkozik-e a gépjárműhitelesekre a végtörlesztési kedvezmény?
Második kérdésem pedig az, hogy mi történik abban az esetben, ha banknak visszaadjuk az autót, mert nem kívánjuk több mint kétszeres áron azt megfizetni? A hitel fedezete csak az autó volt. Úgy gondolom, hogy az autó értékesítéséből származó összeg és a hitelben realizálódott összeg közötti különbség megfizetésére nem kötelezhet a bank, inkasszóval sem. Mit gondol erről?
Tisztelettel,
Károly

Kedves Károly!

A kedvezményes végtörlesztést szabályozó törvény valóban nem vonatkozik a svájci frank alapú gépjárműhitellel rendelkező adósokra, így sajnos autóhitelét nem fizetheti vissza rögzített árfolyamon.
Második kérdésére válaszolva az adós – adott esetben – akár magánvagyonával is felelhet a felvett hitel visszafizetéséért. A bank tehát jogosult lehet az esetleges tartozást jövedelméből tiltatni, illetve ingatlanára bejegyeztetni.
Utolsó módosítás: 2011. november 05. szombat


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
26 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím ! Tisztelt Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ ! Tisztelettel kérem, hogy tájékoztassanak az alábbi problémám kezelésében. 2006. október 4-én vásároltam deviza hitelre Peugeot gépjárművemet. A hitelt kisebb csúszásokkal, de folyamatosan fizetem, tehát a 90 nap elmaradásom még nem volt. Az elszámolás reményében tervbe vettem, hogy lezáratom a hitelemet vagy is kifizetem az autót. Amikor a Banknál jeleztem szándékomat, tájékoztattak, hogy mivel egyéni vállalkozóként lett a hitelszerződés, így Részünkre elmarad az elszámoltatás. A vállalkozói igazolványomat 2007. január 4-én visszaadtam az Önkormányzatnak, viszont továbbra is vállalkozóként tartanak nyilván a Banknál, hitelszerződés mólósításra nem adnak lehetőséget. Kérdésem, hogy mennyire van esélyem, hogy ezt… Továbbiak »

Kedves Éva!
A visszatérítés a törvényi rendelkezések szerint valóban csak a lakossági hitelekre vonatkozik, a vállalkozóként felvett kölcsönök ebből a kedvezményes lehetőségből sajnos kimaradnak. Irodánk hiteltanácsadással foglalkozó iroda, így a panasz további orvoslásában sajnos nem tudunk Önnek segíteni. Ez ügyben az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjához fordulhat!

Tisztelt Cím!
A napokban kaptam szerződésmódosítást, miszerint az eredetileg öt évre felvett autóhitelemet a válság miatt 189 hónapra hosszabbították volna meg. DE!! A most módosított szerződésben “csak” 144 hónapot kell törlesztenem, azaz még 7 évet. Ha öt év múlva ismét válság lesz, számíthatok újabb futamidő hosszabbításra esetleg? 🙁
Köszönettel: Szilvia

Kedves Szilvia!
Autóhitelével kapcsolatos kérdéseire a kölcsönt nyújtó hitelintézet tud pontos választ adni. Irodánk ebben a kérdésben sajnos nem illetékes.

Tisztelt cím!
Svájci frank alapú autóhitelem van 2008 augusztusától. 2013 novemberben járt volna le a törlesztésem. Felhívtam a bankomat érdeklődés szinten, mikorra várhatom a hitel lejártát. Törlesztő részletem nem infláció követő, így a fizetnivalóm nem változott.
Persze gondoltam, hogy a futamidő változni fog, viszont a banktól utoljára fizetési ütemtervet 2009. januárban kaptam. 4 éve semmilyen információt nem küldtek részemre.
Érdeklődnék, lehetséges, hogy 2013 helyett 2023-ig kell törlesztenem a hitelemet?
Üdvözlettel: Szilvia

Kedves Szilvia!
Nem ismerve hitelszerződésének részleteit, sajnos nem tudunk Önnek pontos választ adni. Amennyiben a havonta fizetendő törlesztő részlet nem követte a svájci frank árfolyamának változásait, akkor emiatt meghosszabbodhat a futamidő. Azt, hogy mennyivel, csak az érintett bank tudja megmondani az eddigi befizetések és az aktuális árfolyamok nyilvántartása alapján.

Becslésem szerint minimum százezer honfitársunkat érint a frankhiteles autóvásárlás 2002-2009 között, de valószínűleg alulbecsült e létszám. Tiszta sor, hogy az ingatlan ügyek fontosabbak, de létezhet olyan, hogy az árfolyamrögzítés/forintalapú törekvésekből teljes egészében kimarad ez a gyakorlatilag ugyanúgy tönkretett népréteg? Józan ésszel nem tekinthető luxusnak az autó, így viszont kétszer-háromszor több pénzt kell visszafizetnünk, hatása tehát ugyanaz, mint az ingatlan frankhitelesek esetében. Lehetetlen, hogy ne szülessék e tárgykörben is józan kompromisszum a bankokkal, de vágyálmokon kívül nem tudunk ebbéli kormányzati törekvésekről. Létezhet, hogy lemondanak rólunk? Költői kérdés: kinek jó ez? Bennünket – megtévesztett autós frankhiteleseket minden megoldás érdekelne. Sajnos tudjuk, mennyire… Továbbiak »

Tisztelt Cím!
Svájci frank alapú autóhitelem van – mire kifizetem 3 autót is megvehetnék. Hallottam, hogy 2012. április magasságában az autóhitelesekre is kiterjesztik a kedvezményes végtörlesztést. Erről tudna mondani bővebbet?
A másik kérdésem a következő: a lakáshitelesek végtörleszthettek 180 Ft-os áron, a bankok veszteségét az állam garantálja, amely nyilván befizetett adókból tevődik ki. Mivel én is és családom is adózik, és az én pénzemből fizetik ki valakinek a lakáshitelét – ilyen végtörlesztőnél tulajdonrészt kapok a pénzemért? Elég vicces helyzetnek tartom ezt az egészet és kicsit jogtalannak is.
Köszönöm válaszát.
Márti

Tisztelt Cím!
A bankok mikor devizahitelt biztosítanak az ügyfeleiknek azt ők csomagban vásárolják, majd így értékesítik tovább a lakosság felé.
Kérdezem én, ha 180 Ft-os árfolyamon vettem fel autóhitelt 4 évre, miért fizettetnek ki velem mindenféle árfolyamkülönbség címen jóval magasabb törlesztőrészletet? Ők azt a csomagot akkor fix akkori áron vásárolták, akkor miért hivatkoznak árfolyamváltozásra?
Ezt is nyereségként jól benyelik!
Üdv

Tisztelt cím, 10 éves lízing-szerződéssel vettem föl autóhitelt. Kezdetben a törlesztő-részlet 38 e Ft körül mozgott, most, legutóbb 68 e Ft-ot fizettem. Ezt értem, hiszen oka az árfolyamváltozás, igaz, a családi folyó költségvetés ezt már nem bírja el. Ám kérdéseim a következők: 1. Végtörlesztenék (napi árfolyamon!), de a tőketartozásra a fennmaradó öt év kamatát is fölszámolja a bank. Így nem is enged kiszállni a szerződésből, hiszen jelenleg többet kellene befizetnem mint amit fölvettem (öt éve törlesztek). 2. Kértem lezárási ajánlatot svájci frankban is, ám a forintban megjelenő végösszeg, amit ha a mai árfolyammal számolok, akkor közel ugyanaz lesz, mint a… Továbbiak »

Tiszteletem! A fentebb írtakhoz nekem is lenne egy kérdésem! Mennyire jogos az, hogy az általunk felvett hitel CHF alapon lett megállapítva, de a kezelési költség ebben az esetben szintén CHF alapon van fizetve.Ez -is- gyakorlatilag most a duplájára nőt.Azt még megértem, hogy a CHF-ben vásárolt autót a bank is CHF-ben vette és neki is így kell törlesztenie – bár ezt is kétlem, hogy tényleg minden esetben valóban így volt – de, hogy a működési költségeiket, például kezelési költséget jogosan igényelhetik a bankok 1-2 év alatt dupla díjjal? Ezt vajon mivel lehet jogilag indokolni, hiszen ez színtiszta plusz pénz a bankoknak,… Továbbiak »

Tisztelt Cím! Egy olyan kérdésem volna, hogy a 2008-ban felvett autóhitelemre a bank miért kérhet 40 000 HUF helyett már 80 000 HUF-ot, amikor 2008-ban a bank kifizette az autót az AKKORI árfolyamon kb. 141 CHF-en a kereskedésnek ille a gyártónak. A banknak maximum csak azzal az árral amit akkor ő kifizetett és maximum annak a kamatával tartozhatnék, és joggal hiszem, hogy ez így volna korrekt! Én megértem, hogy az amúgy is hatalmas vagyonokkal rendelkező bankároknak kell a nyereség, de engem meg csődbe juttattak már és lassan egy szelet kenyér is luxus lesz, nemhogy az autót tankolni! Kiváltás szempontjából hitelképtelen… Továbbiak »

Tisztel cím!
Csak egy rövid kérdésem lenne. Pontosan egy évvel ezelőtt 2.2 millió volt a hitel az autómon. Azóta befizettem kb. 500.000,- Ft-ot. A tegnapi lekérésemnél a hitelösszeg 2.7 millió volt. A kocsit 160 Ft-os svájci frankon vettem fel. Ez lehetséges, hogy tényleg így legyen? Nekem ez egyszerűen hihetetlen. 2007-ben 2.3 milliót vettem fel + a kamat. Összesen 3 milliót kellett volna visszafizetnem kamatostól együtt 10 év alatt. Idáig már kifizettem 2 milliót. Nekem ez elgondolkodtató nagyon, hogy rendben van-e minden.

2013-ban járna le az autó CHF törlesztése. Kérdés: Lehet-e végtörleszteni most, és milyen árfolyamon? Mi az eljárás a továbbiakban?
Köszönöm a pontos információt.
Tisztelettel:
Imre

Svájci frank alapú autóhitel végtörlesztés mely árfolyamon lehetséges? Kezdeményezhető ez az ügyfél által például a Porschebanknál?
Előre is köszönöm a válaszukat!

Szeretnénk tudni, hogy van-e remény autó 180 forintos végtörlesztésének kifizetésére?

A végtörlesztés kibővítésének lehetősége a személygépkocsira felvett hitelekre is nagyban csökkentené a lakosság devizahitelének állományát, amely a kormány célja.
Tisztelettel.

Tisztelt Cím!
Amennyiben az adós – adott esetben – akár magánvagyonával is felelhet a felvett hitel visszafizetéséért, és a bank tehát jogosult lehet az esetleges tartozást jövedelméből tiltatni, illetve ingatlanára bejegyeztetni, akkor ad abszurdum ugyan hosszabb a végkifejlet, de ugyanúgy előbb utóbb a lakásom veszik el, nem?
(Az autó jelenlegi értéke kb. 1,5 m Ft, a hitelem kb. 3 m Ft, tehát a fennmaradó hitelt, amennyiben fizetésképtelen vagyok, a lakásra terhelik és az a kamatokkal előbb vagy utóbb, de eléri a lakás vételárát. Sajnos.)
Csak reménykedem benne, hogy talán ez is eszébe jut valakinek.
Köszönöm válaszukat.
Tisztelettel: László

Tisztelt Cím!
Köszönöm az előző kérdéseimre adott válaszukat! Ha nem gond, újabb kettőre szeretnék kérni útmutatást.
Hallottak-e már arról, hogy a svájci frank-hitelesek fagyasztott áron való végtörlesztésének lehetőségét kiterjesztik-e a jövőben a gépjárműhitelesekre is?
Ha a gépjárművásárlás két magánszemély között jött létre, és a hitelfedezetet nyújtó lízingcsoport nem adott a tényleges vásárlónak hitelszerződést (se másolatot), se szerződési feltételeket, akkor jogos-e bank esetleges inkasszója, ha a gépjárművet a vásárló a visszaadja?
Köszönöm válaszukat. Tisztelettel, Károly


26
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x