A kérdésem az volna, hogy a 180 Ft-os áron történő svájci frank alapú hitel visszafizetés igényét december 31-ig kellett leadni. A meghosszabbított visszafizetési lehetőséggel a bejelentés dátuma is meghosszabbodott? Azaz, ha jövő ilyenkor szeretném a hitelem visszafizetni, akkor azt mikor kell a bank felé jeleznem?
Előre is köszönöm a válaszukat.
Tisztelettel: Bernadett

Kedves Bernadett!

A rögzített árfolyamon történő végtörlesztésre vonatkozó határidő nem került meghosszabbításra. Az erre vonatkozó szándékot 2011. december 30-ig lehetett jelezni a hitelfolyósító banknál. 2012. január 31-ig pedig el kell helyezni a megjelölt számlán a végtörlesztéshez szükséges összeget, illetve - amennyiben forinthitel igénybevételével történik  a végtörlesztés - akkor ugyanezen időpontig be kell nyújtani a kiváltó kölcsönt folyósító bank által kiadott hiteligérvényt.

A 2011. december 31-ig szóló határidő 2012. év végéig történő meghosszabbítása nem a kedvezményes végtörlesztésre vonatkozik, hanem az árfolyamrögzítésre.  Ez azonban egyelőre csak tervezet. A rögzített árfolyamon történő hiteltörlesztést az eredeti törvény szerint 2011. december 31-ig kérhették a devizaadósok. A tervezet szerint az árfolyamrögzítésre vonatkozó kérelmek 2012. év végéig benyújthatók lesznek, s a rögzített árfolyamon történő hiteltörlesztésre 2016. év végéig lesz lehetőség.  Ezzel kapcsolatban pontos információ azonban csak a törvénymódosítás kihirdetése után várható.

Ha tehát Ön 2012. év végén szeretné végtörleszteni meglévő devizahitelét, akkor azt nem rögzített, hanem aktuális napi árfolyamon teheti majd meg.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Merkantil Bank Zrt!
Önöktől 2008. 04. 22.-n 2, 288.000,-Ft értékben vettem fel svájci Frank alapú hitelt.
Kérdésem az, hogy amennyiben a hátralévő tartozásomat azonnal ki szeretném egyenlíteni, mi a teendőm.
Adnak-e valamilyen kedvezményt, mert rendszeres fizetőjük volt. Egyébként a hitelt azért voltam kénytelen felvenni, mert rokkant vagyok és az autó nélkül nem tudok orvoshoz, meg kórházi kezelésekre járni. A gépkocsit a férjem vezeti – több évtizedes tapasztalattal. Korábban én használtam az autót, de miután a jobb lábam amputálták csak segítséggel tudom az autót igénybe venni.
Kérésemre várom szíves válaszukat.
B.Ferencné

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy van-e bármi mód arra, hogy a végtörlesztési szándékunkat leadjuk januárban utólag? Sajnos most jöttünk csak rá, hogy éppen 180 alatt kaptuk még meg a hitelünket 2 éve. Akkor a bank kiszúrt velünk, és egy komoly vita végeredményeként 40 éves (annuitásos CHF deviza) hitelt kellett felvennünk, az életbiztosítással kombinált lépcsőzetes hitelkonstrukció helyett. A lényeg, hogy szeretnénk végtörleszteni, úgy néz ki, hogy meg is tudnánk oldani január 31-ig. Önök szerint van rá esély, hogy a bank még elfogadja a szándéknyilatkozatunkat?
Előre is köszönöm a válaszukat!
Eszter

Tisztelt Szakértő!
Frank alapú hitellel rendelkezem, a végtörlesztéssel kapcsolatos igénybejelentéssel nem éltem a határidőig, 2011. december 30-ig, mivel megtakarításom nincs, a munkáltatóm pedig arról tájékoztatott, hogy kamatmentes munkáltatói hitel felvételére nincs lehetőség. Most viszont fordulat történt a munkáltatóm részéről, tájékoztattak, hogy mégiscsak megoldható lenne a munkáltatói hitel felvétele. Az lenne a kérdésem, hogy bejelenthetem még a végtörlesztési szándékomat, vagy ezt csak kizárólag a fenti határidőig tehettem volna meg. Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel! Csaba

December 6-án jelentettük be a Budapest Banknál a résztörlesztési igényünket. A Bank 50 napot adott attól a naptól számítva a visszafizetésre, azaz január 25-ig kellene elfogadott és átutalt Ft kölcsönnel rendelkeznünk.
Ami most úgy tűnik, lehetetlen.
Mi úgy gondoltuk, hogy a 60 nap az január 1-től számít.
Rendben van itt minden?