Tisztelt Szakértők!

Kérjük segítsenek megérteni, hogy mi a különbség a devizahitelek és a deviza alapú hitelek között. A Kormány által elfogadott új törvény a 180 Ft-os árfolyamon való törlesztés mindkettő típusára vonatkozik?
A mi hitelszerződésünkben pontosan az alábbi kifejezés szerepel: "lakáscélú deviza-jelzáloghitel szerződés", valamint "jelzálogjogot alapító szerződés", amely 2007.02.16-án lépett életbe. Ha - ne adj Isten - erre a típusú hitelre nem vonatkozik a törvény, mit javasolnak, mihez kezdjünk a hitellel, egyáltalán mire van jogilag lehetőségünk, mit érdemes tennünk. Még annyi infót adnék, hogy az eredetileg felvett Ft-összeg kb. felével rendelkezünk most, mint megtakarítás (ez 240 Ft-os árfolyammal számolva a jelenlegi tartozásunk kb. 33%-a).
Jelenleg úgy érezzük, hogy a hitelt folyósító bank tökéletesen átvert bennünket - számos alkalommal jártunk anno a bankban egyeztetni, és soha nem hallottunk arról, hogy a devizahiteleknek 2 verziója van ("tiszta deviza hitel" és "deviza alapú hitel"). A mai napon hallottunk először arról, hogy ez 2 különböző dolog. Ráadásul állítólag a "tiszta deviza hitelt" annak ajánlják, aki rendelkezik deviza bevétellel, tőkével - nekünk soha nem volt deviza bevételünk, és devizában tartott megtakarításunk sem, így meg végképp nem értjük, hogy a banknál miért ez volt egyetlen opció, amelyről hallottunk, és amelyet a lakásunk finanszírozására felvehettünk. Tehetünk bármiféle jogi lépést ez alapján a bankkal szemben?
Ezen felül a bankunk évente önkényesen változtatja a hitel kamatot - természetesen növekvő irányba -, ezzel kapcsolatban mit tehetünk? Hallottunk valamiféle próbaperről, pontosan az önkényes kamatemelésekkel kapcsolatban - van erről esetleg információjuk?
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel: István

Kedves István!

Devizahitel az, melyet az adott kölcsön devizanemében folyósítanak, s a törlesztése is az adott devizanemben és nem forintban történik. Deviza alapú hitelről akkor beszélünk, ha ugyan a hitel nyilvántartása devizában történik, ám a kölcsönt forintban folyósították és a havi esedékességű törlesztő részletek is forintban kerülnek megfizetésre. Az Önök esetében ez utóbbiról lehet szó, s így jogosultak a kedvezményes végtörlesztésre.

Az adós számára hátrányos kamatemelés lehetőségeit az úgynevezett Magatartási Kódex tartalmazza, tehát itt tud utánanézni annak, hogy milyen esetekben emelheti a hitelkamatot a pénzintézet. http://www.pszaf.hu/data/cms2043084/magatartasi_kodex.pdf

Amennyiben a végtörlesztéshez igényelhető forinthitelekről szeretne tájékozódni, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s Hiteltanácsadóink tájékoztatni fogják a lehetőségekről.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
15 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet.
A mi kölcsönszerződésünk deviza alapúnak van elnevezve. A kölcsönkérelemben, kölcsönszerződésben és a Központi Hitelinformációs Rendszerben is csak forintban van meghatározva a kölcsön összege és ennek törlesztő részlete. Nincs átváltási árfolyam, összeg, se deviza összeg. Csak ugye mindenhol az van írva, hogy devizanem: CHF.
A mi szerződésünk akkor milyen deviza vagy forint alapú?
Ha deviza alapú, akkor mennyi az én tartozásom a bank felé a szerződésem szerinti devizanemben meghatározva?
Üdvözlettel: Péter

Tiszteletem.
Ha Devizában vettem fel, akkor ha a jelzálogra többet írnak azt a szerződésben rögzíteni kellet volna, de a szerződésben semmi ilyenről szó nincs. Arra hivatkoznak, hogy 1,6 szorzóval vagyis 60% többet írtak a tulajdon lapra, mint amit felvettem. Ez abszolút uzsora kamatnak a kamatnak a kamata.
Válaszát előre is köszönöm.

Felvettem 2008-ban devizahitelt, de forintban fizetem. Kérdezném amit felvettem pénzt, annyinak kell szerepelni a tulajdon lapon is?

Azért nem értem ezt az egészet, hogy a mostani kormány miért mutogat visszafele másik kormányra a devizahitelek véget, hiszen ők is élvezői voltak, mert tudomásunk van arról, hogy Orbán Viktor úr volt az első ember, aki visszafizetett ötmillió forint devizahitelt.

T. Hitelnet,

A fent leírt eset nem deviza alapú, hanem idézem: „lakáscélú deviza-jelzáloghitel szerződés”, tehát a törlesztés devizában történik. Erre is vonatkozik-e a kedvezményes végtörlesztésről szóló törvény?
Továbbá amennyiben a bank elutasítja a végtörlesztési kérelmet, hova lehet fordulni?
Köszönettel.

Tisztelt Hitelnet,

Devizahitel is végtörleszthető, vagy csak a deviza alapú hitel?
Tisztelettel, Zsolt

Tisztelt Szakértő!

Sajnos nem deviza alapú a hitelünk, hanem deviza.
Ebben az esetben hova forduljunk, hogy ne zárjanak ki a 180 Ft-os előtörlesztésből? Jó lenne tudni, hogy szándékosan hagyták ki a devizahiteleseket, vagy véletlen szöveghiba, mivel mind a 2 típusú hiteleseket ugyanúgy sújtja az árfolyam különbözet.
Köszönettel:
István

Tisztelt Hitelnet,

Én deviza (frank) alapú hitelt vettem fel, amit forintban folyósítottak, és forintban is törlesztettem. Két éve azonban – egyszerű szerződésmódosítással – a törlesztés devizanemét átváltottam frankra, azóta is abban fizetem.
Úgy értelmezem, hogy a törvényi feltételeknek megfelelek a rögzített árfolyamon való törlesztéshez, mert forintban folyósították a hitelt (ugye fix forintösszeget vettem fel, amit az aznap érvenyes frankárfolyamon folyósítottak).
Én tehát deviza alapú hitelt vettem fel, amit forintban folyósítottak és most devizában törlesztek. Beleköthet-e ebbe a bank, megtagadhatja-e a 180 Ft-os árfolyamon való végtörlesztést?
Köszönöm.