Korábban vettem fel devizahitelt, amit nemrég végtörlesztettem más forrásból származó kölcsönből. A cégben két tulajdonos van, amiben munkáltató vagyok, tagként kapom a fizetésemet. A másik tulajdonos a munkavállaló. Megcserélnénk a szerepet, munkáltató munkavállaló, és a továbbiakban én leszek a munkavállaló. Ebben az esetben én, mint munkavállaló igénybe vehetem-e a cégem által nyújtott támogatást?
A törvénymódosítás ezt nem szabályozza. Van-e ennek más jogi akadálya?
Adóhivatal talál-e ebben kifogásolni valót?
Munkáltató

Kedves Munkáltató!

A kedvezményes végtörlesztéshez adható adómentes munkáltatói támogatást szabályozó törvény valóban nem rendelkezik az Ön által leírt esetről.
Mivel nem jogi szakértők vagyunk, s cégünk nem jogi tanácsadással foglalkozik, ezért sajnos nem tudunk válaszolni Önnek arra a kérdésére, hogy e támogatás nyújtásának van-e jogi akadálya. Ezzel kapcsolatban jogi szakértő megkeresését javasoljuk.
Hogy az adóhivatal szempontjából van-e ebben kifogásolni való, arra az adóhivatal tudna válaszolni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

26 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!

Azt szeretném megtudni, hogy az a Kft ügyvezető, aki egyben 50%-ban tulajdonosa is a kft-nek, megbízási jogviszony alapján látja el megbízatását a kft-ben, jogosult-e a törvényben meghatározott, CHF alapú kölcsön már megtörtént végtörlesztéséhez a munkáltató által utólag adható vissza nem térítendő támogatásra? A megbízási jogviszony munkaviszonynak tekinthető-e?
Tisztelettel: Attila

Tisztelt Hitelnet!
Abban az esetben is adható a támogatás az alkalmazottnak, ha az alkalmazott tulajdonosa is a Kft-nek?
Válaszát előre is köszönöm!

T. Cím!
Testvérem és neje egy BT bel-kültagjai. A BT tulajdonában álló lakásra svájci frank alapú hitelt vettek fel, melyet nem bírtak törleszteni. Sikerült eladniuk a lakást. Az ára a BT számlájára fog befutni, de az APEH valószínűleg leemeli jó részét a tartozásokra. Az új rendelkezések vonatkoznak rájuk? Vagyis a BT adhat-e nekik vissza nem térítendő támogatást a hitel visszafizetésére?
Remélem érthetően fogalmaztam!
Köszönettel
Kata

Mint vállalkozó /evás/ a saját magam munkáltatója vagyok. Kérdésem, hogy a hitelünk /amely részben forint, részben svájci frank alapú/ végtörlesztéséhez a bevételemet felhasználhatom-e? A kölcsönünk felesben a feleségem és az én nevemen fut .
Válaszukat várva.
Köszönettel: Zsuzsa

Két személyes családi Kft tagja vagy ügyvezetőjeként igénybe vehető-e rögzített árfolyamon történő svájci frank hitelem végörlesztéséhez az adó és járulékmentesen nyújtható munkáltatói támogatás?

Saját Kft-énk nyugdíjas ügyvezetője vagyok. Alkalmazotti viszonyban nem állok sem a saját Kft-ben, sem más cégnél. Élhetek-e a végtörlesztés lehetőségével ez esetben a saját nyugdíjas ügyvezetői jogosultságom alapján?

Egyéni vállalkozó vagyok. Magánszemélyként felvettem 4.000.000.- Ft szabad felhasználású jelzáloghitelt. Saját magam munkáltatójaként végtörleszthetem-e a fennálló hitelt úgy, hogy a vállalkozói adóalapomat csökkenti?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Válaszadó!
Én alkalmazottként nem kapok vállalati támogatást, de egyéni vállalkozóként (evás) – az ez évi bevételemmel – támogathatom magamat a végtörlesztésben és az eddig befizetett adót jövő évben visszaigényelhetem? Ha igen, hogyan kell dokumentálni. Válaszukat köszönöm.

Ha a munkavállaló saját egyéni vállalkozásában áll munkaviszonyban és végtörleszteni szeretne, adhat-e adómentes támogatást saját magának?

A 7,5 millió Ft munkáltatói támogatás kapcsán lenne még egy kérdésem:
Ezen összegű munkáltatói támogatás lehetőségével (természetesen végörlesztés céljából) a gazdasági társaság ügyvezetője is élhet, még akkor is, ha történetesen az adott gazdasági társaság egyik tulajdonosa?
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Cím!

2011. novemberében végtörlesztettem a svájci frank alapú lakáshitelemet. Egyszemélyes kft-vel rendelkezem, ahol én vagyok az egyetlen tag, így a saját munkáltatóm is. Az lenne a kérdésem, hogy adhatok-e magamnak a cégemből adómentes munkáltatói támogatást vagy netalán van erre valamilyen kizáró kritérium?
Andi

Tisztelt Szakértő!

Én egy Bt beltagja, férjem egy Kft ügyvezetője tagi viszonyban.
Devizahitelünket forint alapú hitelből végtörlesztettük a kedvezményes árfolyamon. Kérdésem a következő, ha mi nem alkalmazottai vagyunk saját cégünknek, hanem tulajdonosai és tagként szerepelünk adhatunk-e magunknak támogatást?
Köszönöm szépen.

Magánszemélyként 2006-ban vettünk fel deviza alapú hitelt, melynek lakóház a fedezete. Az adós én vagyok, az adóstárs a feleségem. Jelenleg egyéni vállalkozóként tevékenykedem, a feleségem az alkalmazott. A kérdésem az lenne, hogy adómentes munkáltatói támogatás címén a feleségem részére adhatom-e a végtörlesztéshez szükséges összeget, vagy esetleg saját magam részére is?
Köszönettel:
Balázs