Végtörlesztés esetén a közjegyzői díj mértéke van-e korlátozva? Mintha egyszer hallottam volna, hogy egy bizonyos összegtől nem lehet magasabb a közjegyzői díj hitelfelvétel esetén? Van-e ilyen jogszabály?
Válaszukat köszönöm.
Erzsébet

Kedves Erzsébet!

Végtörlesztés esetén nem kerül felszámításra közjegyzői díj.
Amennyiben Ön a végtörlesztéshez forinthitelt igényel valamely pénzintézetnél, akkor a hitelfelvétel során azonban meg kell fizetni a hitelszerződések közjegyzői okiratba foglalásának díját, amely jellemzően a felvett hitel 0,5-1%-a.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

9 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Svájci frank alapú jelzáloghitelemet szeretném kifizetni. Kérdésem: Mennyi a közjegyzői díj illetve a Földhivatalnál fizetendő díj?
Válaszát köszönöm.

Szeretném megkérdezni, hogy szabad felhasználású hitel árfolyamrögzítése esetén a szerződés módosításakor mekkora közjegyzői díjjal kell számolnom?
Köszönettel:
Márta

Érdeklődni szeretnék, hogyha 1,9 millió forint hitelt veszek fel lakásvásárlásra, akkor a közjegyzői díj kb. 26.000 forint lesz? Jól számoltam vagy még ehhez hozzájön a 6.600 forintos igazságszolgáltatási díj is?
Válaszukat előre is köszönöm.

Az én véleményem az hogy ez egy rablás …. a semmiért? Azért hogy felolvassák meg rányomják a körbélyegzőjüket? Vajon mi köze van az értéknek ehhez? Itt egy papír, ez van rajta?, ezek kötötték? tudomásul vették? Nagyon megerőltető munka 0,5 óráért az érték? alapján elkérni kb 60 e Ft-ot. Én főiskolát végzett ember vagyok miért köteleznek erre, talán nem tudom mit írtam alá és majd a közjegyző – vagy egy felolvasó alkalmazottja- felolvassa nekem? Állítom hogy ez úgy ahogy van RABLÁS? LENYÚLÁS, nem elég a baja az embernek, hogy nem tud újabb most már forinthitel nélkül végtörleszteni még itt is jól leveszik a sápot.
Kötelezhetnének arra is hogy DNS-sel igazoljam, hogy én vagyok az aki a szerződést aláírta, meg hogy ENSZ hozzájárulás is szükséges stb, de nem adok több tippet mert még bevezetik, persze nekik biztos nincsen szükségük ilyen hitelre, ha meg mégis azt kipengetik, a csóró dolgozó meg nyomorogjon és nyögje a további részleteit amit biztos úgy találtak ki megint, hogy hamarosan újra a csillagos égben legyen a törlesztő összeg…..
Nem vagyok kíváncsi sok okos reagálására, aki azt szajkózza, hogy ja nem kellett volna felvenni…., mert itt a közjegyzői díj általában a tárgy, ami egyszóval irreális, mert ez nem olyan „munka” hogy arányban állna az érte elkért díjjal.Akkor sem ha azt így szabályozták.

Végtörlesztéshez az OTP-től veszünk fel forinthitelt, kb. 5 millió forint értékben. Ennek közjegyzői díja 62 000 Ft – közölték. Azonban én úgy emlékszem, hogy a kormány megegyezett a közjegyzői kamarával, hogy az iratba foglalás díja 12 000 Ft lehet, ezzel segítenének a közjegyzők a devizahiteleseknek. Kérdésem, hogy ez végül is ez megvalósult vagy csak terv maradt, és akkor jogos az OTP által kért díj?
Válaszukat előre is köszönöm!