Az MTI ma megjelent közleménye szerint Schmitt Pál köztársasági elnök aláírta az “otthonvédelemmel összefüggő” egyes törvények módosításáról szóló törvényt. A jogszabály megjelent a Magyar Közlönyben.

A törvény hatályba lépése a kihirdetését követő harmadik nap.

A törvény egy meghatározott időre lehetővé teszi, hogy az adósok ingatlanfedezet mellett felvett devizaalapú hitelüket kedvezményesen, rögzített árfolyamon végtörleszthessék, illetve bizonyos körben adó- és illetékmentességet ír elő annak a programnak a keretein belül, melyet a devizahitellel rendelkező adósok és a szociálisan rászorulók megsegítésére dolgoztak ki.
A végtörlesztést euró esetében 250, svájci frank esetében 180 , japán jen esetében 2 forintos árfolyamon teljesíthetik az adósok.

Ezen árfolyamok alkalmazása a bankok részére abban az esetben kötelező érvényű, ha az árfolyam a deviza alapú hitel folyósításakor nem volt magasabb, illetve június 30-ig a hitelfolyósító a kölcsönszerződést nem mondta fel. Ezen túlmenően az adósoknak, amennyiben devizakölcsönükhöz kapcsolódik ilyen, vállalniuk kell az áthidaló- vagy gyűjtőszámlahitelből eredő tartozás végtörlesztését is.

A végtörlesztésre vonatkozó írásbeli szándéknyilatkozatot a devizahiteleseknek december 30-ig kell bejelenteniük a banknak, és a a benyújtástól számított 60 napon belül teljesíteniük kell a végtörlesztést.

Amennyiben az hiteladós a feltételeket teljesíti, a végtörlesztési igényt a finanszírozó nem utasíthatja el, és legkésőbb 60 napon belül elő kell készítenie a szerződés lezárását.
Az ingatlanfedezetes devizahitel és a gyűjtőszámlahitel végtörlesztéséért nem számítható fel költségtérítés és egyéb díj vagy jutalék.

Az elrontott adószabályozás is javításra került

Hétfőn az Országgyűlés módosította a devizahitelek kedvezményes árfolyamon történő, egyösszegű végtörlesztésével kapcsolatos adószabályozást, mivel annak egy meghatározott részét múlt hétfőn az előterjesztő szándékával ellentétes tartalommal fogadta el az országgyűlés.

Az illeték- és a személyi jövedelemadó-törvény módosítás értelmében lehetővé válik, hogy ne csak a lakáscélú devizaalapú hitelek kedvezményes végtörlesztése esetén járjon mentesség a személyi jövedelemadó és az ajándékozási illeték alól, hanem ez a kedvezmény vonatkozzon a szabad felhasználású jelzáloghitellel rendelkező adósokra is.

További bejegyzések a témában:

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

29 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Kérem legyen szíves felvilágosítani,hogy a végtörlesztés megoldható abban a kettős formában, hogy egy része önerőből és a fennmaradó rész forint alapú hitelből kerül kifizetésre?
Köszönettel Ilona

Kedves Szakértő!

Mire alapozza azt a szakértői véleményét, hogy aki devizában törleszt, arra nem érvényes a rögzített árfolyamú végtörlesztés? Olvasta a törvényt? Ebben a deviza alapú hitel vagy kölcsönszerződés meghatározása így szerepel:
HPT: 200/A. § * (1) Ha pénzügyi intézmény a fogyasztóval devizában nyilvántartott vagy devizában nyújtott és forintban törlesztett (a továbbiakban: deviza alapú) lakáscélú hitel- vagy kölcsönszerződést vagy pénzügyi lízingszerződést kötött, akkor…
Számomra ebből egyértelmű, hogy a devizában nyilvántartott (folyósítás és törlesztés egyaránt devizában) hitelekre is vonatkozik a deviza alapú hitel meghatározása. Itt a “vagy” szónak nagy a jelentősége. De a törvényhozói szándék sem lehet ilyen mértékű diszkrimináció, mert a forintban vagy devizában törlesztett hitel közti különbség csak technikai jellegű. Mindkettőt sújtja az árfolyamgyengülés. Kérem, járja körül a kérdést, és indokolja a törvény szövege alapján, mert ellenkező esetben a tájékoztatásával érdeksérelmet okozhat!
Tisztelettel. Edit

Tisztelt Szakértő,

Érdeklődni szeretnék, hogy deviza alapú hitelt, amit devizában törlesztek havonta, lehet-e végtörleszteni?
Olvastam egy cikkben, hogy valószínűleg nem lehet, de az indoklás hiányzott. Nem olvastam sehol olyan megkötést, hogy csak forintban törlesztett devizahitelt lehet végörleszteni.
Segítségét előre is köszönöm.
Köszönettel, Robi.

Kérdésem az lenne, hogy hogyan fog dönteni a bank, ha a hitelünk jelzálogaként: egy üzlet, 50 % -a lakásként van bejegyezve, a másik jelzálog pedig egy földterület, ahol az előbbi található. Végtörleszthetünk-e Önök szerint ?
Fontos-e a bejegyzések ideje ?
Köszönettel: Pisti

Érdeklődöm hogy a szabad felhasználású jelzáloghitel végtörlesztése mikor lép hatályba?

Elnézést, hogy újra jelentkezem ez ügyben, de az illetékkel kapcsolatban a bank honlapján pedig ezt írják, így nem tudom eldönteni mi az igazság.

“Kell-e személyi jövedelemadót és ajándékozási illetéket fizetnem?
A deviza alapú lakáshitelesek rögzített árfolyamon történő végtörlesztésesetén mentesülnek a személyi jövedelem adó, illetve illeték fizetés alól a 2011. szeptember 19-én elfogadott törvény értelmében.”

Tisztelt Szakértő!

Két kérdésem lenne:
– az egyik, hogy szabad felhasználású jelzáloghitelre vonatkozik-e a szabályozás
– a másik, hogy közben a hitelképességem megváltozott (jelenleg munkanélküli vagyok, ettől függetlenül fizetem a hitelt), “köteles”-e így a bank átváltani a hitelemet forint alapúra.
Üdvözlettel: László

Üdvözletem!
Érdeklődnék, hogy a a végtörlesztéshez szükséges hitel felvételét ugyanannál a banknál kötelező felvenni, vagy egyszerre bekérhető több banktól is ajánlat?
Mik lennének technikailag a lépések? Elsőnek kérjünk új forinthitelt, és utána kellene bejelenteni, hogy végtörleszteni szeretnénk?
Köszönöm a választ előre is! Kata

Most már aláírták a végleges törvényt. Ebből kiderült-e,hogy frankos autóra lehet-e végtörlesztést igényelni vagy nem? Béla

Üdvözlöm! Kérdésem az volna, nekem már folyamatban van a kiváltás, kb. két hét múlva rendezem a kiváltást. Szeretném tudni, hogy tudok-e élni a 180 forintos végtörlesztéssel,mert nem mindegy, hogy a napi árfolyammal fizetem vissza, vagy 180 forinttal.

A lakáslízingesek is élhetnek a végtörlesztés lehetőségével?

Kedves Szakértő!

Érdeklődnék, hogy a tegnap kihirdetett kedvezményes, rögzített árfolyamú devizahitelek végtörlesztésénél mindenkinek jár alanyi jogon a szja és illetékmentesség, vagy esetleg valami jövedelemkorláthoz van kötve, és bizonyos 1 főre jutó jövedelem után már életbe lép?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Érdeklődni szeretnék, hogy a megjelent törvény szerint, az elengedett követelésen van-e illeték, illetve adó bizonyos jövedelem felett, vagy pedig mindenkinek illeték- és adómentes? A törvényben olvasva nem tudom eldönteni, hogy az 1. s) vagy a t) pontok vonatkoznak ránk.
http://www.magyarkozlony.hu/
Nekünk ezen múlik, hogy tudunk-e végtörleszteni. Ha kell fizetni adót és illetéket, mikor kell azt megfizetni?
Köszönettel, Noémi

Tisztelt Szakértő!
2008-ban jelzálog alapú szabad felhasználású devizahitellel vettem egy hétvégi ház besorolású ingatlant lakhatási célból. Ide vagyok bejelentve, itt élek. Azóta a területet átminősítették lakóövezetté, azonban az ingatlan lakóházzá való átminősítésére még nem volt módom. Ön szerint van-e lehetőségem a végtörlesztésre? Üdv:Magdi