Építési telket vásároltunk CHF hitelre, melyre a lakásunk eladása után szerettünk volna házat építeni. A fedezet a telek volt, hiszen a lakást értékesíteni kívántuk. A válság miatt mind a lakásunk értéke mind jövedelmünk jelentősen csökkent, így nem vágtunk bele az építkezésbe. Szerettük volna hitelünket végtörleszteni, de a bank mind a fedezetcserére mind a végtörlesztésre valókérelmünket elutasította. A devizahiteleseket segítő új intézkedés vonatkozik majd ránk is? Esetleg építési engedélyt kellene rá kérnünk és ez jelentené a kiutat?
Krisztina

Kedves Krisztina!

A devizahiteleseket segítő új intézkedéseket (például: árfolyamrögzítés) szabályozó törvény még nem került kihirdetésre. Az árfolyamrögzítésre vonatkozó - jelenleg érvényes - feltételek alapján csak lakóingatlanok esetében lehet élni ezzel a lehetőséggel.
A devizahitel kiváltására felvett kölcsön kamatainak megfizetéséhez igénybe vehető kamattámogatás - a december 29-én kihirdetett Kormányrendelet szerint - szintén csak lakóingatlan fedezetű hitelek esetén érvényesíthető.
Így jogerős építési engedély megléte esetén sem lenne lehetőség ezek igénybevételére, hiszen a jogosultság szempontjából az ingatlan földhivatali nyilvántartás szerinti megnevezése a mérvadó.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése