Üdvözlöm!

Az Erste Banknál van LTP vel kombinált CHF lakáshitelem, amit 180 Ft/CHF-es árfolyamon akarok végtörleszteni. A tervem a következő:
1. Felveszek annyi forinthitelt, hogy a saját megtakarításaimmal kiegészítve végtörleszthessem 180 Ft/CHF áron a devizahitelemet.
2. Ezután a végtörlesztés után az Erste bank “leveszi a kezét” az LTP-émről (az Erste és szerintem az összes többi bank is csak így hajlandó végtörleszteni az LTP kombihiteleket), és dönthetek, hogy az LTP-ét kívánom tovább fizetgetni, vagy megszüntetem. Esetemben az LTP-ém első 4 éve lejárt, tehát ha igazolni tudom az LTP felé (Fundamenta), hogy lakáscélú felhasználásra kell az LTP-en lévő pénz, akkor ezt betörleszthetem a kiváltó hitelként felvett lakáscélú forinthitelembe az állami támogatásokkal együtt. De nincs kizárva, hogy a Fundamenta azaz LTP “keresztbe tesz” és nem adja ide az állami támogatásokat, csak az általam befizetett összeget. (Például azért, mert esetleg nem fogadja el majd a Fundamenta a kiváltó forintalapú lakáscélú hitelnek, hanem csak szabad felshasználású hitelnek) Vagy legrosszabb esetben semmit nem ad vissza nekem az LTP, amit nem hagynék annyiban…
Mi a véleménye? Kivitelezhető a fenti terv? Mit fogok tudni visszakapni az LTP-émből, azzal a céllal, hogy betörlesszek a kiváltó forinthitelembe?
Válaszát előre is köszönöm! Jani

Kedves Jani!

Az Ön által vázolt “terv” kivitelezhető, azonban, hogy a Fundamenta elfogadja-e lakáscélú felhasználásnak ez esetben az LPT-t, azt a Fundamentánál kellene megkérdezni. A hitelkiváltás miatt azonban elképzelhető, hogy ez nem lakáscélú felhasználásnak fog számítani. Ez esetben a betéti kamattal növelt befizetett összeget fogja visszakapni, az állami támogatás azonban nem jár.

Ha szeretne tájékozódni a végtörlesztéshez igényelhető forinthitelekről, kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hölgyem/Uram!
2008-ban felvett szabad felhasználású – lakástakarékkal kombinált – devizahitelem forint hitelből szeretném végtörleszteni. A kérdésem a következő: felhasználható-e az eddig befizetett LTP a tőketartozás csökkentésére, vagyis beforgatható-e a hitelbe és megszüntethető-e az LTP szerződés (ami egyébként 8 évre szól) lejárat előtt?
Válaszát előre is köszönöm.