Svájci frank alapú devizahitelem van. A futamidőből még kb. 7,5 év van hátra. A Kormány és a bankszövetség megállapodását figyelembe véve mi a kedvezőbb megoldás a számomra: végtörlesztek takarékszövetkezettől felvett forintkölcsön útján, vagy a megállapodásban foglaltakkal élek, /rendesen fizető adósként igénybe vehető, hogy törlesztek 180 Ft-tal, a 180 és 270 közötti megy gyűjtőszámlára, amiből a tőkerészt fogom törleszteni, mert a kamatot átvállalja az állam és a bank/. A hitelösszegem még kb. 14 millió Ft.
A választ várom mielőbb, mert a hitelfelvétel folyamatban van, a végtörlesztési szándékot bejelentettük.
Köszönöm.
Enikő

Kedves Enikő!

Azt, hogy melyik megoldással jár jobban, olyan jövőbeni tényezők befolyásolják, melyeket nem tudunk előre megjósolni. A kedvezményes végtörlesztéshez igényelt forinthitel esetében nem lehet tudni, hogy a futamidő során hogyan alakul az adott kölcsön kamatának mértéke, s az esetleges kamatváltozás miatt mennyivel nő vagy csökken a fizetendő törlesztő részlet.
Ha az árfolyamrögzítést választja, akkor a 180 Ft feletti rész után a tőkét törlesztenie kell, míg végtörlesztéssel a teljes kölcsön 180 forintos árfolyamon visszafizetésre kerül. Továbbá az árfolyamrögzítés 2016 végéig vehető igénybe. Ugyanakkor fontos tényező, hogy ezt követően hogyan alakul a svájci frank árfolyama. Ha tartósan 180 Ft alá csökken, akkor esetlegesen jobban járhat a devizaadós az árfolyamrögzítéssel, ha azonban 180 Ft feletti CHF árfolyam lesz, akkor a hitel rögzített, 180 Ft-os árfolyamon történő visszafizetése kedvezőbb megoldásnak tűnhet. Ám ezt ugyancsak befolyásolja a már korábban említett, végtörlesztéshez igényelt forinthitel kamatának jövőbeni alakulása.

Tehát mivel előre nem látható tényezőktől is függ, hogy melyik lehetőség kedvezőbb hosszú távon, ezért sajnos nem tudunk kérdésére konkrét választ adni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértők!

A segítségüket kérném, az alábbiakban leírtakhoz:

Közigazgatásban dolgozom, éltem a végtörlesztés lehetőségével úgy, hogy annál a pénzintézetnél kaptam hitelt, ahol eredetileg a svájci frankos hitelem van. 2007-ben vettem fel 4.000.000.- Ft összegű hitelt, tehát most még 15 évig kell törlesztenem. A banknál 4.108.000,-Ft összegre havi 49.000,- Ft összegű törlesztő részlettel kalkuláltak.

Kérdésem az lenne, hogy nem járnék-e jobban azzal, jól gondolom-e, ha élnék az árfolyamrögzítéssel, és a Fundamenta lakáskasszába fektetném megtakarításaimat? Az ott kínált lehetőséget kihasználva 5 év után a kedvezményes kölcsönnel kifizetném a banknak a fennálló kölcsönömet. (A 4.108.000,-Ft 5 év alatt 211.9*180 =2.288.520-Ft összeggel csökkenne, 1.819.480,-Ft maradna + a gyűjtőszámlán levő összeg, amit most ha 60 Ft/CHF különbséggel számolok az 760.000,Ft.) A törlesztő részlet a lakáskasszánál felvett hitel esetében kevesebb lenne mint 49.000.- Ft.

Jól gondolom? Kérem mielőbbi válaszukat megküldeni szíveskedjenek, mivel csütörtökön már közjegyző előtt kellene a forinthiteles szerződésemet aláírni.

Üdv.
Szeretnék segítséget kérni abban, hogy 2008-ban 15 évre 2.500.000.- Ft-ot vettünk fel. Ez egy svájci frank alapú hitel volt, ami életbiztosítással van egybekötve. A hitelünk most 180 Ft-tal számolva 2.970.000.- Ft. Végtörlesztést kértünk a banktól, de csak a felére és a fennmaradó részre viszont forint alapú hitelt igényeltünk. Úgy halottam, hogy egy új lehetőség konstrukció lesz a kormány részéről. 180 Ft-os ögzített árfolyamon lehetne 5 évig fizetni a hitelt, majd a következő években már valamivel többet, de nem annyi, amennyi most és a többi részt átvállalja a kormány és a bank. Állítólag ez márciustól lesz lehetséges.
Az lenne a kérésem, hogy melyik lehetőséget válasszuk, melyikkel járnánk jobban? Mert ha az új konstrukció lenne a kedvezőbb, akkor várnánk még.
Köszönettel!

Készülünk a fenti két lehetőség valamelyikének bejelentésére bankunknál. Benyújtható-e mindkét igénylés a bizonytalan munkáltatói támogatás részleteinek törvényi kidolgozása előtt? Ugyanis mindkét kérelem benyújtásának határideje azonos.
Köszönöm: Erika

Kedves Mindenki!
Azért azt se felejtsük el, hogy ez a megállapodás a kormány és a Bankszövetség között ugyan hatalmas “parádé” közepette lett bejelentve, azért ezzel kapcsolatban semmi konkrétum nem jelent meg. Én mondjuk nem tudom például, meddig kell jelentkezni erre az árfolyamrögzítésre. Mert az “eredeti” árfolyamrögzítéses, gyűjtőszámlás megoldásra ugye év végéig lehet igényt benyújtani. Akkor aki ezt még idén megteszi, az is jogosult lesz majd a kamatelengedésre? És vajon mikor jön ki a törvény az új megállapodásról? Ha esetleg valakinek van ezzel kapcsolatban információja, szívesen meghallgatom.
Köszönöm.
Attila