T. Cím!
- Megteheti a bank, hogy a végtörlesztési igény bejelentését követően 60 napig "ül" az ügyön, vagy köteles a leggyorsabban lezárni az (egyébként problémamentes) szerződésemet?
-Javasolható-e a végtörlesztési igényt rögtön a törvény hatályba lépését követően bejelenteni?
-Köteles vagyok bejelenteni, hogy eladtam a lakást és a vételárból végtörlesztek? Elegendő az adásvételi szerződés megkötése után jelezni az igényt, vagy az igénybejelentés előzze meg az adásvételi megkötését?
-Van-e következménye, ha bármely okból visszalépek a végtörlesztéstől?
-Kézzel írva vagy formanyomtatványon kell bejelenteni az igényt?
-Mi a kapcsolódó törvény száma és hol érhető el?
Válaszukat tisztelettel köszönöm: László

Kedves László!

A vonatkozó törvény szerint a bankoknak az igénybejelentéstől számítva 60 napjuk van a hitelszerződés végtörlesztésre irányuló lezárására, a törvény nem kötelezi a pénzintézeteket az ennél gyorsabb ügyintézésre.

Ha a végtörlesztéshez szükséges összeg rendelkezésre áll, akkor a törvény hatályba lépését követően érdemes bejelenteni a végtörlesztési igényt. Nincs jelentősége annak, hogy ez az adásvételi szerződés megkötése előtt vagy után történik. Lényeg, hogy az adós köteles az igénybejelentésének megfelelően, legkésőbb a hitel lezárásával egyidejűleg végtörleszteni.

A törvény nem rendelkezik sem arról, hogy az írásbeli igénybejelentésnek formanyomtatványon kell-e történnie, sem arról, hogy milyen következménnyel jár, ha az adós visszalép végtörlesztési szándékától.

A törvény itt olvasható: http://magyarkozlony.hu/pdf/104o6

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Ha a banknál felvett hitelt végtörleszteni szeretném (lakáscélú hitelről van szó), amit EUR-ban vettem föl, mi a jogi akadály EUR-ban végtörleszteni? A bankom mindenáron ragaszkodik a forintosításhoz és az EUR árfolyam miatt jelentős összeget bukok el így.

Az eladóval közösen bementünk a bankba és jelentettük a lakás végtörlesztés szándékát, amit én a vételár terhére kifizetek, előre. Az eladó aláírta az ezzel kapcsolatos iratokat. Ennek már 2 hete! Azóta értesítést nem kaptunk, áll az ügy. Hogy lehetne végre túl lenni az adás-vételen? Én már felmondtam a bérelt lakásom, fél lábbal az utcán vagyok.
Segitségét köszönöm.