Tisztelt Hitelnet!

2003-ban felvettünk lakásépítéshez hitelt. Kaptunk szocpolt és áfa visszatérítést, cserébe egy 10 éves elidegenítési tilalmat. A 10 év letelt, ezért a tulajdoni lapról töröltetni szeretnénk az elidegenítési tilalmat. Hol kell ezt kezdeményeznünk?

Idén szeretnénk önerőből végtörleszteni a hitelt, előtörlesztés eddig nem történt. Érdeklődni szeretnék, hogy a hitelszerződésben szereplő elő- és végtörlesztési feltételek vannak érvényben, vagy valamilyen új jogszabály szerint történik a végtörlesztés. (A szerződésben van kedvező előtörlesztési díjra vonatkozó rész, amennyiben az előtörlesztés a kamatperiódus (ami esetünkben 1 éves) kezdetekor (vagy a végén, ezt nem tudom pontosan). Ha ekkor történik, akkor 1%, egyébként 3%.

Kérem, legyen kedves javasolni, hogyan járjunk el ez ügyben a hitelintézetnél, hogy a lehető legkevesebb költséggel tudjuk az ügyletet lezárni. Miben tudunk méltányosságot kérni? Soha nem késtünk a hitel fizetésével a 10 év alatt.

Segítségét előre is megköszönve,
Tisztelettel,
Emese

Kedves Emese!

A szocpol és az ÁFA visszatérítési támogatás igénybevételével épített házra a használatbavételi engedély megadását követő 10 évig terjedő időszakra jegyzik be az állam javára a jelzálogjogot, valamint annak biztosítására az elidegenítési és terhelési tilalmat. Amennyiben a használatbavételi engedély megszerzésétől számított 10 év letelt, akkor a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalánál írásban kérhetik a jelzálogjog és elidegenítési és terhelési tilalom törlését.

A hitelintézetek Hirdetménye tartalmazza az aktuális elő- illetve végtörlesztési díjakat. A Hirdetményben pontosan megtalálható, hogy a hitelfelvétel időpontjától függően a különféle típusú lakáshitelek esetén melyek az érvényes díjak. Ennek a bank honlapján is könnyen utána tud nézni vagy az érintett bankfiókban személyesen is érdeklődhet. Az adott pénzintézetnél tájékoztatni tudják Önt arról, hogy milyen költséggel jár, ha fordulónapon és milyen költséggel jár, ha egyéb időpontban történik a végtörlesztés. Fordulónapon érdemes végtörleszteni, mert ilyenkor lényegesen alacsonyabb a díj mértéke.

A fordulónapon történő előtörlesztésen kívül egyéb méltányosságra, kedvezményre információnk szerint sajnos nincs lehetőség még akkor sem, ha a futamidő alatt végig szerződésszerűen törlesztettek.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Létezik olyan, hogy jelzáloghitel végtörlesztése esetén a bank 10-30%-ot elenged a tőkéből? Ismerőssel az Ersténél valami hasonló történt, és a bank ajánlotta fel!

Helló!
Nem hitelt szeretnék felvenni, csak egyszerű kérdésem lenne. Más pénzügyi szektorban nem tudtam megkérdezni honlapon. Akinek lejár a kölcsöne (végtörlesztés), annak jár vissza pénz? Bármelyik bank illetve kölcsönfajtára gondolok, tanácsukat szeretném kérni, segítségüket.
Köszönöm válaszukat előre is.
Tisztelettel: Orsolya (Nem Deviza hitel)