Csak a lakáshitelesekre vonatkozik a végtörlesztés lehetősége, vagy minden (szabad felhasználású hitel, autólízing, v. gépjárműhitel…) deviza alapú hitelre vonatkozik?
Kérdést feltette: Gábor

Kedves Gábor!

A kedvezményes végtörlesztés lehetősége a lakóingatlanon alapított zálogjoggal vagy állami készfizető kezességgel nyújtott devizahitelekre vonatkozik, tehát lakáscélú, szabad felhasználású és adósságrendező jelzáloghitelek végtörleszthetők, fedezet nélküli személyi hitelek, lakáslízing, autólízing, gépjármű-hitelek nem.

A rögzített árfolyamon történő végtörlesztésre abban az esetben van lehetőség, ha a folyósításkor érvényes árfolyam nem haladta meg svájci frank alapú hitel esetén a 180.- forintot, euró alapú kölcsön esetén a 250.- forintot, továbbá japán jen alapú hitel esetén a 2.- forintot.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Lakásvásárlás céljából vettem fel deviza alapú hitelt, a bank a hitel összegét HUF-ban folyósította. Konverzió történt. Viszont mivel olcsóbb volt valutaváltónál megvennem a CHF-et, ezért havonta nem HUF-ban törlesztetek, hanem CHF-ben. (Ma már nincs gyakorlati haszna a középárfolyam miatt, ezért kezdeményeztem, hogy HUF-ban törleszthessek a továbbiakban) . Sok mindent olvasni a végtörlesztéssel kapcsolatban, hogy aki nem deviza alapú hitelt vett fel, hanem ténylegesen devizahitelt, az nem jogosult a végtörlesztésre 180 HUF árfolyamon. Viszont én CHF alapú hitelt vettem fel, amit a bank átkonvertált HUF-ra és úgy folyósította.
A kérdésem, hogy én végtörleszthetek-e? Szerintem igen, de annyi minden kering a levegőben, hogy elbizonytalanodtam.
Segítségét előre is köszönöm.
Mihály