Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter mai felszólalásában kifejtette, hogy a kedvezményes végtörlesztést lehetővé tévő jogszabállyal azon adósoknak kívánnak segíteni, akik a kölcsönt a tulajdonukban lévő lakóingatlanra vették fel. Matolcsy felszólalásában Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő által felett kérdésére válaszolt, azaz tervezi-e a kormány a végtörlesztés lehetőségét kiterjeszteni a lakáslízing-szerződéssel rendelkezőkre is.

Matolcsy szerint a pénzügyi lízing eltérő konstrukció a jelzáloghiteltől, amelyre eltérő pénzügyi szabályok is vonatkoznak általában. A lízingbeadónál marad az ingatlan tulajdona, a lízingbevevő egy bérlethez hasonlóan csak az ingatlan használati jogát szerzi meg. Amennyiben a szerződésben kikötött időtartam lejár, a szerződésben kikötött maradványérték megfizetésével a lízingbevevő vagy az általa kijelölt harmadik személy szerezheti meg a tulajdonjogot. Amennyiben a lízingbevevő nem kíván élni ezen jogával, a lízing tárgya a lízingbeadó birtokába és könyveibe kerül vissza.

Matolcsy azt is jelezte, hogy a pénzügyi lízingre a sajátosságok miatt a deviza alapú hitelezés 2010 júliusától életben lévő korlátozása sem terjedt ki és a deviza alapú lízingre nem vonatkozik azon szabály sem, hogy kizárólag olyan természetes személynek nyújtható, akinek a kérelem benyújtásakor, az igazolható rendszeres havi bruttó jövedelme magasabb, mint az aktuális minimálbér összegének tizenötszöröse a hitel devizanemében.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése