A svájci frank alapú jelzáloghitel kormány által meghatározott 180 Ft alapján kezdeményezett végtörlesztése milyen bejelentési kötelem alá esik? Kell-e írásbeli bejelentés előzetesen a hitelt folyósító banknál? Kell-e előzetes szerződésmódosítás vagy csak a kifizetés után történik az írásbeliség? Elegendő-e, ha a hátralévő összeggel felkeressük a bankot és készpénzzel fizetünk, és akkor dokumentáljuk az eseményt?
Érdeklődéssel és köszönettel várom válaszuk.
Tisztelettel: László

Kedves László!

Az otthonvédelemmel összefüggő egyes törvények módosítását tartalmazó 2011. évi CXXI. törvény szerint a rögzített árfolyamon történő végtörlesztési szándékot írásban kell jelezni a hitelfolyósító bank felé. Az írásbeli igénybejelentését az adós 2011. december 30-ig nyújthatja be a végtörlesztéssel érintett deviza alapú kölcsönt nyújtó pénzügyi intézmény részére. Előzetes szerződésmódosításra nincs szükség. A végtörlesztési igényt a végtörlesztés teljesítése előtt be kell jelenteni.
A pénzintézet az igénybejelentést követő 3 napon belül köteles az adóst tájékoztatni a végtörlesztés várható összegéről devizanem és jogcím szerinti bontásban, s a tartozásigazolás kiállításáért és kiadásáért semmiféle díjat, egyéb költséget nem számíthat fel.
A végtörlesztést az igénybejelentés napjától számított 60 napon belül teljesíteni kell.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Az AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepének /érdekes elnevezés és státusz…/ 27-én emailben és tértivevényes levélben is megírtam, hogy végtörleszteni kívánok. Email jött, hogy a banki üzletszabályzat szerint egy banki formanyomtatványon kellett volna ezt megtennem! Most akkor mi a helyzet, érvényes a jelentkezésem?
A választ előre is köszönöm!

A kérdésem az lenne, hogy deviza alapú autóhitelekre nem vonatkozik a kedvezményes végtörlesztés lehetősége?

Ha kérem a végtörlesztést, de mégsem tudom teljesíteni akkor mi van? Csak akkor jár a támogatás, ha a teljes összeget kifizetem a bank felé, vagy akkor is ha csak egy részét fedezi ez a 7,5 millió Ft? Ha közben BAR listára kerültem a tartozás miatt, akkor is igényelhetem?