Legalább 50 ezer háztartás szorult tavaly arra, hogy a kedvezményes végtörlesztéséhez ún. kiváltó forinthitelt vegyen fel. A PSZAF adatai szerint az erre a célra felvett lakossági kölcsönök összege megközelítette a 450 milliárd forintot. A bankok az ilyen kiváltó hiteleket az átlaghoz képest akár lényegesen magasabb kamatszinten kínálták, aminek köszönhetően mára akár havi 12-15 ezer forintot is kifizethetünk feleslegesen egy átlagos 5 milliós hitelösszeg esetén.

Éppen egy éve, január 30-án zárult le az a folyamat, amely lehetővé tette a deviza alapú jelzáloghitelek kedvezményes rögzített árfolyamon történő végtörlesztését. Mintegy 170 ezer lakossági hitelt törlesztettek ilyen formában, összesen 1355 milliárd Ft értékben. A végtörlesztés időszakában az átlagos THM jelentősen emelkedett – a 2011. októberi 10%-ról januárra 12,5%-ra nőtt az MNB adatai szerint -, ennek ellenére is tömegesen vettek fel forinthitelt az adósok.

A kedvezményes végtörlesztés következtében a bankok jelentős árfolyamveszteséget könyveltek el, hiszen az akkori árfolyamokat figyelembe nem véve 180 Ft-on lehetett visszafizetni a felvett svájci frank alapú és 250 ft-on az euró alapú jelzáloghiteleket. Aki nem rendelkezett elegendő saját forrással, az erre a célra hitelt igényelhetett. Az ilyen kölcsönöket azonban az átlaghoz képest csak magasabb kamatszinten lehetett elérni. Persze az embereknek akkor ez még így is megérte, mert az árfolyamnyereség nagyobb volt, mint a magasabb kamatszint. Ugyanakkor ezt az emberek a mai napig fizetik, pedig ha értenék a banki folyamatokat, követnék a változásokat, tudhatnák, hogy van ennél lényegesen olcsóbb változat – állítja Fitos Szilárd a hitelnet.hu hitelpiaci szakértője.

A lakosság eleinte a gyorsan mozgósítható pénzügyi megtakarításait fordította a végtörlesztésre, később a kiváltó forinthitelből történő végtörlesztés erősödött. Ilyen kiváltó hitelből finanszírozták a végtörlesztések mintegy harmadát. Átlagosan 6 millió forint hitelt vettek fel az emberek a végtörlesztéshez, főként bankoktól, takarékszövetkezetektől.

2011. december 30-ig kellett jelezni a végtörlesztés szándékát és a pénznek 2012. január 30-ig meg is kellett érkeznie vagy hitellel történő kiváltás esetén eddig kellett bemutatni a vissza nem vonható hiteligérvényt vagy kellett teljesíteni az átutalást.. Az idő szorításában a bankok könnyen kihasználhatták azt a lehetőséget, hogy a kiváltó forinthiteleket kiemelkedően magas THM-mel adták az ügyfeleiknek.

„Mivel az embereket szorította az idő, és egyébként többségük nehezen érti a hitelek által támasztott feltételeket és lehetőségeket, nem figyeltek arra, mekkora lesz a jövőben a törlesztő részletük. Csak az volt a lényeg, hogy legyen kevesebb, mint ami már vállalhatatlan volt. Pedig ez ma már lehetne még vállalhatóbb is. Átlagosan havi 12-15 ezerrel kevesebb egy 5 milliós hitelnél, amit 20 éves futamidőre vettek fel. Ennyit spórolhatnának, akik el tudnak igazodni ebben az útvesztőben – magyarázza Fitos Szilárd, a hitelnet.hu független hitelszakértője.

20 év esetén ez akár 3,6 millió forint többlet kifizetését jelenti feleslegesen, miközben ma már léteznek lényegesebb olcsóbb hitelek is a piacon. 12-14% helyett akár már 9,5% THM-mel, amelyek ha valaki utánanéz, egyszeri földhivatali költségen kívül, értékbecslési, közjegyzői és folyósítási jutalék nélkül válthatnák ki az irreálisan magas kamatú kiváltó forinthiteleket.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

2011. decemberében a CHF alapú devizahitelemet Ft alapú hitellel váltottam ki, aminek THM-je kb 14%. Az alapkamat folyamatos csökkenése miatt elvárható-e, hogy a hitel kamata is csökkenjen?
Másik kérdésem, hogy a 2013. 02. 21-én a Metropol újságban megjelent cikk alapján (Fitos Szilárd) van-e és milyen lehetőség rá, hogy csökkentsük a THM-et?
Segítségét köszönöm!
Ibolya