Tisztel Hölgyem/uram.

A következő kérdéssel fordulnék önökhöz!
Chf alapú kölcsönöm végtörlesztéssel szeretném kifizetni, és be is adtam a kérelmem decemberben, amin az áll, hogy önerőből fizetek, és hogy február 17-ig max fizetem be az összeget!!
Akkor nem értem, hogy milyen nyilatkozatot adjak a bankomnak január 31-ig?? Ugyanis voltam a bankban (Budapest bank) és nem tudtak csak annyit mondani, hogy kézzel írjam le, hogy kifizetem az összeget és adjam le náluk. Ez TALÁN elegendő szerintük!! Több írásban is olvastam már, hogy január 30-ig kell elhelyezni a pénzt a számlán!!?? Akkor mi az a február 17.-i határidő??
Válaszát előre is köszönöm !!
Gábor

Kedves Gábor!

A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló, 1996. évi CXII. törvény 200/B.§ (2) bekezdés f) pontja értelmében az adósnak önerőből történő végtörlesztés esetén január 30-ig el kell utalnia a devizahitelt nyújtó bank által megjelölt számlára a fennálló tartozás összegét:
“f) a hitelfelvevő a pénzügyi intézmény részére 2012. január 30-ig
1. a végtörlesztéshez szükséges teljes összegre vonatkozóan – ideértve a d) pont szerinti tartozásait is – szükséges forintösszeget maradéktalanul átutalja.”
Ennek elmulasztása esetén a pénzintézet jogosult a kedvezményes végtörlesztés visszautasítására.

Az tehát nem elegendő, ha Ön írásban nyilatkozik a szükséges összeg meglétéről, annak a számlán kell megjelennie. Igazolást, pontosabban visszavonhatatlan hitelígérvényt a hitelkiváltó kölcsönt nyújtó pénzintézet adhat ki, amennyiben nem saját erőből történik a hitel visszafizetése.

Továbbra is érvényben van az az előírás, hogy az igénybejelentés napját követő maximum 60. napig teljesíteni kell a végtörlesztést, ám ez kiegészül a január 30.-ai határidővel.

Fontos hangsúlyozni, hogy a kedvezményes végtörlesztéssel kapcsolatban megadott határidő nem január 31, hanem január 30!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Eladtuk a lakásunkat, és ily módon szeretnénk végtörleszteni. Igaz az a hír, miszerint január végéig ki kell fizetni a teljes vételárat annak, aki így szeretne végtörleszteni? A mi adásvételi szerződésünk szerint február 15.-én fizetnek a vevőink. Mi ezzel kapcsolatban az Önök véleménye? Sehol nem tudok tájékozódni ezzel kapcsolatban. Kérem segítsenek ebben!
Segítségüket előre is köszönöm!
Tisztelettel: Lajos

Tisztelt Hitel fórum!
Beadtuk a végtörlesztésre az igényünket. A végtörlesztés határideje egyértelműen február vége. No de mikorra kell a számlán rendelkezésre állnia az összegnek? Mert valahol január 31-ét olvasok? Eddig azt gondoltam, hogy csak akkor, ha hitellel oldom meg. Most már kételyeim vannak az értelmezésben. Ha készpénzben fizetem az összeget a banknak, akkor mi az utolsó határidő? Vagy csak a bankszámlára helyezhető az összeg?
Várom válaszukat: Judit

A végtörlesztésben szeretném a fiam családját támogatni egy olyan pénzösszeggel, ami egy másik banknál van lekötve tartósan, aminek a lejárati ideje február 9. Hogyan igazolhatom a hitelt adó banknál
amit úgy tudom január 30.-ig meg kell tenni, vagy a törlesztendő összeget kell befizetni. Az ő esetükben a végtörlesztés határideje február 28. azaz, az igény bejelentésétől számítva 60 nap.
Tehát azt szeretném megtudni, hogy milyen igazolást köteles a bank elfogadni?
Köszönettel: János.

A végtörlesztés teljesítésével kapcsolatban lenne egy kérdésem. Hitelemet saját forrásból (nem hitelkiváltással) kívánom rendezni. A végtörlesztésre való igényemet 2011. december 28. napján beadtam. A mai napon megkaptam a tartozáskimutatást, viszont nem szerepel benne az az információ – melyet interneten, tv-ben hallok – , hogy a saját forrásból végtörleszteni szándékozóknak 2012. január 31. napjáig kell teljesíteni a végtörlesztést. Erről tájékoztatást a kérelem beadásakor az ügyfélcentrumban sem tudtak adni. Mondván “ők nem tudnak ilyenről, hogy 2012. január 31. napjáig kell végtörleszteni.” Ezért értéknapnak a lehetséges utolsó napot adtam meg. A törvényben sem találom, az erre való utalást, ott is a 60 nap van leírva. Kérdésem az lenne, hogy 2012. január 31. napjáig kell végtörleszteni, vagy a kérelembe megadott értéknapig?
Válaszát és segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel:Edina