A 2012-es adóváltozásokról egy összefoglaló anyag jelentetett meg a Nemzetgazdasági Minisztérium. (www.kormany.hu) Az intézkedések között a végtörlesztés külön fejezetben szerepel. Az eddig leírtakon túlmenően, külön bekezdésben szerepel : "A végtörlesztés céljából adott vissza nem térítendő támogatás nem válthatja ki a munkabért és a munkaviszonnyal összefüggő egyéb juttatásokat"

A 7.5 milliós összeg a Népszabadság információi szerint azért lett ekkora, mert a kormány szerint ennyi az átlagosan felvett deviza alapú jelzáloghitelek összege. Azt azonban mindenképpen tudni érdemes, hogy a jelenleg hatályos szja-törvény első számú melléklete enélkül is lehetőséget ad lakáscélú vissza nem térítendő támogatás nyújtására 5 millió forintig, vagyis összesen 12,5 millió forintnyi adómentes támogatás adható végtörlesztésre.

A végtörlesztésre fordítható munkáltatói támogatásról IDE kattintva olvashat részletesebben.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

32 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Ha a munkáltatóm egyéni vállalkozó, kérhetek-e támogatást a végtörlesztéshez, és ő elszámolhatja-e költségként?
Válaszukat köszönöm.

Lehet-e végtörleszteni úgy, hogy egyik részét munkáltatói támogatással, másik részét egy kiváltó Ft hitelből törlesztenek?

Ha a munkáltatóm befizeti a 7,5 millió forintot a lakáshitelembe (ami 180 Ft-os árfolyamon a teljes fennálló tartozásomra elegendő lenne) akkor ő (a munkáltató) X évre “letudta” az utánam egyébként havonta fizetendő munkaadói járulékát ezzel a lépésével? Azaz X (uszkve 12 évig) valóban nem kell utánam ilyen járulékot befizetnie az államháztartásba? Mert, ha ez így van, akkor lehet, hogy ad nekem ilyen hozzájárulást.
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Cím!
Az lenne a kérdésem, hogy munkáltatói kölcsön végtörlesztésre adható-e Bt. beltagjának, ha a beltag főéllása másik cégnél van, tehát nem munkavállaló.
Köszönettel.

Tisztelt Hitelnet!
Szeretném megtudni, hogy a deviza alapú lakáshitel munkáltatói segítséggel történő végtörlesztése esetén a kedvezményezett (munkavállaló) számára jár-e adókötelezettséggel a munkáltató által nyújtott vissza nem térítendő – a munkáltató számára adómentes – támogatás.
Köszönettel.

A törvény megszületett, de az eljárás módját nem ismerjük. Hogyan, kinél kell jelezni, hogy munkáltatói kölcsönt szeretnénk igénybe venni a végtörlesztésünkhöz? Az igény esetén biztosan kap az igénylő valamennyit vagy csak adható? Az idő nagyon rövid (december 31-ig kell ennek lebonyolódni). A felmérés megtörtént, a munkáltató tud a helyzetről. A végtörlesztési igényünket a bank felé jeleztük, de a végtörlesztés összegéhez szükségünk lenne erre a kölcsönre.

A kérdésem: ha valaki vállalkozó, kivehet-e cégéből adómentesen a saját végtörlesztésére?

Érdeklődni szeretnék, hogy a munkáltató milyen feltételekkel adhatja ezt a kölcsönt ? Pontosítanék, mennyi ideje kell, hogy alkalmazásában legyen az alkalmazott ehhez ? Ha tegnap vettem fel valakit, akkor is már holnap adhatok neki ilyen támogatást ?

Lakáscélú hitelem felvételekor a svájci frank árfolyama 146 Ft volt , így 6.360.000.- Ft hitelt kaptam. Kérdésem az lenne, hogy amennyiben a munkáltatóm támogatna 7.500.000.- Ft-ig svájci frank alapú hitelem végtörlesztésében – ami most rögzített, 180 Ft-os árfolyamon történne és forintra számolva 7.848.000.- Ft – én a hiányzó összeggel kipótolhatnám? Így is megoldható lenne?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Címzett!
Amennyiben munkáltatómtól kapok végtörlesztésre kamatmentes kölcsönt, azt ki határozza meg, hogy milyen formában kell visszafizetnem, magyarul milyen feltételek szabása várható a cég irányából? Havonta vonnak, mennyi évig kell ott dolgoznom?
Köszönettel:
Balázs

A munkavállaló a kapott támogatást a közeli hozzátartozói – szülei – részére is azonos feltételekkel felhasználhatja, vagy csak saját részre lehet felhasználni?

Közalkalmazott vagyok. Hogyan lehet igényelni a végtörlesztéshez a munkáltatói kölcsönt?

2004-ben vettünk fel hitelkiváltásra – szabad felhasználású- svájci frank alapú ingatlanfedezetű hitelt. Szeretnénk igénybe venni ennek a végtörlesztéséhez a munkáltató segítségét, de munkahelyünkön úgy szelektálnak, hogy munkáltatói segítséget a kormány döntése szerint csak lakásvásárlásra felvett hitel végtörlesztése esetén lehet kérni és adni. Tudomásunk és kollégák szerint viszont a rendelet úgy szól, hogy minden ingatlan fedezetű deviza alapú hitel kiváltására kérhető a munkáltatói támogatás. Hol jelent meg a kormány döntésének hivatalos szövege, illetve „diszkriminálhat-e” a munkáltató?

Tisztelt hitelfórum!
Kérem segítségüket. Szabad felhasználású, lakásra felvett svájci frank alapú jelzáloghitel végtörlesztésére lehet-e igénybe venni a 7,5 milliós munkáltatói támogatást és az 5 milliós kamatmentes munkáltatói hitelt?
Köszönöm.
Erzsi

Tisztelt Szakértő!
Elolvastam a kormány.hu-n megjelent 2012-es adóváltozásokat. Jól értelmezem, hogy a munkáltatói támogatás végtörlesztésre 2012. január 01-én lép érvénybe? Az mit jelent, hogy nem válthatja ki a munkabért és az egyéb juttatásokat?
Köszönettel. Zsuzsa

Üdvözlöm,
a végtörlesztéshez adott munkáltatói támogatás adómentes, semmi egyéb kötelezettség nem terheli? (pl, eho, járulék) Azt hallottam még, hogy illeték sem terheli, mert ez nem ajándék, és hogy a vállalkozás elszámolhatja költségként.
Ezek is helyes információk?
Köszönettel.